Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub stu 05, 2022 8:16 pm

Bepo, imaš onu diy motalicu koju si radio. Ona pila sa MCU i što ja znam svime čime, ta ti više ne paše za motanje?
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Bepone » Sub stu 05, 2022 9:02 pm

pa tu i koristim, nego ovo je dovod zice! moras imat negdje blizu rotacioni kalem zice, sa kojega se dopelja zica na motalicu.
ako stavis na pod ne valja, mora biti osovina i da se okrece tek onda imas linearni moment zatezanje i tako to, i ne petlja se :P
Bepone

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned stu 06, 2022 12:11 am

Ja sam mislio da imaš riješen dovod žice,sada je sve jasno. Mislim ne motam trafoe ali znam premotati tu i tamo tinol,nešto žice i sl. tako da mi je sve jasno. Baš sam razmišljao o jednom stalku di bi mogao staviti "kalem" da se fino okreće dok prematam na nešto drugo. Obično uvije završi na drugom kraju sobe. :lol:
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon stu 07, 2022 6:10 pm

Ono kada usereš stvar koju nisi trebao dirati i potrošiš jedno sat i po na popravljanje i odlučiš zaliti sa nečime da proslaviš.

Skinuo osovinu sa konda i onda mi se rasula mehanika prijenosa pa je bilo pogađanje kako uglaviti zupčanik i graničnik... Sljedeći puta samo skinuti plastični kotač koji drži špagicu skale.
20221107_140413_1667837050114_1.JPG
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Khadgar2007

PostPostao/la drazenK » Pon stu 07, 2022 7:51 pm

to ti je zbog pelinkovca.
drazenK

PostPostao/la grunf » Pon stu 07, 2022 8:26 pm

drazenK napisao:to ti je zbog pelinkovca.

treba je prije zaliti,onda problema ne bi bilo :lol: :lol:
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon stu 07, 2022 10:10 pm

Bome nije pelinkovac, već jeger.

Sljedeća stavka na tuneru sa slike je nekako popraviti ploču sa digitalnim očitanjem frekvencije... VFD je pobenavio a meni se čini da je razlog tome glavni drajverski čipac. Kako Sansui TU719 i T80(a taj tuner mi je 100% ispravan) imaju istu digitalnu ploču rekoh taman ću samo premjestiti, a ono kajla. Na ploči iz TU719 ima "viška" dijelova u odnosu na onu iz T80... Sutra će biti sigurno cijelo dopodne utrošeno na gledanje šema i smišljanje što bi bilo najbolje da se napravi.
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet stu 10, 2022 10:33 pm

Došao mi jedan "zanimljiv" uređaj na stol. Phono od naših susjeda talijana. Uređaj je po mogućnostima ko da ga je NASA radila, veliki ekran, mogućnost biranja riaa krivulja,kapaciteta,tereta,nekoliko odabira pojačanja, sve pet. Ali ima onaj "samo/ali", glupo smeće svako malo crkava. Znači tipično talijanski, lijepo izgleda a ono unutra je smeće. :lol:

E sada što je tu zanimljivoga, to što uvijek vrisne jedan te isti opamp u njemu. Fino mu se "zbrika" +Vcc na izlaz i tako jedno 3-4 puta zaredom. Da navedem da je u svojoj nedugoj povijesti phono uspio skuriti par MC zvučnica koje baš nisu jeftine... :roll: I tako ide priča, zamijeni se opamp, traje nekih pola godine do godinu dana i opet cvrc. Sada je došao do mene na stol da vidim jel se dade uopće što napraviti osim zamijeniti opamp i moliti se silicijskom bogu da zadrži bijeli dim unutar čipca.

Gold note GP-10.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Čet stu 10, 2022 11:36 pm

nemoj tako protiv talijana ,znaju oni napraviti dobre stvari ;)

nego koji je to op.amp i daj nam shemu da vidimo di je kvaka
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet stu 11, 2022 1:29 am

Kažeš nešto što ima inicijale S.F.? ;)

Opamp je OPA1641. Svaki kanal ima dva opampa i samo prvi od dva u desnom kanalu crkava. Što se tiče šeme nema je na internetu ali mogu probati neki obrnuti inženjering,ali u globalu šema nije komplicirana. Hrpa integriraca(zeleno) koje vidiš su zapravo cmos preklopnici. Ako bi mogao pretpostavljati prvi na desno je za odabir tereta zvučnice, releji recimo za odair RIAA krivulje,a lijevi integrirac za pojačanje. Zapravo mijenjanjem postavki bi vrlo moguće mogao otkriti točno što koji preklopnik radi, ajde to ću probati sutra.
Inače phono je bio kod Gaše nekoliko puta na zameni tog opampa i on nije mogao dokučiti ništa pametnoga a bome ima znanja i opreme da nađe grešku. Baš mi kaže da se poigram sa decouplingom ali da bi mogao problem biti i u samom layoutu ili čak da se nešto desi kada se mijenjaju postavke phonoa jer se to radi "na živo" dok su opampovi pod naponom. Također ne vidim nikakav delay koji bi recimo prvo postavio sve preklopnike oko opampova kada se uređaj upali i onda doveo napon na opampove. E sada ako opet idemo pretpostavljati i reći da su oni CMOS preklopnici namijenjeni za promijenu pojačanja i teret zvučnice onda ako su programeri dovoljno pametni trebali su napraviti sistem "make before break" da se kojim slučajem ne bi desilo da opamp završi dijelić sekunde bez povratne veze ili ulaz opampa bez tereta.

Evo ponovo iste slike ali ovaj puta sam označio nekoliko stvari na njoj.

Gold note PH-10.jpg

edit:
Phono je Gold note PH-10
Khadgar2007

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica