Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned kol 20, 2023 7:36 pm

Jedna restauracija,ali ovaj puta kalkulatora HP 21 je na pomolu, pa tražim neki pametan savjet. Imam stari HPov kalkulator kojemu su davno iscurile Ni-Cd punjive baterije, jednom sam ga nešto sitno očistio sa alkoholom koliko sam mogao i radio je neko vrijeme iako ga ne koristim. Sada sam ga probao upaliti i vidim da ne reagira pa me za početak zanima neka provjerena metoda čišćenja Ni-Cd kiseline sa PCBa.

HP 21 1.jpg

HP 21 2.jpg

HP 21 3.jpg

Inače koliko vidim bakreni vodovi su fest debeli tako da kiselina još uvijek nije izgrizla kompletne vodove.

Rastavljanje kalkulatora do golih PCBa i nakon što se očiste zalemim nazad sve dijelove nije nikakav problem tako da ako mogu tutnuti PCBe u UV kadicu i tako ih temeljito očistiti to je definitivno opcija.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Pon kol 21, 2023 10:33 pm

kiselinu najprije moraš neutralizirati inače će nastaviti svoj pohod još dugo dugo godina mic po mic tamo di ne vidiš , nakon toga vodobrusni papir i vidi šta je zbilja ostalo od vodova

i najbolje rješenje kupi novi kalkulator :D
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon kol 21, 2023 11:03 pm

Naravno da imam novi kalkulator. HPove ne bi koristio da me ubiješ, oni imaju neku čudnu logiku što se tiče znaka = , na to se nisam nikada naviknuo. Imam neki grafički od Sharpa gdje mogu raditi što hoću od editiranja kalkulacije, razlomci se crtaju kao na papiru i te sitnice koje čine računanje lakšim.
Ovaj bi htio restaurirati pa pitanje i dalje stoji sa čime neutralizirati kiselinu iz NiCd baterija.
Khadgar2007

PostPostao/la Bepone » Uto kol 22, 2023 9:16 am

pa operi bilo cime, voda cetkica malo deterdjenta, opet voda, pa susenje pa onda popravus vodove zivicom ili presvuces lemilicom? popravis vodove zicicama ako treba
Bepone

PostPostao/la norrinraddhr » Uto kol 22, 2023 10:15 am

Dosta njih preferira ocat za kućanstvo kao neutralizator, postoji i neka mješavina ali ju osobno nisam probao. Za korodirane vodove ako se odlučiš za ovaj tretman putem octa ja bih mehanički nježno skinuo ostatke korozije da se vidi koliko je dobrog još stalo pa onda ima više načina sanacije, povući lem cijelom dužinom da se dobije dobar spoj ili radikalno, odsiječeš kompletno vod koji je korodiran i povučeš lakiranu žicu cijelim putem.

Imam lakirane žice u raznim debljinama, radio slične popravke gdje uopće nije bilo vodova pa i tamo gdje ga je bilo ali u komadima pa povukao cijelom dužinom. Dolje sam na jednom Commodore 64, Longbord ASSY 250425 iz (1984) radio popravak popravka. Ne volim ovako kada neki brljaju samo da radi pa sam odlučio sanirati koliko se dalo i tu mi se lakirana žica od 0,2mm odlično pokazala.

01_DSC_0015_2.JPG

02_DSC_0010_2.JPG

03_DSC_0037_2.JPG

04_DSC_0035_2.JPG

05_DSC_0046_2.JPG

DSC_0059_2.JPG

DSC_0067_2.JPG

DSC_0081_2.JPG
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pioneer F-225 Tuner - (1990)
Pioneer CT W-310 Deck - (1990)
RIZ GM-5010 Gramophone - (1992)
AVM Competition AMP Class A - (1997)
HECO Victa 700 - 3-Way Bass Reflex - (2011)
norrinraddhr

PostPostao/la norrinraddhr » Uto kol 22, 2023 12:06 pm

Zanimljiva tema na jednom kemijskom forumu oko nicad baterija pa baci pogled, isto se spominje ocat pa ispiranje sa vodom radi neutralizacije, a neki koriste običnu vodu pomiješanu sa sodom bikarbonom kao da je još bolja opcija. Sve to je DIY kuhinjska metoda, a ima i sprejeva za skidanje hrđe, nisam ih isprobao pa ne mogu reći kakav je ali i to je jedna od opcija.

* nicad battery dammage
https://www.chemicalforums.com/index.php?topic=51630.0" target="_blank

ELMATIS
* SPREJ ZA SKIDANJE HRĐE - 200ml (5,84€)
http://www.elmatis.hr/ProductDetails.as ... ctId=43791" target="_blank
norrinraddhr

PostPostao/la Fantocci » Uto kol 22, 2023 3:11 pm

U elektronici je oksidacija na bakru, a drugdje u industriji itd. je većinom na željezu pa bi tu mogla nastupiti razlika u reagovanju tih kemikalija u spreju.
Fantocci

PostPostao/la Topolino » Sri kol 23, 2023 6:10 am

Zanimljivo je da za neutralizaciju kiseline spominju kiselinu (ocat). Neutralizacija se vrsi vodom (podizanje Ph vrijednosti) ili luzinom sto rezultira nastankom soli kao kruti ostatak kemijske reakcije. Problem je sto su bakar, aluminij i ostali laki metali jako podlozni reakcijama ma kiseline i luzine (manje). Ja bi probao demineraliziranu ili destiliranu vodu sa sodom (kao hranom za kiselinu).
Topolino

PostPostao/la norrinraddhr » Čet kol 24, 2023 10:15 am

Još jedan interesantan i poučan članak oko održavanja i čišćenja vodova koji su zahvaćeni NiCad korozijom ili korozijom općenito i ista se metoda spominje ali ovdje bez octa, samo obična voda pomiješana sa sodom, nanijeti masu (pastu) da odradi svoje i nakon reakcije ispiranje sa vodom.

4.4. Verschmutzte Leiterplatte–Reinigung von Korrosion
https://pcbleiterplatte.com/verschmutzt ... atten.html

Pošto su ti vodovi dosta masivni mislim da će im ovaj tretman dobro doći, gledam uvijek ako je ikako moguće da ne narušim originalno stanje i da ga sačuvam pa bih išao na ove spominjane metode, ako vidiš da nakon nekoliko godina nije pomoglo uvijek postoji onda radikalna.
norrinraddhr

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon kol 28, 2023 3:42 pm

Neki dan sam dobio jedan PCB iz nekakvog linearnog napajanja od HDPLEX firme. Ono što je zanimljivo je činjenica da na integrircu koji bi trebao biti stabilizator LT3045 ne piše to već nekakva druga oznaka. Znam da se tranzistori i još poneki elementi SMD veličine označavaju sa kodovima ali na ovome stabilizatoru ima dovoljno mjesta da se ugravira njegov pravi naziv. Pogledao sam i datashet od LT3045 i u jednoj tablici piše taj LGYP naziv da je to LT3045 u 10 pinskom DFN kućištu. Sve u svemu do sada nisam vidio takav način označavanja komponenti na kojima ima mjesta da napišeš cijelu abecedu.

LT3045.jpg
Khadgar2007

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica