ROTON 2band DeLuxe

ROTON 2band DeLuxe

PostPostao/la tubeman » Sri lip 12, 2013 10:05 pm

Još jedna reciklaža po pitanju refresha.
Zanimljiva je možda po tome što se radi o popravku razbijene plastične kutije:

Slika
Slika

Nakon pregleda ustanovljeno da je aparat u dobrom stanju i ispravan, pa osim laganog čišćenja i nije trebalo nekih značajnih zahvata na šasiji.
Druga stvar je kutija koja je bila razbijena i netko ju je lijepio (dosta traljavo).
Najgore od svega što na dva mjesta nedostaju cijeli komadi.

Slika
Slika

Radio je jako simpatičan, i jednostavno ga nisam mogao ostaviti u takvom stanju.
Budući da nije neki povijesni eksponat (radili su ga japanci za američko tržište, pa se onda može pretpostaviti da serije i nisu bile male), odlučio sam se na drastičnu varijantu, a to je krpanje i lakiranje.

Zakrpao sam ga s epoksidom.
Budući da oštećenja nisu bila prevelika, išao sam na "direktnu metodu", bez nekog posebnog učvršćivanja i armiranja.
Zabušio sam nekoliko rupa promjera 1 mm u plastični dio i ulijepio žice koje služe kao armatura.
Kada se stvrdne, epoksid je izuzetno čvrst i tvrd pa nema opasnosti od pucanja i trganja.

Dakle, to izgleda otprilike ovako:

Slika
Slika
Nakon formiranja umetaka treba pričekati sat-dva (poželjno i više) da se sve dobro osuši i stvrdne.

Sada slijedi najkritičniji dio, a to je šmirglanje i brušenje.
Tu treba biti jako pažljiv i strpljiv. Koliko god to "savršeno izbrusimo, opet neće biti dobro bez kitanja. Ja za to koristim auto-kit u tubi.

Slika

Tek sada (opet nakom brušenja - ovaj puta sa vodobrusnim papirom) sve sjeda na svoje mjesto. Ako treba, fino kitanje se može ponoviti, sve dok nismo posve zadovoljni s rezultatom.
Budući da nisam profesionalac u tome, postoji opasnost da se na kraju spoj vidi. Ovaj puta je jedva vidljiv, i namjerno se nisam trudio postizati savršenstvo.

Nakon toga ide špricanje s primerom za plastiku, kako se završni lak ne bi ljuštio.
I tu treba pričekati neko vrijeme da se sve dobro osuši (makar na kutiji piše da treba pričekati desetak minuta).

Slijedi najkritičniji dio - lakiranje.
Odabrao sam crni sjajni lak jer je i originalno kutija bila takva.
Ispalo je dosta dobro. Ostalo je svega par točkica od prašine koje se i ne primjećuju.
Slika

Paralelno s kutijom išlo je i sređivanje šasije.
Kao što sam već napisao, nije toga bilo puno, i svelo se na otprašivanje i četkanje rotacijskom četkicom.
Gumbe sam oribao tekućim abrazivom, a kapice ispolirao polir pastom
Slika
Slika
Slijedi još montaža šasije i ubacivanje u kutiju.

Sve skupa na kraju izgleda otprilike ovako:
Slika
Slika
Slika
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

Vrati se na: Refresh starih uređaja