SANSUI TU-919

SANSUI TU-919

PostPostao/la tubeman » Ned stu 13, 2022 2:20 pm

Ne znam treba li ovo stavljati u refresh ili zZanimljive uređaje... ali nije loše upoznati se s još jednim od "jačih" uređaja svojeg vremena.
Godina je 1980. i oko tog vremena je i Sansui izbacivao dosta dobrih uređaja među kojima je i ovaj.
Prije nešto godina je imao nekakve mehaničke "zadeve" a ovaj put je dijagnoza nešto ozbiljnija.

Ne radi lock, zapinje skala, zvuk je loš i tup, disproporcija između analogne i digitalne skale, bježi s frekvencije itd...

Skala koja zapinje se riješila brzo. Trebalo je podmazati mehanizam oko promjenjivog kondenzatora.
Za sve ostalo je trebalo malo "studioznijeg" rada.
Naime, uspoređujući zvuk sa zvukom iz Sabe 9241 PRO vrlo jasno se čuje degradacija i "tupost".
Slobodno mogu ustvrditi da Saba kao takva zvuči odlično i na neki način mi služi kao referenca budući je stalno u pogonu i da je prilično dobro odrađena uz ulaganje dosta truda u postizanju što bolje kvalitete zvuka. Nije da nema "jačih" tunera ali i ovo je za takve svrhe vrlo OK :)
Krivac za tupi zvuk se pronašao na NF Dolby pločici.
Taj sklop je inače dijelom zaslužan za hvaljeni zvuk ovog uređaja jer prilično kvalitetno uklanja šum koji nastaje iza stereo dekodera. Trebao bi biti još učinkovitiji da stanice emitiraju u Dolby tehologiji ali to je izgleda danas najvećim dijelom napušteno i vjerujem da kod nas nije nikad ni zaživjelo.
Svejedno pomaže.
Tu je trebalo zamijeniti nešto veznih kondenzatora čime je i taj problem riješen. Zvuk je već nakon te osnovne intervencije s usporednim slušanjem isti kao i kod Sabe.
To mi je bilo dovoljno da taj dio priče za sad stavim sa strane.

Slika

Preventivno je zamijenjeno još nekoliko kondenzatora. Nisam pristaša bjesomučnog mijenjanja kondenzatora tamo gdje ne treba. Pogotovo ako su svi točnih specifikacija. Kod kvalitetnih uređaja koji su u stalnom pogonu je opasnost od degradacije kondenzatora bitno manja od onih koji godinama isključeni stoje na policama ili ormarima. Kondenzatori iz tih godina, pogotovo ako na njima piše "Nichicon" ili tako nešto ( ;) ) su u pravilu i danas bolji od sadašnjih kineskih replika ili fabrikata.

Slika
Slika

Nakon toga je slijedio dosadniji dio posla - podešavanje.
Sve je išlo "By book" i trajalo je neko vrijeme.
Slika
Slika
Koristio sam profesionalni signal generator, stereo FM generator, digitalni frekvencmetar, osciloskop, audio voltmetar, mjerač izobličenja i nešto napravljenih điđa tipa filtera za 75 kHz, 15 kHz itd...
Bez toga, na "uhomjer" nema baš šanse da se to napravi kako treba.
U uređaju se vidi bezbroj trimera, promjenjivih zavojnica i kondenzatora a svaki ima neku svrhu - valjda ;)
Malo se počistila i uredila prednja ploča

Slika

Urađaj je kao takav bio naočit i lijep a to je bez sumnje i danas. Sa svojih 9 kila, dimenzijama i , naravno, zvukom ulijeva poštovanje.

Slika
Slika
Slika
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

Re: SANSUI TU-919

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned stu 13, 2022 2:50 pm

Zanimljivo mi je to što nisu koristili standardnu pločicu za display oznake F-3000(ili novija verzija koja ima na sebi i preskaler),ali vjerojatno su htjeli dobiti malo "klasičniji" izgled pa su stavili analogne instrumente za signal i tune a display je 7-segmentni LED.
Ja sam pri nazovi završetku popravke tu-719. Osim naravno standardnog postupka refresha na sebi je imao kvar kojemu se nimalo nisam radovao... Onaj VFD display je prikazivao žvrljotine, nakon malo dijagnoze utvrdio sam da je MSM5540 dao svoje. Na svu sreću(ili nesreću) imam onaj svoj T-80 te sam ga premjestio integrirac i display je proradio. Jedino što se pri kraju skale i na početku baš ne slaže display sa analognom skalom, skala fula za nekih 200kHz... Naravno procedura sinkronizacije skale sa displayom koje se vrši pri zamjeni špage koje je opisano u servisnim uputama baš i ne pomaže... Tek toliko od mene, za koji dan ću otvoriti par tema i napisati koju riječ o tu-719 i još par stvari koje sam napravio u zadnje vrijeme.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la tubeman » Pon stu 14, 2022 8:49 pm

Nije 7 elementni LED nego F3050 VFD a driver je isto MSM 5540.
Ako se slijedi legalni postupak podešavanja ne bi trebalo biti odstupanja skale.
Osim toga, to i nije toliko kritično jer je hod lijevo-desno uvijek u toleranciji hvatanja locka.
Praktički svi ti japanski tuneri do pojave konkretnije "digitalije" su više-manje dječja igra za podešavanje jer su svi na isti kalup.
Izvedba pojedinih sklopova varira ali svi su "u duši" isti :)
U najgoroj varijanti treba slijediti postupak koji je uvijek priložen u service manualima do kojih se lako dođe.
Treba tek malo vremena, živaca i dobre volje :)
Naravno, treba imati i odgovarajući instrumentarij jer "uhomjer" nije baš pouzdan.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon stu 14, 2022 8:56 pm

Crveni VFD?!!! :o Takav još nisam do sada vidio.

Što se instrumenata tiče(vezano za tunere) za sada se ima samo frekvencmetar,a potraga za ostakom će se izgleda bazirati na DIYu,ako uspijem naći neke nenabavijum dijelove...
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

Vrati se na: Refresh starih uređaja