UHER Z140

UHER Z140

PostPostao/la tubeman » Sub ruj 10, 2022 8:29 pm

Vrlo zanimljivo pojačalo s kraja sedamdesetih godina.
Kad ne bi bilo (barem) jednog posebnog detalja mogli bismo ga unatoč zanimljivom izgledu utrpati u cijelu gamu pojačala iz tog razdoblja.
2 x 60 (2 x 85) W i relativno klasična "topologija".
Glavni detalj "razlike" je izvedba ispravljača koji je switcherski (1978. godina !!!)
To je omogućilo da se pojačalo upakira u vrlo male dimenzije tlocrtom dosta manje od A4.

Nabavljeno je prije 6-7 godina u "kompletu" s predpojačalom, tunerom i kasetofonom s kojima čini odvojivu cjelinu a predpojačalo i tuner se napajaju iz samog pojačala.
Izrada je vrlo solidna i sve komponente imaju vrlo kvalitetne kutije od teškog metala tako da je "eksterijer" bio u odličnom stanju.
Sve to je dugo stajalo u skladištu a prioriteti su se stalno prebacivali na nešto drugo.
Izostanak s foruma je otvorio dosta vremena za konkretnije i korisnije bavljenje hobijem pa tako i za ovo pojačalo :)

Prvo dijagnoza:
Ne radi :)
Već samo rastavljanje nije bilo jednostavno jer je sve toliko nagurano da praktički dodatna igla ne bi stala unutra.
Budući pojačalo osim od ispod nema nikakvih otvora nije se zateklo ni puno prašine.
Barem to :)

Analiza ( :) ) je locirala četiri bitna sastavna dijela:

Pločica pojačala:
Iz aviona se vidi dosta japanskih dijelova a nekako je i miris i osjet japanski pa je moguće da je taj dio fabriciran na dalekom istoku.
Konektori ipak vuku na Europu.

Slika

Ispravljač:
Tu se tek vidi koliko je teške borbe bilo oko prethodnih popravaka (više puta).
Vide se razna prebrikavanja, rezovi, mijenjanje tranzistora, kondenzatora itd itd...
Inače, na internetu nema previše tekstova oko ovog pojačala a to što ima ukazuje na nedostatke switchera, pogotovo prve verzije.
Druga je bila stabilnija, ali i ona je znala kehnuti. Srećom, ovo pojačalo ima tu bolju verziju.
Ispravljač osigurava nekoliko napona za samo pojačalo i periferiju.
Nije da nisam razmišljao zamijeniti ova ispravljač s "pravim" ali jednostavno ima puno premalo mjesta za to :(

Slika

Sam iswitcher je "hermetiziran" u posebnu metalnu kutiju za izbjegavanje smetnji.

Slika

Treći dio su hladnjaci s izlaznim tranzistorima i senzorima topline s termostatima:

Slika
Slika

Četvrti dio je "integrator" koji sadrži sve priključnice, pomoćni ispravljač s malim transformatorom, ispravljač visokog napona za switcher s elektrolitom i još ponešto.

Slika
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

Re: UHER Z140

PostPostao/la tubeman » Ned ruj 11, 2022 10:57 am

Slijedi popravak.... svega :)

Naime, ispravljač je bio u potpunosti spaljen. Najvjerojatnije se najveći dio toga dogodio tijekom prethodnog "servisiranja" i pokušaja popravka jer sam kvar ne bi trebao biti prekompliciran za popravak.
Vidi se da su se pokušavali zamijeniti tranzistori s neadekvatnim pa je opet sve krepalo i valjda pri tomu je stradalo i ono što nije trebalo :(
Puno toga je bilo razlemljeno, prebrikano i vjerujem da je kod "popravka" shema bila nedostupna.
Uglavnom, cijelo pojačalo je došlo u "rinfuzi, bez nekih dijelova i kako to već ide nakon odustajanja od očajničkog pokušaja :(

Prvi izazov je bio ispravljač jer bez njega nema smisla ni sve ostalo. Ako su transformatori ispravni onda ne bi trebalo biti nikakvih problema.
Osnovno je bilo prikupiti odgovarajuće poluvodiče.
Tu se arhiva pokazala nezamjenjivom jer se pronašlo sve po originalnoj specifikaciji.
Na slikama na internetu se vidi da su unutar ispravljača svi tranzistori poklopljeni s nekakvim dodatnim hladnjakom koji ih priteže uz pločicu. Ovdje je taj dio nedostajao :)
Na gornjim slikama se vidi u kakvom stanju su izolatori koii su bili potopljeni u "pola kile paste".
Očišćeno, zamijenjeni tranzistori, šotki diode, izolatori, napravljen novi hladnjak.
Slijedi rekonstrukcija pločice uz pažljivo praćenje sheme jer puno toga na pločici nije imalo veze sa shemom :)
Popravljeni su vodovi, izbačene neke čudne "brike", zamijenjeni neki kondenzatori, doduše samo preventivno. Kritične kondenzatore je netko zamijenio s doista kvalitetnim Nichiconima deklariranim na 125 stupnjeva koji se niti nisu uspjeli dokazati.
Pokazalo se da nedostaje i jedna pločica, ona s mrežnim filterom.
Srećom, vrlo je jednostavna pa sam je "replicirao" u DIY maniri - na perforiranoj pločici.
Ta pločica bi trebala imati i nekakav čudan konektor koji jezasigurno nemoguće pronaći pa sam to odradio fiksno budući i ne vidim svrhu da se ta pločica vadi.
Popravljena pločica je fiksirana sa zelenim fiksom tamo gdje je trebalo i prelakirana s lotlakom.

Slika
Slika
tubeman

PostPostao/la Gosha » Ned ruj 11, 2022 7:02 pm

Svaka cast tubeman, retko propustam tvoje postove o refresu starih uredjaja.
Pravo je uzivanje citati i gledati tvoje radove.
Izvini sto ne komentarisem cesce ali malo sam lenj sa tastaturom.

Ovaj uredjaj mi je zanimljiv, posebno svicersko napajanje za koje i sam kazes da je retkost za to vreme.
U pitanju je neregulisano svicersko napajanje (zero feedback :) ),samooscilujuci polumost sa proporcijonalnom baznom pobudom (spregnuti namotaji sa R826) i dijac-om D811 za zapocinjanje oscilacija.
Koncept koji je cesto koriscen kod halogene rasvete tzv. "electronic transformer for halogen lamp":
https://www.st.com/resource/en/applicat ... ronics.pdf
To zna veoma lepo i pouzdano da radi.
Nisam dobro ispratio, da li si resio napajanje (u sta ni malo ne sumnjam),
ali ako trazi previse vremena s'obzirom na radove predhodnih "majstora", palo mi je na pamet da se ubaci IR2153 i par MOSFET-a, stim da se zadrzi postojeci trafo i sve ostalo, samo bi se izbacio pobudni trafo i ona dva BJT-a. Oscilator IR2153 se podesi na 20KHz .
Znam da je prioritet da se sve vrati u originalno stanje, jer ti uredjaji imaju vise kolekcionarsku nego upotrebnu vrednost, ovo samo kao ideja ako bude negde zapelo.
Gosha

PostPostao/la tubeman » Ned ruj 11, 2022 8:46 pm

Ajde da bar netko nešto dometne :)
Dobra ideja, ali osnovna zamisao je bila prvo vratiti sve to u prvobitno stanje.
Odmah ću dodati nastavak pa se može iza toga razviti kakva dodatna diskusija ako bude zainteresiranih ;)

Da bi se switcher pokrenuo, trebalo je prvo urediti "logističku jedinicu" u kojoj se nalaze visokonaponski dio switchera, mrežni filter, ispravljač s kontrolnim naponima, kontrolni elementi i sl.
I to je trebalo malo presložiti budući je i predpojačalo bilo pokvareno a preko njega se sve pali, gasi i radi sve ono za čemu predpojačala služe :)
Zato su se i našle neke "preinake" s kojima se pokušalo natjerati pojačalo da radi samostalno.
Ono to doista i može ali ........
Istina da je to puno raznih žica koje od kojih su neke bile "u zraku" i vrlo nepregledno ali nije bilo nekih posebnih problema.

Slika
Slika

Nakon toga je svu tu skalameriju trebalo nagovorit na zajednički rad i držati prst na prekidaču kod prvog opaljenja :) :)
Ništa se nije dogodilo osim onog šte se potajice očekivalo:

Slika
tubeman

PostPostao/la tubeman » Pon ruj 12, 2022 4:38 pm

Dalje je više manje išlo šablonski.
Pojačalo kao takvo je bilo uglavnom ispravno.
Ovo "Uglavnom" se odnosi na to da su sve komponente bile OK ali pločica je proživjela ono što nije trebala a jedan par izlaznih tranzistora je bio mijenjan i nije baš bio idealna zamjena.
Zamijenio sam par izlaznih tranzistora koji su bili u drukčijem kućištu s originalima i sve elektrolite.
Nisu bili problematični ali kad se već radi a i da ljubitelji mijenjanja kondenzatora dođu na svoje ;) ....
Pločica je isto bila pomalo raskupusana sa strane štampe pa se i to saniralo, zapečatilo zelenilom i prelakiralo lotlakom.

Slika

Proradilo je od prve.
Naravno, trebalo je podesiti mirne struje i simetriju ali to se ionako podrazumijeva.
Kod ovog pojačala se još podešava prag strujne zaštite i zaštite zvučnika, ali to ćemo napraviti kasnije, pred zaklapanje.

Moram priznati da je sastavljanje bilo kompliciranije od rastavljanja.
Već sam napisao da je uređaj došao u rinfuzi i trebalo je dosta odgonetati što ide kud, pogotovo što je bilo i nekih dijelova viška koji nisu išli nikud.
Jedan komad lima sigurno nije od ovog pojačala jer dimenzijama ne paše nikud a par sitnijih je još uvijek misterija :)

Kutija sa svičerom je bila pomalo "zahtjevna" za zatvoriti jer je trebalo otkriti što se kud šarafi, pogotovo hladnjaci.
Ona silna količina paste me malo zabrinula ali neopravdano jer se sve na kraju riješilo s minimumom.

Kutija se "hermetizira" kao na podmornici :)
Ima samo dvije rupice na vrhu kroz koje idu potrebne žice.
Slika
tubeman

PostPostao/la tubeman » Uto ruj 13, 2022 4:39 pm

Sklapanje ipak ide. Nekako :)
Na donjoj slici se već pomalo vidi "gustoća" pakiranja...

Slika

Naravno, postoji vrlo precizna i kruta procedura šarafljenja ;)
Kad se dodaju hladnjaci.....

Slika

Zamijenjen je i mrežni kabel.
Ova šarena žica je "kratkospojnik" koji mijenja signal iz predpojačala s kojim se pojačalo uključuje i isključuje.
Pojačalo ima paralelne priključnice.

Slika

Završno testiranje i podešavanje ....

Slika

(predpojačalo i tuner su samo popravljeni i refresh tek slijedi (možda u nekoj drugoj temi).
Poklopci na tranzistore idu na kraju, tek kad se zatvori kutija do kraja.
tubeman

PostPostao/la tubeman » Uto ruj 13, 2022 9:10 pm

I ovom silovanju foruma dođe kraj :)

Nakon 24 satnog testa se ustanovilo da nije dobro ostavljati pojačalo sa začepljenim rupama na dnu. Pregrijati će se :)
Srećom je zaštita odradila svoje pa je nakon hlađenja sve radilo dalje kako treba.

Par slika za oproštaj od teme:

Slika
Slika
Slika
Slika

Postoji i ostatak linije koji će (možda) doći na red za "upriličenje" mada nisam siguran isplati li se i na to gubiti vrijeme :(
tubeman

PostPostao/la Edison » Uto ruj 13, 2022 9:37 pm

tubeman napisao:Postoji i ostatak linije koji će (možda) doći na red za "upriličenje" mada nisam siguran isplati li se i na to gubiti vrijeme :(

A tko ce, ako ne ti?

Koliko ih ima koji mogu to odraditi? Mozda ih, ipak, ima nekoliko, ali oni to nece... :lol:
Edison

PostPostao/la Master of disaster » Sri ruj 14, 2022 6:49 am

Ovo sam pratio sa guštom. Zanimljiv uređaj i vrhunsko uskrsnuće! :clap: :clap:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la pamook » Sri ruj 14, 2022 1:09 pm

:D sjecam se da sam prilikom jedne posjete vidio ovu linijicu na polici, vizualno lijepa mikro linija ali zabrinjavajuce malenih gabarita :lol: :lol: :lol:

lijepo slozeno, kao i uvijek :obscene-drinkingcheers: :obscene-drinkingcheers:

negdje pocetkom srednje skole, starci se slozili da ce mi kupiti "liniju" odn. tada lovom dostupan kazic s odvojivim zvucnicima.... pa se naslo nekog tko zna nekog u Nemačku da bi bio voljan prešvercati nešto takvo... pa kad i zaustiš da bi ti da ima ovo ili ono, nemoš birat, dobit ćeš što dobiješ, sigurno će valjat :cry:

i kroz par mjeseci, stiže meni "linija", sve što se do tada moglo doznati je da je crna, i kad sam vec toliko pilio, ima dupli kazić. Stiglo to kod nas, stari suznim okom i astmatičnim uzdahom iskeširao 500 maraka, gleda u mene jel sam zadovoljan, a meni suze na oči - od svih JVC-ova, Sharp-ova, Sony-a i sličnih divota, mene dopadne ova neka skalamerija, piše Uher. Al ebiga sad, dobavilo se što se dobavilo :lol:

Tako sam se ja upoznao s dotičnom firmom. Doduše, taj kazić je i dan danas živ i radi bez frke, a preživio je tuluma po srednjoj školi, poprilično....

Tako da mi je sad, nakon gro godina, ipak draga ta firma Uher. A u medjuvremenu i internetu, saznalo se ponešto o istoj, pa mi je retrogradno drago što je ispalo tako :mrgreen:

Sorry za OT :doh: :P
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

Sljedeće

Vrati se na: Refresh starih uređaja