Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la beboni » Ned ožu 26, 2023 6:25 pm

Davorine,ja ih definiram kao neusvirane,kod mene su svirali tek 100-injak sati.
Tko rano poludi,život mu prođe u veselju.
beboni

PostPostao/la Pao Pepeo » Ned ožu 26, 2023 8:12 pm

momentalno poboljsanje u zvuku 100% ;)
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pao Pepeo

PostPostao/la Zmajz » Ned ožu 26, 2023 8:57 pm

To ćeš morti i meni napraviti (puta 2)!
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Pao Pepeo » Ned ožu 26, 2023 10:15 pm

Zmajz napisao:To ćeš morti i meni napraviti (puta 2)!

i ti cujes razliku !?!?!?!
moze nema problema , mozes poslat po bepu a bilo bi ti i vrijeme da osobno prođes :D
Pao Pepeo

PostPostao/la davorin » Pon ožu 27, 2023 8:29 am

beboni napisao:Davorine,ja ih definiram kao neusvirane,kod mene su svirali tek 100-injak sati.

Kod zvučnika je jako teško definirati pojam "usviran" jer nije definiran striktno samo sa radnim satima.
Važno pitanje je s kolika je prosječna i maksimalna trajna snaga privedena zvučniku uzevši u obzir koliki je to postotak od tvornički deklarirane maksimalne nazivne snage.
Za primjer ću uzeti firmu CELESTION koja za potrebe svojih posebnih kupaca "razrađuje", odnosno "usvirava" zvučnike za gitaru. Oni smještaju zvučnik u potpuno zatvorenu kutiju koja ima volumen obično ~30 do 60 litara (ovisno o promjeru i tipu zvučnika), a sa suprotne strane jednako tako veliki zatvoreni volumen. "Usvirava" se trećinom nazivne snage sa trajnim sinusnim signalima 100Hz, 1kHz i 3kHz u trajanju od 300 sati. Takvo naručeno tvorničko "usviravanje" nije jeftino i obično iznosi ~50% dodatne cijene zvučnika, a "usviravaju" se samo skuplji tipovi zvučnika.
S obzirom da je tvornički deklarirana trajna maksimalna snaga zvučnika FANE-SOVEREIGN-15TC čak 300W, većina uređaja/pojačala s kakvim raspolažemo bi takav zvučnik "usviravala" godinama! :lol:
Pitanje je i koliko bi naša okolina bila strpljiva dok ga "usviravamo" jer su probe sa recimo 2x100W i 2 zvučnika koji imaju ~97-98dB/1W/1m (ili čak 100dB/1W/1m kako navodu u FANE-u!) sigurno jamstvo za trajnu svađu sa svim susjedima! :lol:
davorin

PostPostao/la Fantocci » Pon ožu 27, 2023 8:47 am

Mogli bi usviravati dva odjednom u protivfazi, okrenuta jedan prema drugome. Još uvijek bi se nešto čulo, ali dosta manje.
Fantocci

PostPostao/la davorin » Pon ožu 27, 2023 8:51 am

beboni napisao:Davorine,ja ih definiram kao neusvirane,kod mene su svirali tek 100-injak sati.

Jučer prije podne sam isprobavao zvučnike u kutijama sa pojačalom od 2x30W i to prilično glasno, a u radioni se "nije moglo disati" jer je slušanje glazbe bilo prisutno i sa cijelim tijelom, a ne samo sa ušima!
Moja radiona ima dimenzije 8,3m x 4,2m x 3,1m i vrlo je velikog volumena, a u njoj praktično nema nikakvih slobodnih paralelnih zidova tako da nema višestrukih odbijanja zvuka. Prije je bila puno više popunjena policama sa djelovima, ali danas više nije jer sam izbacio 6 nosača sa po 5 polica visine 2 metra (površine 1m x 40cm). Unatoč zatvorenim vratima i prozorima, zvuk se na ulici čuo vrlo glasno i ~50-ak metara daleko!
Praksa kaže da bi za dobijanje dojma da se nešto čuje dvostruko glasnije treba snagu pojačala povećati 4 puta pa bi tako duže probe sa pojačalima od 2x120W u mojoj radioni bile nemoguće bez ozbiljnog oštećenja sluha.
Kad završim kompletni projekt sa tim kutijama napravit ću i mjerenja, ali za završetak projekta moram prvo napraviti 2 pojačala od ~150-160W sa elektronkama što planiram za slijedeću zimsku sezonu.
davorin

PostPostao/la SasaKC83 » Pon ožu 27, 2023 8:58 am

Naki se redovito usviravaju kad ih ne taknem po dva mjeseca, onda malo fali basa na pocetku, ali par sati drndanja i sve dodje na svoje...mislim da ne treba stotine sati da bi se opustio ovjes...

A uvijek se moze pustiti neki niskotonski signal da membrana plese, a da susjedi ne dobiju slom zivaca....

Kod Satori drivera se bas jako primjeti nedostatak basa i rezolucije kad ne radi duze ili je u prostoriji hladno....valjda zato jer su jako labavi...
SasaKC83

PostPostao/la davorin » Pon ožu 27, 2023 9:00 am

Fantocci napisao:Mogli bi usviravati dva odjednom u protivfazi, okrenuta jedan prema drugome. Još uvijek bi se nešto čulo, ali dosta manje.

Neke firme to i rade, ali montiraju zvučnike na posebne ploče tako da su okrenute jedni prema drugom sa razmakom koji je jednak promjeru zvučnika. Kutije tako imaju 3 potpuno zatvorena i iznutra dobro dampirana prostora i izvana se jako malo čuje ukoliko se koriste deblji medijapani i dobri damping materijali.
Ali, koliko bi me koštala takva instalacija za jedan par zvučnika od 15"? Koliko bi bila velika i nespretna za manipulaciju i smještaj? Kako nemam namjeru praviti veće serije takvih kutija/uređaja, zadovoljit ću se da se zvučnici "usviraju" kroz normalni rad i korištenje.
Zadnja izmjena: davorin; Pon ožu 27, 2023 5:13 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
davorin

PostPostao/la Fantocci » Pon ožu 27, 2023 1:46 pm

Pa da. Nisam ni mislio da bi ti tako radio, znam da nema smisla za jedan par.
Inače, ja kod mjerenja zvučnika redovito koristim izolativne slušalice ili čepove.
Fantocci

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica