Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la tubeman » Sri vel 08, 2023 6:36 pm

Polako .... :)
Iz E serije nema ništa osim ECH81, EF80 i slično.

Za vikend ću premjeriti nešto od onoga što bi bilo zanimljivo i staviti neki inicijalni popis.
Za Edisona sam već pogledao i tu ima nešto od onog što je naveo.
Za Zmajza se isto pronašlo nešto PL500/504
Biti će PL805, PL85, PCL82, PCF80, PCF82, PCF802 PY raznih, nešto PCL86 i sl.
PL84 ima ponešto ali uglavnom su li-la. Upotrebljivo ali ne savršeno. Dio onog što je ca 100% ide Edisonu pa što ostane.....
I tako...
Uglavnom, na tu temu se javim definitivno za koji dan.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la davorin » Sri vel 08, 2023 8:44 pm

tubeman napisao:Polako .... :)
Iz E serije nema ništa osim ECH81, EF80 i slično.

Za vikend ću premjeriti nešto od onoga što bi bilo zanimljivo i staviti neki inicijalni popis.
Za Edisona sam već pogledao i tu ima nešto od onog što je naveo.
Za Zmajza se isto pronašlo nešto PL500/504
Biti će PL805, PL85, PCL82, PCF80, PCF82, PCF802 PY raznih, nešto PCL86 i sl.
PL84 ima ponešto ali uglavnom su li-la. Upotrebljivo ali ne savršeno. Dio onog što je ca 100% ide Edisonu pa što ostane.....
I tako...
Uglavnom, na tu temu se javim definitivno za koji dan.

Zainteresiran sam za dobre PCF802, PCF82 i PCF80 (tim redoslijedom! :D ) ako preostane koja. Trebaju mi za neke eksperimente, a ako rezultati budu dobri, onda ću kupiti neke "NOS-NEW in BOX" za završne uređaje.
davorin

PostPostao/la tubeman » Sri vel 08, 2023 9:00 pm

OK.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la davorin » Sri vel 08, 2023 9:27 pm

Zanimljivo da sam na jednom TF-u (na kojem sam posljednjem sudjelovao?) prodavao nove i nekorištene EL86 (6CW5) proizvedene u EI-Niš -u po 50 kuna komad, odnosno kao izmjerene kvartete potpuno jednakih struja po cijeni od 200 kuna za kvartet. Radilo se o posebno kvalitetnim elektronkama napravljenim na zahtjev velikog prodavača elektronki za izvoz u USA i GB sa povećanom anodnom disipacijom na Pa=13,2W (umjesto uobičajenih Pa=12W) i svaki kvartet je bio sa emisijom iznad ~120%. Inače je to bila serija sa anodama od tkzv. "triplex" metala i sa posrebrenim žicama rešetki napravljena pred sam kraj rada tvornice, a dozvoljeni maksimalni napon od Ug2~250V je također veći od uobičajenih vrijednosti koje se kreću između ~200V i ~220V. Nisu imale vlastite originalne kutije jer sam ih kupio u "industrial stock" kutiji koja je sadržavala 100 komada, ali se na njima vidilo da nisu nikada korištene i nije bilo tragova rada.
Prodao sam samo 2 kvarteta i to jednom kupcu, iako su se i tada cijene neprovjerenih i neizmjerenih kvarteta na eBay-u bile za ~60%-120% više od mojih, a tome je trebalo dodati i poštarinu (ponekad i carinu!). :lol:
davorin

PostPostao/la Bepone » Sri vel 08, 2023 10:11 pm

to i je problem, bile su na kraju rada tvornice, kad su svi bili bez place mjesecima, lampe su se delale po sistemu "kakva plata, takva vrata" :lol:

i onda su se nocima ti paketi odvozili van, kad je lokalni "Šoić" dao znak.. :lol:
Bepone

PostPostao/la davorin » Sri vel 08, 2023 10:33 pm

Bepone napisao:to i je problem, bile su na kraju rada tvornice, kad su svi bili bez place mjesecima, lampe su se delale po sistemu "kakva plata, takva vrata" :lol:

i onda su se nocima ti paketi odvozili van, kad je lokalni "Šoić" dao znak.. :lol:

Ne, to su elektronke koje sam kupio u USA, platio špediciju i carinu, svaka je izmjerena, a kupio sam 200 komada (2 "stock"-a). Jedne su bile brandirane kao EL86, a druge kao 6CW6, iako su bile potpuno jednake izvedbe. Naknadno sam izmjerio svih 200 komada i ustanovio da su sve sa emisijom iznad ~120%, odličnog vakuuma i bez ikakvih interelektrodnih kratkih spojeva.
Od prodavača sam dobio i jamstva, a radilo se i o renomiranom te provjerenom prodavaču od kojega sam imao veći broj besprijekornih kupovina.
Kakva su tvoja iskustva o tome ne mogu govoriti, ali sve EL86, odnosno 6CW5 iz ova dva paketa (oko 80 komada) koje sam ugradio u pojačala rade i danas (neke već skoro ~20 godina!).
davorin

PostPostao/la Edison » Sri vel 08, 2023 10:35 pm

Bepone napisao:to i je problem, bile su na kraju rada tvornice, kad su svi bili bez place mjesecima, lampe su se delale po sistemu "kakva plata, takva vrata" :lol:

Ma kako si samo uspio preskociti procitati ovaj dio? ;)

---------------
nove i nekorištene EL86 (6CW5) proizvedene u EI-Niš -u po 50 kuna komad, odnosno kao izmjerene kvartete potpuno jednakih struja po cijeni od 200 kuna za kvartet. Radilo se o posebno kvalitetnim elektronkama napravljenim na zahtjev velikog prodavača elektronki za izvoz u USA i GB sa povećanom anodnom disipacijom na Pa=13,2W (umjesto uobičajenih Pa=12W) i svaki kvartet je bio sa emisijom iznad ~120%. Inače je to bila serija sa anodama od tkzv. "triplex" metala i sa posrebrenim žicama rešetki
---------------

Inace, takve tvornice su prilicno dugo "propadale". Sjeti se "Uljanika", a sad propada i "BrodoSplit", a "3. maj" je propao prije 30 godina, a jos kao radi...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Bepone » Sri vel 08, 2023 10:54 pm

90tih je kvaliteta bila losa, a 2000.tih kraj da ni ne govorimo. Mjerenja. Hm varljivi podatak. Nitko ne govori o zveckanju lampi, mikrofoniji, slabim varovima i tako dalje i tako dalje.....
Onda kad smo vec kod mjerenja struja negdje su pokazivala i 200% + struje i pojacanja gm@ kao ca iman 3 komada novih novcatih EI Nis ECC83! Te bi se na Ebayu turbo prodavale! Super jake! Ili su samo promasaj ? :lol:
A stampalo se na prazne cijevi ca god si zelio, koji god brand, uz to i neoriginalni otisak, Arial font ili ikakav random, kupci stoje u redu! :mrgreen:
Bepone

PostPostao/la Bepone » Sri vel 08, 2023 10:58 pm

Edison napisao:---------------

Inace, takve tvornice su prilicno dugo "propadale". Sjeti se "Uljanika", a sad propada i "BrodoSplit", a "3. maj" je propao prije 30 godina, a jos kao radi...

a neznam , uljanik jos dela, i dobri su, placa je tu, 300/400 ljudi, a najbolje su delali pod stecajem, par ljudi zaposlenih a renta vezova ide, milijuni kaplju saki mesec ;)
Bepone

PostPostao/la davorin » Sri vel 08, 2023 11:00 pm

Kada sam napomenuo da se radi o "kraju rada" firme EI-Niš, mislio sam na njihov uspješni period (uglavnom cijele 80-te godine prošlog stoljeća!) u kojem je radio i razvoj novih elektronki i u kojem su predstavljali (u tome trenutku!) najboljeg proizvođača elektronki na svijetu.
U jednom periodu (upravo tada su i napravljene spominjane EL86) je Ruska i Kineska proizvodnja elektronki bila puno, puno lošija od današnje, proizvodnja na zapadu Evrope, USA, Kanadi i Japanu je bila potpuno ugašena, Slovačka proizvodnja (JJ) još nije započela, Češka (Tesla je prestala s proizvodnjom) je bila u povojima (AV), a ugašena je bila i proizvodnja u ostalim istočno-Evropskim državama (Madžarska-Tungsram i Poljska-Telam i Polam) tako da je tada EI-Niš bio jedini ozbiljni proizvođač elektronki na svijetu (EL/PL-36, EL34, 6CA7, 6L6GC, 6DQ6B, KT90, PL-500/504, PL519, EL84, EL86, ECC81/82/83, EF-80/86/184, ECF/PCF-80/82/802, ECL/PCL-82/85/86, EZ80/81, AZ1, PY81/88/500, PC900 i još mnoge druge su bile u proizvodnji!).
U kasnijem periodu, naročito kada je došlo do raspada ex-Yu, privatizacije i početka opće "otimačine" na cijelom Balkanu se kvalitet proizvodnje u EI-Nišu srozao kao i u većini ostalih grana industrije koje su te promjene zahvatile.
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica