Kazete za podešavanje kazetofona (brzina, BIAS, azimuth...)

Re: Kazete za podešavanje kazetofona (brzina, BIAS, azimuth.

PostPostao/la dredder » Sri vel 25, 2026 10:43 am

Jesi probao ebay? Ima svakakvih "calibration cassettes" kad ukucaš u pretragu, do 20€ za bias azimut itd, nisu originalne netko ih je nasnimio na one obične "blank" kazete i pitanje je koliko su pouzdane. Kale iz Kaštela ih je imao lijepu kolekciju za štimanje svega ako bi ti on mogao presnimiti. Evo ja ne znam, baš mi je žao da ne mogu pomoći ne znam ništa o kalibraciji kazeta. Zasad :) LP
dredder

PostPostao/la JIJokey » Sri vel 25, 2026 12:28 pm

dredder napisao:Jesi probao ebay? Ima svakakvih "calibration cassettes" kad ukucaš u pretragu, do 20€ za bias azimut itd, nisu originalne netko ih je nasnimio na one obične "blank" kazete i pitanje je koliko su pouzdane. Kale iz Kaštela ih je imao lijepu kolekciju za štimanje svega ako bi ti on mogao presnimiti. Evo ja ne znam, baš mi je žao da ne mogu pomoći ne znam ništa o kalibraciji kazeta. Zasad :) LP

Hvala ti puno na uputama, naravno da sam probao ebay i ne samo njega. 20€ za alignment kazetu "kućne izrade"... ufff :think:, bolje dati 20€ da zadrži tu kazetu za sebe :D :mrgreen:
isprike na nešto crnog humora, ali da. kazete za "podešavanje" odnosno "fino ugađanje" kazetofona se proizvode ukratko: "posebnim putem". i nažalost kao takve čak i na turbo-jeftinom AliExpress-u koštaju minimalno po 50-60€ i to samo za jednu stavku od podešavanja (npr. brzinu vrtnje)

ali kao što sam spomenuo u ovoj temi u jednom od svojih prethodnih postova, ukoliko ne uspijem naći ništa po pristojnoj cijeni, da, otići ću napraviti upravo ovo što si spomenuo (a upravo to je ono što se ne radi :mrgreen:) - dakle otići ću kod nekoga tko je 110% siguran da mu je kazić uštelan pa ću si sam "napraviti" na takvom kaziću kazetu/kazete za uštelavanje.

vrlo kratko objašnjenje zašto se to ne radi: kod svakog uštelavanja postoji mala tolerancija. recimo da taj tko je full uštelao svoj kazić je samo za "fino ugađanje" glave pogriješio za svega 1-2%, on to na svom kaziću neće primjetiti. no kada snimi na praznu kazetu signal za ugađanje na slijedećem (prvom već kaziću) koji će se ugađati taj postotak će priječi negdje otprilike na između 5-15% pogrešnog ugađanja. no ni taj bez "pravih kazeta za fino ugađanje" neće primjetiti problem vrlo, vrlo, vrlo vjerojatno. a 5-15% je daleko van svih propisanih tolerancija... mislim da vidiš već u kom smjeru ide ova priča :violin:

P.S. "...kod nekoga tko je 110% siguran da mu je kazić uštelan..." = čitaj; to su svi koji imaju kaziće i obožavaju ih, a u realnosti to nije apsolutno nitko - barem ne na ovim našim prostorima, a ako doista i jest netko taj se neće javiti i nećemo znati tko je

Kažeš... Kale iz Kaštela :think: :dance: tu je na forumu?
Živim u sasvim malenoj kućici, ali njezini prozori gledaju na vrlo veliki svijet.
JIJokey

PostPostao/la dredder » Sri vel 25, 2026 1:11 pm

Bio je na više foruma, sansui majstor tu ti ga svi znaju i ja sam se davno bio čuo s njim oko jednog pojačala, radio ti je sansui pojačala a od trakaša (kazetofona) Akai. G neki 75 ili 55 znam da je prodavao.
dredder

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri vel 25, 2026 1:26 pm

Je, Kale(Kale021) je tu na forumu samo ne znam koliko ga često posjećuje budući da je okačio o klin lemilicu i restauracije. Ja se povremeno znam čuti sa njime na forumu pa ga mogu upitati samo mi reci točno što hoćeš.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la daluka » Sri vel 25, 2026 8:12 pm

JIJokey napisao: kod svakog uštelavanja postoji mala tolerancija ... za "fino ugađanje" glave ... 1-2%,

A ča ni to dozvoljeno odstupanje prema tvorničkim (komercijalnim) standardima?
Dali je baš neophodna kazeta(e) za podešavanje, knjige pišu da se može i bez kazeta?

uređeno

Pogledal san malo za Nakamichi CR3A (koji malo odskače od komercijale) tvorničko odstupanje brzine "Tape Speed .............. 1-7/8 ips (4.8 cm/sec.) +-0.5%"
daluka

PostPostao/la JIJokey » Sri vel 25, 2026 9:06 pm

daluka napisao:
JIJokey napisao: kod svakog uštelavanja postoji mala tolerancija ... za "fino ugađanje" glave ... 1-2%,

A ča ni to dozvoljeno odstupanje prema tvorničkim (komercijalnim) standardima?
Dali je baš neophodna kazeta(e) za podešavanje, knjige pišu da se može i bez kazeta?

uređeno

Pogledal san malo za Nakamichi CR3A (koji malo odskače od komercijale) tvorničko odstupanje brzine "Tape Speed .............. 1-7/8 ips (4.8 cm/sec.) +-0.5%"

Nismo se izgleda negdje dobro razumjeli, vi spominjete "tvorničko odstupanje brzine "Tape speed", a ja sam gore konkretno govorio o "finom podešavanju glave" - konkretno azimuthu - al' obzirom da sam traljavo objasnio... isprike :doh: Također spomenuh 1-2% (iako sam to ugrubo i napamet dao brojku čisto da vizualiziram stanje) - jest još "OK odstupanje", ali svako slijedeće podešavanje sa takvom "doma proizvedenom trakom za podešavanje azimutha" će dati puno veće odstupanje.

Iako, kao što negdje spomenuh, bolje nekako uštelan deck, nego totalno raštelan. :dance:
Zadnja izmjena: JIJokey; Sri vel 25, 2026 9:11 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Živim u sasvim malenoj kućici, ali njezini prozori gledaju na vrlo veliki svijet.
JIJokey

PostPostao/la JIJokey » Sri vel 25, 2026 9:07 pm

Khadgar2007 napisao:Je, Kale(Kale021) je tu na forumu samo ne znam koliko ga često posjećuje budući da je okačio o klin lemilicu i restauracije. Ja se povremeno znam čuti sa njime na forumu pa ga mogu upitati samo mi reci točno što hoćeš.

Trebaju mi kazete (ili kazeta) za podešavanje cassette deck-ova. Dakle sve od brzine (najbolje DIN standard, ali more i ANSI), preko FR (frequency response-a) i Dolby NR-a (Noise Reduction-a), GAIN kontrola playback-a i recording-a do, naravno, podešavanja azimutha glava.

Nadam se da te nisam sad još više zbunio :D

Edit: Eh da, oprosti i ako ima kazetu sa ogledalom/špiglom. Vjerojatno će znati o ćemu govorim. Normalna kazeta, ali dolje pri dnu ima ogledalo pa u pravilu u ogledalu vidiš mehanizam s gornje strane dok deck vrti kazetu. ;)
JIJokey

PostPostao/la JIJokey » Sub ožu 07, 2026 10:05 pm

aparatusonitus napisao:Vidi http://www.ant-audio.co.uk/index.php?ca ... ment_tapes" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Alex Nikitin je bio glavni ing. u Creek Audio dugo vremena dok nije dao otkaz, a bio je i aktivan pod userom x-pro na diyaudio.com forumu.

pozz ekipa, dobio sam odgovor mailom prekjučer. i.... nisam baš zadovoljan :roll: cjenovno, jel
uglavnom odgovorio mi je Alex Nikitin osobno (ili se vratio na posao ili radi u fušu, ali sa svojeg maila mi je odg i potpisao se kao Alex Nikitin)

phobon napisao:Bilježim se za jednu kopiju ako je cijena za radničku klasu :D

uglavnom, dotična kazeta za koju sam se predbilježio (koja sadrži signale za "tape speed", "PB level setup (ANSI)", "Dolby Level", "FR check", "Azimuth", "WoW & Flutter" i "EQ" košta
samo 80£ (funti) što bi bilo oko 92€, 93€ :shock:

plus "obična" poštarina za HR je svega 15£ (funti) odnosno [u ovom trenutku kaže Google] okruglo 17,30€. dakle oko 110 eurića sve skupa.
neću reči da je pre skupo jer nije 'pre' skupo, ali nije za 'nas' obićne smrtnike odnosno radničku klasu. barem ne za mene, barem ne trenutno

(iako me tako mami da nekako ipak pljunem tih 100-injak eura :doh: :drool:)
kačim ovdje screenshot cjenika:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
JIJokey

PostPostao/la phobon » Pon ožu 09, 2026 4:00 pm

Ma vidio sam već te cijene i ni pijan ne bi dao 100e za tu kazetu.
odnosno, bolje je reći - ja nemam prijeku potrebu za time.

