nakon dugo, dugo vremena da se i ja malo javim. Moj nedavni "restoration". Nakon onog Grundigovog magnetofona TK 547U, za kojeg sam obećao - pa nikako, barem jedan snimak kako doista izgleda i zvuči dok radi, ali biti će...
Eto sada par slikica ovog Technicsa.
Pri kupnji aparata, prodavač je naveo da Deck1 ima vrlo tih, prigušen i mutan zvuk, a Deck2 "krči", "trese", "lupa", "vibrira", "škljoca" i to fizički. Ćim je Technics u pitanju odmah mi je bilo jasno da se radi o barem jednom onom njegovom famoznom zupčaniku koji ode vremenom. No malo sam se zaletio pa nisam dobro "proGoogleao" i previdio sam da je ovaj plastikaner i "sav u elektronici". No nije dugo trebalo, uz pomoć YouTube-a sređen i radi k'o beba.
Zapravo, Deck1 radi najnormalnije od početka samo očito da nitko nikada nije očistio glave, pinch-eve, zamašnjake, vodilice... Ništa
E sad malo o samom decku.
=========================
Technics RS-TR474m2:
- ima 2 motora po decku jedan za reel-ove (odnosno kotačiće za "prematanje" kazete, ali i za navlačenje trake pri reprodukciji) te drugi motor sa flat remenom za zamašnjake. (zanimljivo je to što i na YouTube tutorijalu, a i na mom aparatu na Decku 2 "manji" zamašnjak odnosno zamašnjak (capstan) za reverse play je metalni.
Jedino on i jedino na Decku 2. Prvo sam mislio da je netko na mom aparatu mijenjao nešto, ali ne čak i na (Mark I modelu) je ista stvar.- obzirom na spomenuti "reel motor" ima hi-speed premotavanje kazeta, koje doista zna biti bučno ukoliko su kazete u "lošijem stanju"
- ima vremenski prikaz trajanja kazete, ne klasični counter (brojčanik), nije 100% precizan što piše i u samim uputama, odnosno skroz je precizan na 90 min kazetama, na kračima malo žuri no ništa strašno
- naravno digitalni display, ne samo klasične LEDice
- ima TPS, odnosno automatsko traženje razmaka između pjesama tj. preskakanje pjesama, premotavanje od pjesme do pjesme... no... kužite već
- i, ono što je meni osobno najzanimljivije i najdraže, Deck2 koji je rec/playback ima ATC funkciju odnosno (Automatic Tape Calibration): sam kalibrira prvo BIAS, onda EQ i na kraju LEVEL
- nakon uspješne kalibracije čak i najobičnije Type I kazete s početka 80-ih godina (nekih žlj imena poput SMAT) zvuče vrhunski, ali bez pretjerivanja
- IR senzor za daljinski (koji nažalost nemam), nalazi se na samom decku, ne kao na večini Technicsovih deckova da mora biti spojen na ostatak komponenata
E sad možemo malo i o nedostatcima:
- oboja vrata se otvaraju i zatvaraju elektronski, ne mehanički (također ih otvara i zatvara motor zaslužan za okretanje kotačića - reelova). Fensi - šmensi, ali lako može postati problem.
- previše dijelova je plastično, počevši od samih zamašnjaka, plastičnih vodilica i cijelog (bracketa) glava, manji "podizači" mehanizma... zapravo svi podizači i sve vodilice - ne sjećam se da je puno toga metalno osim samog oklopa mehanizma za razliku od npr. Technicsa RS-TR265 (kojeg sam prethodno restaurirao i o kojem ću tek podijeliti iskustva) ili npr RS-TR165, RS-TR313 i mnogi drugi koji su puno "čvršće" i "kvalitetnije" napravljeni kojima su svi zamašnjaci metalni, također i "bracket" koji zamašnjake drži od pozadi "na mjestu" je u potpunosti metalni, al' dobro
- većina elektronike prebačena je na same mehanizme deck-ovaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....
- dakle postoje ajmo reči 4 elektronske pločice (+ 1 manja dodatna), ok reči ćemo 5. jedna velika (olfo glavna) na kojoj se nalazi sklopovlje napajanja, eventualno koji naponski filter i sklopovlje input/output-a. druga se nalazi na decku 1 i zapravo upravlja samo switchevima za prepoznavanje Type-ova kazeta i motorima, ali ne i glavom, predpojačalima ili bilo čim slićnim. ne, ne
- kabal sa glave Decka 1 (playback deck) ide na elektroniku koja se nalazi na Decku 2. e tamo se nalazi "glavna elektronika" tamo su predpojačala, bias oscilatori, switchevi Decka 2, upravljanje motorima Decka 2, gain control i za Deck1 i za Deck2 (i za playback i za recording)... a ona "dodatna pločica" je Dolby B/C noise reduction i ona je još bočno ukopčana u port na elektroniku Decka 2. dakle ono što je na već spomenutom Technicsu RS-TR265 na glavnoj velikoj elektronskoj ploči na kojoj je i napajanje i... faktički sve
- e tu i nastaje problem kod restauracije, nema klasično sad ću ja odšarafiti, pripaziti na federiće i opruge i sve rastaviti do zadnjeg šarafića. aha, malo sutra. lemilicu u ruke i odlemljuj oba motora, pa skini elektroniku sa Decka 1, pa onda odšarafi drugu plastiku sa motorima + vodilicama i zupčanicima za elektronsko fensi-šmensi otvaranje/zatvaranje vrata i tek onda smo došli do mehanizma.
tek onda smo došli do decka I da lagano pričicu privodim kraju. Deck 1 je trebao samo dobru restauraciju i radio je k'o nov, glave nisu dirane/podešavane odkad je proizveden, originalni lak je gore. A na Decku 2 na reel motoru (onaj koji otvara i zatvara vrata te vrti kotačiće) na njemu je oko pola zubaca bilo potrgano. Ne moram vam ni opisivati kako je izgledalo hi-speed premotavanje na tom decku s tim da zanemarimo otvaranje i zatvaranje vrata sa takvim zupčanikom.
Uglavnom na oba decka promijenio sam i taj zupčanik na reel-motoru, ali i po još jedan "transportni" koji služi prijenosu vrtnje na otvaranje/zatvaranje vrata. Iako su na Decku 1 ti zupčanici ok vjerojatno je samo pitanje dana kada će i oni stradati pa su i oni promijenjeni, a stari neka ostanu u pričuvi. Oba decka su full očišćena, sve je podmazano kako treba i sada to klapa kako treba. Podešavanje glava, vjerovali ili ne, nije uopće bilo potrebno. Oscilator se obradovao, a ja više od nj.
Link na specifikacije kazića: https://www.hifiengine.com/manual_library/technics/rs-tr474.shtml
A dalje slikice, ionako se raspisah previše.
Ostanite mi dobro i zdravo.

) Isto tako na Facebook marketplace-u ih ima sve više.