Radni stol

Radni stol

PostPostao/la mishox » Pon stu 03, 2014 12:38 am

Svima vam se dogodio (ili događa) nered na radnom stolu.

Slika

Najgora stvar: ne želi se samo pospremiti :evil:. Taman ga sredim, dođe novi projekt i opet isto. Stoga je odlučeno da se napravi novi stol na kojem će praktički biti električni alati (bušilice, brusilice,...).
Početni ciljevi:
  • imati nekoliko utičnica od koje se svaka dade posebno uključiti/isključiti;
  • iskoristiti viškove pločastih materijala (iverica) koje se motaju po radionici godinama;
  • ne kupovati ništa, ili u što manjoj mjeri (recesija je).

Odmah sam se latio olovke i papira (khm.... dobro, tableta), i narisao ono što želim:

Slika

A slika priča 1000 riječi. A iz slike se nadzire da će početni "scope" biti proširen.
Pripremljen je materijal, te slijedi rezanje, montiranje:

Slika

... to be continue ...
---------------------
http://www.misho.info
mishox

Re: Radni stol

PostPostao/la mishox » Pon stu 03, 2014 10:35 pm

... continue ...

Budući će stol biti montiran odgovarajućim nosačem i tiplama za zid, nogice stola služe samo za pridržavanje i neće trpiti nikakvu "smičnu" silu, odlučih ih napraviti također od 40 mm iverala.
Nogice su dobile prigodni montažni materijal:

Slika

Slika

I sjela je prva nogica :clap:

Slika

Potom i ostale nogice. Dok površina radnog stola će biti otprilike ovih dimenzija (smanjena za pult sa utičnicama iza):

Slika

A sada slijede "prave stvari".

... to be continue ...
---------------------
mishox

PostPostao/la tom_hifi » Uto stu 04, 2014 10:36 am

Čeka to i mene jednog dana :D Moja "radiona" se može poistovječiti s nomadskim stočarima :lol: :lol:
tom_hifi

PostPostao/la tubeman » Uto stu 04, 2014 11:15 am

Hm, lijepo si ti to zamislio, onako kako bih i ja prvi put (prije 30+ godina :) :)

Par primjedbi:

Brojilo ti tu baš ničemu ne služi.
Umjesto njega bi bilo puno bolje staviti kakav variak i vezati ga na jednu šuko utičnicu).
Mislim da je stol je preuzak za sve ovo što si isplanirao.
Širina stola je možda bila uvjetovana slobodnim prostorom (ili komadom iverala ??).
Konzola s prekidačima i utičnicama je preplitka.
Vrlo brzo ćeš uvidjeti da će nedostajati mjesta za kakve mjerne uređaje a njihovo prirodno mjesto je upravo na toj konzoli.
To sigurno još možeš riješiti jer dubina radne površine (kao takve) uglavnom nikada ne treba biti dublja od 60 cm.
Dakle, 30+ cm je dobra dubina za konzolu mada ne i idealna.
Mada je sada već vjerojatno skoro sve odlučeno, možda još stigneš pogledati u koji Mesarošev ili Židanov priručnik u kojima je (u svakoj knjizi) prijedlog za opremanje radionice u kojoj je upravo radni stol centralno mjesto.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la mishox » Uto stu 04, 2014 11:30 am

o da :)

thx na primjedbama, no evo i odgovora :D

- Brojilo ti tu baš ničemu ne služi.
A: služi. Lijepo je vidjeti koliko struje "posrčeš" dok neki vrag napraviš (kompresor, fen, grijalica, stoj onaj, stroj ovaj....).

- Umjesto njega bi bilo puno bolje staviti kakav variak i vezati ga na jednu šuko utičnicu).
A: trenutno mu ne vidim primjenu za one stvari kojima se bavim.

- Mislim da je stol je preuzak za sve ovo što si isplanirao. Širina stola je možda bila uvjetovana slobodnim prostorom (ili komadom iverala ??).
A: Pošto u radionici već imam stol dimenzije 200x100 cm, ovaj novi stol ispunjava slobodan prostor od 110 cm.

- Konzola s prekidačima i utičnicama je preplitka.
A: konzola s prekidačima još nije niti postavljena/napravljena. Slike tek slijede.

- Vrlo brzo ćeš uvidjeti da će nedostajati mjesta za kakve mjerne uređaje a njihovo prirodno mjesto je upravo na toj konzoli.
A: Točno, mjesta će uvijek nedostajati. Takvi smo ti mi "the majstori". :( No, mjerni uređaji i ostala fina elektronika će biti na drugom stolu.

- To sigurno još možeš riješiti jer dubina radne površine (kao takve) uglavnom nikada ne treba biti dublja od 60 cm.
A: false! Dubina stola u konačnici će biti oko 80 cm, a kao takva će mi biti minimum. Ploča je duboka 90 cm i time sam ograničen. Kako rekoh, postojeći stol mi je dubok 100 cm i taman mi je.

- Dakle, 30+ cm je dobra dubina za konzolu mada ne i idealna.
A: planirao sam da dubina konzole bude 10 cm. Sasvim dovoljno.

- Mada je sada već vjerojatno skoro sve odlučeno, možda još stigneš pogledati u koji Mesarošev ili Židanov priručnik u kojima je (u svakoj knjizi) prijedlog za opremanje radionice u kojoj je upravo radni stol centralno mjesto.
A: nažalost, nisam ga imao priliku pogledati, ali evo, thx na savjetu. Sa zadovoljstvom ću vidjeti gdje sam pogriješio :D
---------------------
mishox

PostPostao/la tubeman » Uto stu 04, 2014 11:43 am

Nisi nigdje pogriješio :)
Obzirom na koncepciju stola (mada si spominjao brusilice i bušilice :) ) pomislio sam da ćeš ga koristiti za kakvu "elektroniku".
Ako to nije to, onda zanemari "primjedbe" :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la mishox » Uto stu 04, 2014 11:50 am

Yap, stol je za strojeve. Šteta bi bilo da razno-razne strugotine metala i nemetala padaju po finoj "elektronici" koje još nemam. Šmrc :(. Ali bude, valjda. Trudio sam se ove godine biti dobar, nisam kopao nos, pa će mi Djeda Mraz donijeti nešto za Božić. :)
---------------------
mishox

PostPostao/la mishox » Sri stu 05, 2014 12:47 am

... continue ...

Sklopljen je pult.

Slika

Kako rekoh već, ideja je iskoristiti materijal koji se već nalazi u radionici, a ostatak je ranijih projakata (u ovom slučaju kuhinja), pult nije napravljen iz jednog dijela već dva, koja su prigodno učvršćena:

Slika

Slika

... to be continue ...
---------------------
mishox

PostPostao/la Dean » Sri stu 05, 2014 7:42 pm

Što će biti kad se stol nagne nazad ili napred?
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la Zmajz » Sri stu 05, 2014 7:52 pm

Bit će nakoso!
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

Sljedeće

Vrati se na: Pomagala