Sansui 771

Sansui 771

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri vel 02, 2022 9:07 pm

Još jedan Sansui, ovog puta malecki receiver ali koji isto zahtjeva dosta sati rada na njemu... Sve u svemu standardni refresh i nije bilo težek kvara za otkloniti, ali to ne znači da nije bilo "kvara".

1.jpg

Evo tog "kvara" koji mi je oduzeo par sati vremena... Znači otvorio sam receiver i krenuo sa drajverskom pločicom da nju prvu refresham,nakon nje su mi upali u oko ovi zalemljeni osigurači. Ne budi ljen idemo to sljedeće riješiti. Odlemim ih, malo očistim kontakte i osigurače, stavim ih nazad i uključim receiver. A ono relej zaštite počne škljocati samo tako, DC offset 5-6V i više... Pa koji si đavo jer je sve bilo ok kada sam prije refresha upalio receiver da napravim pregled. Idemo kopati po drajverskoj pločici, pregledao tranzistore svi su ok, čak sam ih i zamjenio reda radi ali nema pomaka. Idemo gledati elektroniku za DC offset, aha fali jedan rail napajanja. Sljedim ja taj napon(iliti pomanjkanje istog) i dođem do ovih nesretnih osigurača. Bilo je skidanje ležišta, detaljno čišćenje, stisnuo ih malo da osigurači imaju bolji kontakt i sve proradilo kao švicarski sat. Inače svaka čast majstoru koji je riješio DC offset na jednom kanalu lemljenjem osigurača jer se vidi da je čeprkao po elektronici za DC zaštitu, friški tinol na lemnim mjestima ali niti jedan dio zamijenjen jer naravno tamo nije bilo problema.
IMG_1683.JPG

IMG_1696.JPG

IMG_1738.JPG

IMG_1739.JPG

IMG_1739a.jpg

IMG_1739d.jpg

Obratiti pažnju na pločicu od tunera, musava/prljava kao da je netko obrisao dupe sa njome a sve ostale su bile čiste i bez prašine...
IMG_1709.JPG

IMG_1767.JPG

IMG_1773.JPG

Ispitivanje izlazne snage je također bilo veoma poučno iskustvo. Moja greška 110%. :lol: Prije vikenda ja sve složim, upalim preko žarulje da vidim jel sve štima, podesim bias,DC offset,pustim neku stanicu da svira,ugasim i odem kući. Vratim se u ponedjeljak, da okačim dummy load da vidim što se može iscijediti iz pojačala. A ono izvukao niti 30Vpp na 8R teretu a napajanje pa skoro +/-40V... Pa koji si đavo. Mjerim napajanje palo na +/-18V...mjerim AC sekundara pao i on. Onda mi se upalila lampica(iako je prava lampa svijetlila cijelo vrijeme :lol: ). Uzeo ja žicu od pojačala i slijedim kuda ide, pa naravno na žarulju na koju sam potpuno zaboravio preko vikenda,a bila sakrivena iza nekih kutija. :doh: Otkačio žarulju i naravno dobio lijepih 60Vpp na izlazu. Sljedeće što sam napravio je zašarafio podnožje žarulje na ćošak stola da ju ne mogu zatrpati sa stvarima i da vidim kada počne svijetliti.
IMG_1776.JPG

IMG_1782.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

Re: Sansui 771

PostPostao/la Cactus » Sri vel 02, 2022 10:09 pm

Davore sredio si ga, svaka čast... :clap:
Cactus

PostPostao/la Master of disaster » Sri vel 02, 2022 10:44 pm

Dobro ti to ide! :clap:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la grunf » Sri vel 02, 2022 11:05 pm

svaka čast khan ,posta si pravi meštar :clap:

ja san tu ispa skroz iz đira,nemam više vrimena za takve stvari , zadnje san popravlja je neki onkyo HT peterokanalac pa san se razočara kako je to danas aljkavo napravljeno tj sa što manje troška a što više zarade :( , inače san nekad davno radia za distributera onkya i zbilja san ih se naotvara i onda je to još imalo glavu i rep ,ali ovo danas katastrofa, nažalost tako je sa svime u današnjem životu

vidin te sive i narančaste elne , nedavno san negdi pročita da su baš ti kond. odgovorni za sansuiev zvuk jer su to bili prvi low esr kond. , ja bi se informira od elne o njima i današnjem ekvivalentu i ne bi se iznenadia poznavajući japance da dobiješ odgovor, meni je walt posla odgovor za MUSE kond. ,zanimljivo štivo na par stranica di su razbili neke mitove o kond. i njjihovoj upotrebi
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet vel 03, 2022 12:49 am

Daleko sam ja od meštra barem po znanju elektronike,a ovo je više strpljenje i neke osnove.

Obično za vezne i u povratnoj vezi zamjena je nichicon muse bipolarci ali u ovom slučaju čovjek je već kupio neki "refresh" kit na ebayu koliko se meni čini.Unutra su sasvim ok kondenzatori sve nichicon i nešto panasonic fc,znači ništa bez veze iako bi bolje pasali fine gold i muse ali nije bilo smisla nanovo kupovati za uređaj ovog ranga iako sam kupio multiturn trimere jer su unutra bili obični jednookretni koje nema smisla stavljati jer poštelavanje je živa muka sa njima.

Da li si ti možda okačio taj pdf ovdje na forum? Ako jesi moguće da sam ga skinuo ali negdje sam ga zagubio pa ako nije problem da ponovo okačiš.
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet vel 03, 2022 7:19 pm

Baš si me natjerao da izmjerim par narandžastih elkosa i ostao sam paf. Mjerenje je obavljeno na 10kHz frekvenciji sa LRC metrom i svi mjere odlično, kapacitet i ESR.
Khadgar2007

PostPostao/la dredder » Čet vel 03, 2022 9:36 pm

E sad ih moraš vratiti unutra.

Ponukan ovom Khadovom radionom i ja sebi sređujem mali prostor za rad, niti 2 metra kvadratna ali da mi nisu alati po ladicama u sobi boravku na ormaru i slično. Stari posaći stol, polica iz ikee pa će biti lakše raditi.

P.s. ne kažem da radiona čini majstora, tebi svaka čast, samo mislim da dobar alat i sređen prostor dosta pomažu, evo ti odmah nižeš refreše na traci :dance:
dredder

Vrati se na: Refresh starih uređaja