beboni napisao:Davorine,ja ih definiram kao neusvirane,kod mene su svirali tek 100-injak sati.
Jučer prije podne sam isprobavao zvučnike u kutijama sa pojačalom od 2x30W i to prilično glasno, a u radioni se "nije moglo disati" jer je slušanje glazbe bilo prisutno i sa cijelim tijelom, a ne samo sa ušima!
Moja radiona ima dimenzije 8,3m x 4,2m x 3,1m i vrlo je velikog volumena, a u njoj praktično nema nikakvih slobodnih paralelnih zidova tako da nema višestrukih odbijanja zvuka. Prije je bila puno više popunjena policama sa djelovima, ali danas više nije jer sam izbacio 6 nosača sa po 5 polica visine 2 metra (površine 1m x 40cm). Unatoč zatvorenim vratima i prozorima, zvuk se na ulici čuo vrlo glasno i ~50-ak metara daleko!
Praksa kaže da bi za dobijanje dojma da se nešto čuje dvostruko glasnije treba snagu pojačala povećati 4 puta pa bi tako duže probe sa pojačalima od 2x120W u mojoj radioni bile nemoguće bez ozbiljnog oštećenja sluha.
Kad završim kompletni projekt sa tim kutijama napravit ću i mjerenja, ali za završetak projekta moram prvo napraviti 2 pojačala od ~150-160W sa elektronkama što planiram za slijedeću zimsku sezonu.