Pomoc oko refreshanja/popravka skretnice

Pomoc oko refreshanja/popravka skretnice

PostPostao/la emrsdmg » Pet sij 21, 2022 8:10 pm

Pozdrav!

Novi sam na forumu tako unaprijed isprika ako tema vec postoji i sl. Na skretnici iz priloga sam ustanovio neispravne dijelove (kondenzatore) koje treba promijeniti ali nisam siguran s kojim tocno kondenzatorima ih zamijeniti. Da budem iskren cudno mi je da je ovaj kondenzator 100MFD 40V. Negdje sam procitao da je to stara oznaka za μFd, ali strah me samoinicijatvno stavljati nesto neprovjereno. Ukratko sto predlazete, s kojim komponentama (kondenzatorima) zamijeniti oznacene? Trebaju mi konkretne vrijednosti kapaciteta? Te ako spajam vise kond., onda pretpostavljam da ih treba spajati u paralelu (+ na +)?

Captu1re.JPG

Hvala unaprijed na odgovorima!
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
emrsdmg

Re: Pomoc oko refreshanja/popravka skretnice

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub sij 22, 2022 12:02 am

Za početak kako si ustanovio da su neispravni?
Svejedno bi trebalo sve promijeniti jer su stari sigurno 30+ godina. Ja bi stavio blok kondenzatore istih vrijednosti, sa njima si miran dok si živ jer nema elektrolita koji će se osušiti sa vremenom. Mana je ta da su skuplji od elektrolitskih. Što se tiče oznake mf, dobro si pogodio to je starija oznaka za uf.

Vrijednosti ti pišu na kondenzatorima,
6,8u/100v;100u/40v; 30u/40V,10u/40V i zadnji pretpostavljam da je 6,8u/40v(malo je lošija slika). Znači trebaš staviti identične vrijednosti. Po meni nema smisla stavljati u paralelu osim ako nemaš hrpu kondenzatora na lageru koji ti samo stoje pa da ih iskoristiš.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la emrsdmg » Sub sij 22, 2022 6:32 pm

Hvala na odgovoru. Zamijenit cu sve kondenzatore s istim vrijednostima. Pogledat cu kako se krecu cijene blok kondenzatora pa ako se uklapam u matematiku stavit cu blok kond.

Javim kad slozim nesto kako sam zadovoljan!
emrsdmg

PostPostao/la joe dalton » Sub sij 22, 2022 7:42 pm

Ovaj zuti nije elko. Premjeri ga prije promjene ako imas cime. Zapravo ja bi na tvom mjestu sve premjerio pa odlucio koje mijenjati. Recimo 30uF ili 100uF blok ti nece biti bas jeftin. Ne znam koji su zvucnici pa ces vidjeti isplati li se zamjena. Kad mijenjas gledaj da kondenzatori budu za barem 63V.
joe dalton

PostPostao/la Edison » Sub sij 22, 2022 11:11 pm

Ako ti je to prije dobro sviralo, svirat ce opet dobro kad promijenis kondenzatore. Blokovi su bolji, ali su i ogromni u tim vrijednostima. Stavi opet elektrolite ako ti prostor bude problem. Danas ces teze naci aksijalne elektrolite, radijalni su cesci, ali mogu se i oni montirati jer imaju duge nozice. Pazi samo na radni napon i polaritet. Kondenzatori ne vole vibracije pa ih zalijepi na plocicu pomocu trajno elasticnog kita ili lijepila (UHU-tack npr.).
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la emrsdmg » Sri sij 26, 2022 11:35 pm

Kratki update!

Promijenio sam neispravne kondenzatore i kad sam se ponadao da je sve ok opet ne radi. Nakon toga sam izvadio bas zvucnik van i shvatim da imam jos jedan problem vjerojatno veci i tezi za rijesiti nego kondenzatore. Naime radi se o tome kad lagano pritisnem membranu prema dolje zvucnik proradi ali cuje se lagano krcanje.

Sad ne znam sto dalje? Pretpostavljam da je s namotajima problem?!
emrsdmg

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet sij 27, 2022 2:17 am

Možda je baš namotaj a možda su žice koje vode od lemnih stopica na zvučniku prema membrani/namotaju u prekidu, ovo drugo je naravno bolja varijanta. Prvo pregledaj te dvije žice i lagano(LAGANO!) ih cimni da vidiš jel se dobro drže na membrani da kojim slučajem nije tu prekid.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la emrsdmg » Čet sij 27, 2022 12:38 pm

Žice se drže na membrani. Izmjerio sam otpor na zvučniku i iznosi svega 1,9 Ohma, a to je rekao bih premalo za bas.
emrsdmg

PostPostao/la phobon » Čet sij 27, 2022 3:08 pm

Meni je tako bilo sa jednim zvučnicima, krčalo je pa se nakraju zaglavila membrana.
Unutra je od starosti raspalo se tijelo na kojem je namot pa je valjda nastalo smeće u utoru.
Bio je jedan čovjek u Đurđevcu koji se s time bavio, ne znam da li još to radi,
uglavnom promijenio mi je to sve i promijenio je ovjese.
To je bilo pred nekih desetak godina, i dalje slušam te zvučnike gotovo svakodnevno.
E sad, oko isplativosti toga, više će znati ekipa s foruma.
phobon

PostPostao/la Fantocci » Čet sij 27, 2022 4:18 pm

Ja bih potražio nadomjestne drivere. Nije to neki hiend da bi sad trebao znati sve parametre u nulu, dovoljne su jednake fizičke dimenzije.
A ako želiš napraviti još bolje možeš izvaditi onaj drugi dobar driver, izmjeriti mu TS parametre (guglaj Arta, dodavanje mase na membranu) i potražiti par novih sa sličnim karakteristikama.
Fantocci

Sljedeće

Vrati se na: Refresh starih uređaja