Sansui CA-3000

Sansui CA-3000

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri sij 26, 2022 9:25 pm

Da napišem koju riječ o ovom refreshu kojeg sam napravio.Pretpojačalo sam dobio sa problemom da se ponekada ne čuje jedan kanal kada se koriste tape in/out izlazi i da jedan kanal šumi kada se koriste aux,phono,tuner ulazi što se vidjelo na vu-metrima. Prije mene su već zamjenjeni stari elektroliti sa novim i to top klase, sve Nichicon fine gold, muse i ostala egzotika ali ćišćenje mehanike uopće nije bilo odrađeno. Pretpojačalo iako ima dosta kablova nije nešto komplicirano za napraviti refresh.

IMG_1525.JPG

Idemo prvo od glavne ploče na kojoj su činčevi,samo pretpojačalo i hrpa preklopnika. Jedan od problema kod ovog uređaja je dvostrani PCB a vie su rađene sa zakovicama i sa vremenom znaju popustiti i onda dođe do loših spojeva. U ovom slučaju te vie su samo prelemljene i glavna ploča nije nikada vađena iz uređaja pri zamjeni kondenzatora. To tako ne može ostati pa sam izvadio ploču i naravno prelemio sva lemna mjesta a problem sa viama sam riješio tako da sam kroz svaku provukao žicu i zalemio sa obje strane te tako napravio čvrst spoj između dva sloja.

Evo detalja kako su vie bile "riješene", zaliveno sa tinolom nadaj se najboljem.
IMG_1527.JPG

Riješavanje problema sa viama. Komad žice malo tinola i hrpa strpljenja i potrošenog vremena.
IMG_1552.JPG

Nakon svih via prelemljenih, pcb izgleda kao da je prošao torturu. :lol:
IMG_1563.JPG

Nakon čišćenja to ovako izgleda
IMG_1569.JPG

IMG_1570.JPG

Također pcb za high pass i low pass filtere pati od istog problema jer je isto dvostrana.
IMG_1578.JPG

IMG_1591.JPG

Ostatak tinola na preklopniku, pretpostavljam od prijašnjeg majstora.
IMG_1531.JPG

Malo detalja o čišćenju preklopnika. Tu ima jedan problemčić a taj je da metalni "jezičci" koji drže preklopnik u komadu nisu baš mekani i pri sastavljanju sam vidio da ne trpe previše piganja. Tu mi je uskočio u pomoć Ilimzn koji mi je predložio par riješenje a jedno je na donjoj slici.
IMG_1559.JPG

IMG_1561.JPG

Evo riješenja. Jezičci se ne preklope već se uzme komad deblje žice i zalemi se na jezičac tako da ona drži preklopnik u komadu. Kada se odsjeku viškovi žice i stavi preklopnik na mjestu uopće se ne pozna da je išta rađeno,a u ovom slučaju ako će išta trebati naknadno raditi bez problema se preklopnik rastavit i tako 101 put bez bojazni da će se jezičci potrgati.
IMG_1572.JPG

IMG_1582.JPG

Čišćenje potenciometara kao i uvijek, otvaranje, čišćenje i zatvaranje.
IMG_1595.JPG

IMG_1596.JPG

Za ovakve igrarije treba meka ruka i strpljenje. Bušenje rupe od 1,1mm za ureznicu M1.4 jer kako drugačije sastaviti pot kada smo potrgali "zakovicu" sa kojom je bio sastavljen.
IMG_1599.JPG

I sada dolazimo do onoga gdje smo se Gašo,Ilimzn i najviše ja češkali po glavi... Vrhunski Alpsov black beauty,vlasnik je rekao da mu šuška/krči negdje na polovici. Ništa idemo rastavljanje,čišćenje, gledanje grafitnih slojeva jel sve ok.Sastavim ga a ono i dalje katastrofa, pomicanjem osovine u jednu stranu otpor šeta gore,dolje kao da je površina oštećena do daske. Onda ide lagano špananje kontakata klizača da tu nije kvaka, ali nije.
IMG_1614.JPG

IMG_1618.JPG

Se sa time igrao puno predugo dok mi nije prekipjelo pa sam nazvao vlasnika rekao u čemu je problem te sam naručio novi pot. Naravno TKDov jer nema smisla bilo što drugo stavljati,a nisam se htio igrati sa polovnim original Alpsom. Potenciometar isto atenuatorskog tipa sa kontaktnom površinom od vodljive plastike. Prvi problem sa TKDovim je to što se ne može montirati na pcb, ali to je zanemarivo. Veći problem je što ima prekratku osovinu te sam ju trebao nadoštukati. Tokaru sam dao da mi istokari nastavak, probušio sam rupu u osovini TKDa za šaraf M2 i našarafio nastavak na osovinu.
IMG_1638.JPG

IMG_1639.JPG

Evo složeno pretpojačalo na testiranju. Prvo što sam istestirao su svi oni tape in/out ulazi i naravno nakon refresha sve funkcionira kako treba. Također za divno čudo onaj šum koji je bio na izlazu pretpojačala na jednom kanalu je nestao iako sam mislio da je krivac možda neki neispravan tranzistor u ulaznom bufferu.
IMG_1710.JPG

Sve u svemu vremenski mi je trebalo dosta dugo ali više iz razloga što sam ove godine selio labos na drugu lokaciju. Inače sam refresh je otprilike trajao 40tak sati jer nije bilo nekakvih nepredviđenih problema.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

Re: Sansui CA-3000

PostPostao/la pinco » Sri sij 26, 2022 9:51 pm

Pazi, vidiš di sidiš, ona otpilana cijev ti je baš na nezgodnome mistu, onesposobit ćeš sam sebe :lol:
Odličan rifreš, imaš kupit čepe u željezariji za te cijevi.
pinco

PostPostao/la cappucino » Čet sij 27, 2022 8:55 am

Evo nam jos jednog Tubemana i Ilimzina :clap: :clap: :clap:
cappucino

PostPostao/la sinisap » Čet sij 27, 2022 9:26 am

:clap: Najs!! :clap:
sinisap

PostPostao/la dredder » Čet sij 27, 2022 8:37 pm

cappucino napisao:Evo nam jos jednog Tubemana i Ilimzina :clap: :clap: :clap:

Napravi čovjek sebi hiend laboratorij, dok neki drugi sastavljaju hiend komponente.
dredder

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet sij 27, 2022 9:04 pm

Dobro Gašo govori godinama. Ako netko misli živjeti od elektronike treba ulagati u opremu. ;)
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la dredder » Čet sij 27, 2022 10:28 pm

Još da dodam da sam ljubomoran što si se družio sa tim sansuijem, iako bi moj izbor bio au22000 ili bar au11000.
dredder

PostPostao/la Fantocci » Pet sij 28, 2022 11:01 am

Svaka čast na radu.
Fantocci

Vrati se na: Refresh starih uređaja