UHER CV140 LIMARIJA I STOLARIJA

Re: UHER CV140 LIMARIJA I STOLARIJA

PostPostao/la davorin » Uto tra 23, 2013 9:58 pm

Khadgar2007 napisao:
U davno doba nije bilo bezbojnih lakova po dućanima, pa se moralo pribjeći raznim "lukavstvima" da se nešto bezbojno lakira.
U acetonu bi se otopile krute prozirne plastične kutije (lomljiva plastika za neke lijekove, čokoladne bombone, konce za šivanje, skupe igračke itd.; nisam siguran danas o kojoj se točno vrsti plastike radi?) i malo čistog stiropora(polistiren), pa bi se dobio vrlo sjajan, elastičan i čvrst lak za razne "reparature", nove gradnje i zaštitu od korozije i patine. Kako je bio izvrstan i kao VF-izolator, s njime bi premazivali i antene (naročito one od bakra, za radioamatersku upotrebu!), pa i cijele antene od CU-žice (ili antenske pletenice) potapali u lak. Trajnost mu je bila izvanredna, a bio je prilično otporan i na UV-zračenje, pa bi se razapete žičane antene više godina "sjajile i ljeskale" na suncu.

Jedno pitanjce, stari mi ima običaj zalijevati antene tj. spoj kabela i dipola sa epoksidnim ljepilom koje nije nešto jeftino iako to nisu velike količine zašto ne uštediti. Sumnjam da će raditi još nešto antena ali zgodno je za znati da se i to može upotrijebiti. I sada dolazi ono ALI budući da se sve radi o frekvencijama višim od 1GHz jel možda znaš kako se ta plastika ponaša pri tim frekvencijama. Znam samo da smo jednom kupili neko "epoksi" dvokomponentno ljepilo koje možda nije bilo epoksi i SWR je bio bolje da ne pričam kakav u usporedbi sa istom antenom koja je bila zalivena sa pravim epoksi ljepilom.

edit: ovo je trebao biti PM... :oops:

U vrijeme kad sam koristio takav "aceton" lak, najviša frekvencija za koju smo imali uređaj kao radio-amateri je bila 144MHz, pa ne mogu znati kako bi se ponašao na višim frekvencijama, pogotovo ne onima iznad GHz-a.
davorin

Prethodni

Vrati se na: Refresh starih uređaja