Technics RS-TR474 MarkII

Technics RS-TR474 MarkII

PostPostao/la JIJokey » Čet vel 19, 2026 8:57 pm

Pozdrav,
nakon dugo, dugo vremena da se i ja malo javim. Moj nedavni "restoration". Nakon onog Grundigovog magnetofona TK 547U, za kojeg sam obećao - pa nikako, barem jedan snimak kako doista izgleda i zvuči dok radi, ali biti će...
Eto sada par slikica ovog Technicsa.

Pri kupnji aparata, prodavač je naveo da Deck1 ima vrlo tih, prigušen i mutan zvuk, a Deck2 "krči", "trese", "lupa", "vibrira", "škljoca" i to fizički. Ćim je Technics u pitanju odmah mi je bilo jasno da se radi o barem jednom onom njegovom famoznom zupčaniku koji ode vremenom. No malo sam se zaletio pa nisam dobro "proGoogleao" i previdio sam da je ovaj plastikaner i "sav u elektronici". No nije dugo trebalo, uz pomoć YouTube-a sređen i radi k'o beba.
Zapravo, Deck1 radi najnormalnije od početka samo očito da nitko nikada nije očistio glave, pinch-eve, zamašnjake, vodilice... Ništa :o . A kod Decka 2 točno što sam i očekivao: zupčanik. :twisted:

E sad malo o samom decku.
=========================

Technics RS-TR474m2:
- ima 2 motora po decku jedan za reel-ove (odnosno kotačiće za "prematanje" kazete, ali i za navlačenje trake pri reprodukciji) te drugi motor sa flat remenom za zamašnjake. (zanimljivo je to što i na YouTube tutorijalu, a i na mom aparatu na Decku 2 "manji" zamašnjak odnosno zamašnjak (capstan) za reverse play je metalni. :think: Jedino on i jedino na Decku 2. Prvo sam mislio da je netko na mom aparatu mijenjao nešto, ali ne čak i na (Mark I modelu) je ista stvar.
- obzirom na spomenuti "reel motor" ima hi-speed premotavanje kazeta, koje doista zna biti bučno ukoliko su kazete u "lošijem stanju"
- ima vremenski prikaz trajanja kazete, ne klasični counter (brojčanik), nije 100% precizan što piše i u samim uputama, odnosno skroz je precizan na 90 min kazetama, na kračima malo žuri no ništa strašno
- naravno digitalni display, ne samo klasične LEDice
- ima TPS, odnosno automatsko traženje razmaka između pjesama tj. preskakanje pjesama, premotavanje od pjesme do pjesme... no... kužite već :D
- i, ono što je meni osobno najzanimljivije i najdraže, Deck2 koji je rec/playback ima ATC funkciju odnosno (Automatic Tape Calibration): sam kalibrira prvo BIAS, onda EQ i na kraju LEVEL
- nakon uspješne kalibracije čak i najobičnije Type I kazete s početka 80-ih godina (nekih žlj imena poput SMAT) zvuče vrhunski, ali bez pretjerivanja
- IR senzor za daljinski (koji nažalost nemam), nalazi se na samom decku, ne kao na večini Technicsovih deckova da mora biti spojen na ostatak komponenata

E sad možemo malo i o nedostatcima:
- oboja vrata se otvaraju i zatvaraju elektronski, ne mehanički (također ih otvara i zatvara motor zaslužan za okretanje kotačića - reelova). Fensi - šmensi, ali lako može postati problem.
- previše dijelova je plastično, počevši od samih zamašnjaka, plastičnih vodilica i cijelog (bracketa) glava, manji "podizači" mehanizma... zapravo svi podizači i sve vodilice - ne sjećam se da je puno toga metalno osim samog oklopa mehanizma za razliku od npr. Technicsa RS-TR265 (kojeg sam prethodno restaurirao i o kojem ću tek podijeliti iskustva) ili npr RS-TR165, RS-TR313 i mnogi drugi koji su puno "čvršće" i "kvalitetnije" napravljeni kojima su svi zamašnjaci metalni, također i "bracket" koji zamašnjake drži od pozadi "na mjestu" je u potpunosti metalni, al' dobro
- većina elektronike prebačena je na same mehanizme deck-ovaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... :o :shock: užas. ali da. tako je to, očito, bilo u to vrijeme
- dakle postoje ajmo reči 4 elektronske pločice (+ 1 manja dodatna), ok reči ćemo 5. jedna velika (olfo glavna) na kojoj se nalazi sklopovlje napajanja, eventualno koji naponski filter i sklopovlje input/output-a. druga se nalazi na decku 1 i zapravo upravlja samo switchevima za prepoznavanje Type-ova kazeta i motorima, ali ne i glavom, predpojačalima ili bilo čim slićnim. ne, ne
- kabal sa glave Decka 1 (playback deck) ide na elektroniku koja se nalazi na Decku 2. e tamo se nalazi "glavna elektronika" tamo su predpojačala, bias oscilatori, switchevi Decka 2, upravljanje motorima Decka 2, gain control i za Deck1 i za Deck2 (i za playback i za recording)... a ona "dodatna pločica" je Dolby B/C noise reduction i ona je još bočno ukopčana u port na elektroniku Decka 2. dakle ono što je na već spomenutom Technicsu RS-TR265 na glavnoj velikoj elektronskoj ploči na kojoj je i napajanje i... faktički sve
- e tu i nastaje problem kod restauracije, nema klasično sad ću ja odšarafiti, pripaziti na federiće i opruge i sve rastaviti do zadnjeg šarafića. aha, malo sutra. lemilicu u ruke i odlemljuj oba motora, pa skini elektroniku sa Decka 1, pa onda odšarafi drugu plastiku sa motorima + vodilicama i zupčanicima za elektronsko fensi-šmensi otvaranje/zatvaranje vrata i tek onda smo došli do mehanizma. :oops: :clap: tek onda smo došli do decka :D

I da lagano pričicu privodim kraju. Deck 1 je trebao samo dobru restauraciju i radio je k'o nov, glave nisu dirane/podešavane odkad je proizveden, originalni lak je gore. A na Decku 2 na reel motoru (onaj koji otvara i zatvara vrata te vrti kotačiće) na njemu je oko pola zubaca bilo potrgano. Ne moram vam ni opisivati kako je izgledalo hi-speed premotavanje na tom decku s tim da zanemarimo otvaranje i zatvaranje vrata sa takvim zupčanikom. :violin:
Uglavnom na oba decka promijenio sam i taj zupčanik na reel-motoru, ali i po još jedan "transportni" koji služi prijenosu vrtnje na otvaranje/zatvaranje vrata. Iako su na Decku 1 ti zupčanici ok vjerojatno je samo pitanje dana kada će i oni stradati pa su i oni promijenjeni, a stari neka ostanu u pričuvi. Oba decka su full očišćena, sve je podmazano kako treba i sada to klapa kako treba. Podešavanje glava, vjerovali ili ne, nije uopće bilo potrebno. Oscilator se obradovao, a ja više od nj. :D :D

Link na specifikacije kazića: https://www.hifiengine.com/manual_library/technics/rs-tr474.shtml

A dalje slikice, ionako se raspisah previše.
Ostanite mi dobro i zdravo.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Živim u sasvim malenoj kućici, ali njezini prozori gledaju na vrlo veliki svijet.
JIJokey

Re: Technics RS-TR474 MarkII

PostPostao/la Bepone » Pet vel 20, 2026 1:18 am

dobro da nekog to zanima
Bepone

PostPostao/la Master of disaster » Pet vel 20, 2026 7:51 am

Da. Ne sjećam se kada sam zadnji put vidio nekoga da koriti kazete.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la JIJokey » Pet vel 20, 2026 12:28 pm

Zezate me? :dance:

Odkad traje ovaj tzv. "vinil boom" unazad 5 do 7 godina, pa tako i kod nas na balkanu;
Osim gramofona i ploča u modu su se, naravno, vratili i CD playeri i Cassette Deckovi tzv. kazetaši.
(Također i magnetofoni i tuneri čak i MDovi (MiniDiscovi jel)... Ima ljudi koji traže i 8-track recordere. Ne playere, recordere i to kućne (ne za automobile) :D. Isto tako VHS (ili ako hoćete VCR-ove), ali ne bilo kakve već one sa HiFi oznakom. Tko ne zna, mrvicu neka proGoogle-a, vrlo brzo shvatiti će zašto ;). DVD Playeri/Recorderi su isto traženi, čak i neki manje "standardizirani" formati poput LaserDisc-a itd.)

Nove kazete se proizvode. Naravno u malom tiražu u odnosu na ono vrijeme kada su kazete "vladale", ali iz godine u godinu tiraži rastu. I potražnja.

Velika većina novih autora osim na streaming platformama inzistira da im se proizvede i određen tiraž na vinilu (CD se u tom slučaju uglavnom podrazumijeva), a počeli su tražiti i na kazetama.
Zadnja nova kazeta koju sam kupio je: Satan Panonski – Nuklearne Olimpijske Igre • 35th Anniversary Tape (za 35 godišnjicu izdavanja albuma):
https://www.discogs.com/release/35380621-Satan-Panonski-Nuklearne-Olimpijske-Igre-35th-Anniversary-Tape

Također sve više i više se pojavljuje deck-ova na prodaju na Njuškalu. Ili bolje rečeno već ih je i dosta pokupovano. Konkretno prodavač "prskalo007" je prodao masu njih, baš masu. Skoro sve deck-ove koje je imao u ponudi. A imao ih je... (btw. ne reklamiram ga :doh:) Isto tako na Facebook marketplace-u ih ima sve više.
Problem su, naravno, cijene. Koje su otišle nebu pod obakle. Cijene su bizarne.
Postoje i grupe na Face-u osim za prodaju ploča tako i za prodaju ostalih nosača zvuka, a samim time i kazeta.
Kako originalnih (prerecorded), tako i "praznih" od Type I (Normal) preko Type II (Chrome-a) do Type IV (Metalki), što zapakiranih, što korištenih. Naravno, kazetaši znaju da Type-a III baš i nema = znaju i zašto. :D

Uglavnom da. I kazete se "vračaju u modu" odnosno da budem precizniji "vratile su se". ;)
Ali, po nekoj mojoj procjeni, neće dugo. Cijene su velim - paprene. Pogotovo unazad godinu do godinu i po' dana. Ne samo kazeta i/ili deck-ova već svih nosača zvuka i svih aparata za reprodukciju/snimanje.
Konkretno primjer: LP vinil Šemse Suljaković - Pristajem na sve (1986) prije godinu i pol dana u NM/NM stanju koštala je max 30-35€. E sada je nema ispod 100-120€, a bilo je onih koji su tražili i više:
https://www.discogs.com/release/2239627-%C5%A0emsa-Suljakovi%C4%87-Uz-Ansambl-Ju%C5%BEni-Vetar-Pristajem-Na-Sve

Pregazio Turbo i Iron Maiden i Metallicu i Scorpionse i Judas Priest, pa čak i Bolero, Idole, Azru i tako dalje i tako bliže... :evil:
No dobro, opet se ja raspisah...
Da, iskreno, ostao sam malo začuđen da na audio forumu nisu svjesni :think: povratka i kazeta kao nosača zvuka odnosno više samih deck-ova i "praznih" kazeta pa si ljudi snimaju i nasnimavaju sve i svašta.
Živim u sasvim malenoj kućici, ali njezini prozori gledaju na vrlo veliki svijet.
JIJokey

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet vel 20, 2026 12:48 pm

Bome si lijep posao odradio sa svim tim štelanjem i zamjenom dijelova. Ja se još nisam okušao u servisu spravica koje idu na traku,ali htio bi se malo upustiti u to čisto da steknem neko iskustvo.

Što se tiče da su kazetofoni postali popularni to sam znao, ali nisam znao da su baš u tolikoj mjeri. Prijatelj isto prodaje sve i svašta preko njuškala,pa mi je rekao da kasete idu kao lude.

Vezano za Satana(iako ne mogu reći da sam neki ljubitelj, daleko od toga) ja sam uzeo isti taj album, ali na ploči i mogu reći da nije bio nimalo jeftin.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Master of disaster » Pet vel 20, 2026 1:25 pm

Ja nikada nisam u potpunosti napustio cd, a (vrlo) pomalo se vraćami na lp. Kazete nemam namjeru koristiti jer jer cd i lp po meni dovoljno pokrivaju.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la JIJokey » Pet vel 20, 2026 1:52 pm

Khadgar2007 napisao:Bome si lijep posao odradio sa svim tim štelanjem i zamjenom dijelova. Ja se još nisam okušao u servisu spravica koje idu na traku,ali htio bi se malo upustiti u to čisto da steknem neko iskustvo.

Što se tiče da su kazetofoni postali popularni to sam znao, ali nisam znao da su baš u tolikoj mjeri. Prijatelj isto prodaje sve i svašta preko njuškala,pa mi je rekao da kasete idu kao lude.

Vezano za Satana(iako ne mogu reći da sam neki ljubitelj, daleko od toga) ja sam uzeo isti taj album, ali na ploči i mogu reći da nije bio nimalo jeftin.

Dok je na LPu Satan bio još u trgovinama držao je kakvu-takvu pristojnu cijenu oko 30-35€, ako se dobro sjećam. Mislim da ga je bilo za uzeti u Dirty Old Empire-u i u PDV Recordsu. Čim je nestao sa stanja i na http://www.discogs.com i na Facebook grupama cijena mu je skočila za duplo, čak i trostruko. Isto je i sa prvim albumom Vojka V, vrlo je mali tiraž bio na LPu i dok ga je bilo u Menartu i u Croatia Recordsu na stanju oko 30ak € je bila cijena. Sada kada ga već dosta dugo nema na stanju cijena mu je preko 100€. Freebird Music Record Shop - trgovina sa polovnim pločama i ostalim nosačima zvuka prodaje ga za 150€ - pre bolesno.

Ugl da se vratim na temu. Što se tiće ovog Technicsa RS-TR474m2 to mi je zapravo drugi kazetofon, a treći ili četvrti uređaj koji sam do temelja rastavio i reparirao. Lažem, peti moglo bi se reči, jer 2 još nisu gotova do kraja :D .
Uglavnom:
Prvi je magnetofon Grundig TK 547U o kojem sam ovdje na forumu već pisao: https://diy-audio.com.hr/viewtopic.php?f=8&t=4919&start=20
Drugi uređaj je HiFi linija iz 1999. godine Kenwood XD-552 (3CD changer, double cassette deck, receiver - all-in-one metoda), no još je u dijelovima jer je do pojedinih dijelova izuzetno teško doći pa reparacija stagnira, nažalost. :roll:
Treći uređaj je gore spomenuti kazić Technics RS-TR265 za koji ću napraviti drugu temu, možda malo manje da pišem, a više slika priložim :D :D
Četvrti uređaj je ovaj Technics RS-TR474m2
Peti uređaj je Philips VR200 - videorekorder koji radi trenutno, ali mehaniku treba dobro raskopati i dobro podmazati jer je "usporen" pri svim funkcijama. Jedino play radi kako treba :clap: :D E sad, obzirom da nema HiFi feature, nema ni 16:9 aspect ratio, jedino što ima od nekakvih "dodatnih funkcija" je tzv. TurboDrive isto za fullbrzo premotavanje VHS kazeta u oba smjera. Tako da nisam ni siguran hoću li ikada uložiti truda puno u njega jer mi ne odgovara. Iako mi stalno mami pogled, ahahahahah. :D

Uglavnom, poanta što sam htio reči, je da bez straha i uz puno tutorijala slobodno se upustiš u avanturu, jedini uvjeti su volja, vrijeme i alat.
JIJokey

PostPostao/la JIJokey » Sub vel 21, 2026 12:14 am

Master of disaster napisao:Ja nikada nisam u potpunosti napustio cd, a (vrlo) pomalo se vraćami na lp. Kazete nemam namjeru koristiti jer jer cd i lp po meni dovoljno pokrivaju.

CDe (ili CDove, nezz kako je gramatički ispravno :lol:), nažalost, sam napustio. Ploče (i LP i SP i EP i 7" i 12" čak i 10" microgroove, ali i bakelitne) isto tako, napustio, ali samo privremeno. Pločama sam se davno vratio, a CDima se polako vračam.

100% si u pravu kada kažeš da dovoljno pokrivaju, ne samo dovoljno već apsolutno sve - de facto.
A kazići, magnetofoni i snimanje glazbe na VHS kazete (sa HiFi VCRom) to ti je jednostavno "fabrička greška" :lol: . S tim se, valjda, rodiš. Kao što ljubitelji i kolekcionari isključivo ploča rade sve i svašta da se dočepaju istih, tako jednostavno imaš "i nas" koji volimo trake. :P Ne znam to bolje opisati. 8-)
JIJokey

PostPostao/la Master of disaster » Pon vel 23, 2026 10:43 am

Ma nije to fabrička greška. Tome i služi hobi. Baviš se sa onim što te veseli.
Master of disaster

PostPostao/la JIJokey » Pon vel 23, 2026 6:15 pm

Ma dobro, istina, da. Malo se šalim, ali da... Svatko radi ono što ga veseli te ako pritom nikome ne čini ništa nažao uvijek podržavam.
JIJokey

Vrati se na: Refresh starih uređaja