Ako itko od kolega bude mi mogao presnimiti takvu kazetu sjetit ću se
da ti napravim kopiju, koštat će te jednu kavu.
phobon

PostPostao/la JIJokey » Čet ožu 12, 2026 8:18 am

phobon napisao:Ma vidio sam već te cijene i ni pijan ne bi dao 100e za tu kazetu.
odnosno, bolje je reći - ja nemam prijeku potrebu za time.

Ako itko od kolega bude mi mogao presnimiti takvu kazetu sjetit ću se
da ti napravim kopiju, koštat će te jednu kavu.

Hvala ti puno, doduše ja imam sada već polako potrebu za time to je ono što me i muči.
No. Hmmm... nemoj nikada "presnimavati" takvu kazetu. (Mislim, to je sad jbg debata, jer ne mora ispasti "loša" pogotovo prvo presnimavanje.) A to je ono o ćemu sam govorio u postu.
Ima nekoliko dobrih videaa na YouTube-i o tome zašto ne.

Ako si 100% siguran da netko ima dobro naštelan kazić onda spoji komp ili laptop na njegov Line In i sam u programu poput Audacity-a kreiraj sve i jedan "ton" koji ti je potreban
tipa 333Hz npr. 30 sekundi (za Tape Speed)
1kHz, 5kHz, 8kHz, 10kHz, 12kHz (a neki idu i na više poput i 15kHz) isto svaki "ton" od po npr. 30ak sekundi za štelanje azimutha.

Jer ako znaš nekoga tko ima "tvornički napravljenu" takvu kazetu i tebi je presnimi. Automatski si izgubio zbog WoW & Fluttera njegove mašine nešto na samim frekvencijama, a na dB-ima sigurno.
Eh da, upravo to sam zaboravio napomenuti.
Sve ove tonove gore (osim navodno azimutha) dobro je snimiti pri točno i precizno 0dBa, ali azimuth pri (ako me sjećanje dobro služi -10dBa).
I sad ako se dočepaš takve kazete i presnimiš ju sebi. Pa sa te presnimljene presnimiš meni, do mene će doči npr 319Hz (a sigurno i manje odnosno oscilirati će tipa od 311-327) na -1,7dBa što na samom kaziću na LED dB metru neću primjetiti jer mu je razlika oko 0 za po 2-3dBa tipa: (-6db, -3dB, 0dB, +2dB, +4dB) - tako će mi lampice i dalje svijetliti gotovo sigurno na 0dB, ali kad to spojiš na komp imati ćeš na svakom kanalu drugačiji iznos dBa i biti će u minusu. Probano. Ne jednom. Ne dvaput. Masu, masu puta.

Zato to "tvorničko" pravljenje takvih kazeta nije jeftino i nije za baciti. A nije ni za nas radničku klasu. Jer osim svega gore navedenog; Takve kazete se ne rade običnim stereo glavama u našim kazićima. Minimum koji se mora, napominjem mora, koristiti je mono glava koja će pokriti oba kanala odjednom. A još sigurnije je glava sa nekog profi studijskog magnetofona (ne kazetofona) gdje jedan kanal magnetofonske glave, pokriva za koji mikron (čak i više) oba kanala kazetofonske trake. E tu je možda i najveća caka.

Tako da, ono što sam bio napomenuo u postu, opet :D, sad se sam sebi smijem da me ne bi netko krivo shvatio.
To se ne radi, ali da ako treba napraviti ću. No nikakvo presnimanje. To nemoj niti sebi. Već samo nađi čovika za kojeg si 110% zicer da mu je kazić 115% dobro uštelan.
E onda spajaj lap ili komp na taj deck i sam izrađuj "signale". Također prije izrade moraš se dočepati vrhunski dobre kazete. Biti 150% siguran da je cijela kazeta, a naravno pogotovo traka u max do ibera stanju.
To bi bilo najbolje testirati na decku koji ima nešto poput Automatic Tape Calibration. Zašto? Zato što kazete koje imalo "zajebavaju" neće ih uspjeti iz prve kalibrirati odnosno neće ih uspjeti svaki puta kalibrirati.
Dok kazete i trake koje su mrak svaki puta će ih uspjeti i iz prve kalibrirati - e takve kazete odnosno trake treba upotrijebiti za izradu tih signala.

I opet na kraju velim uz sve ovo - to se ne radi, jer će biti odstupanja od tvorničke proizvodnje, ali su svedena na minimum minimuma.
Pa je bolje i tako naštelan deck, sa tako izrađenom "štelung" kazetom, nego totatlno raštelan deck. :mrgreen:
JIJokey

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pomagala