Sansui G-701

Sansui G-701

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri stu 16, 2022 9:35 pm

Ima vremena da sam riješio i ovaj receiver pa evo da stavim malo na forum pa slikica. :)

Receiver je došao sa dijagnozom da se previše grije i kada se već radi da se napravi kompletan refresh. Premjerim ja struju mirovanja a ono pa skoro 50% veća od tvorničke,ništa idemo raditi...
Prvo što mi je palo u oko su glavni elektrolitski kondenzatori, imaju tri izvoda i zovu se Dual-C, opa znači fino su spakirali dva kondenzatora u seriju u jednu limenku da ima manje dijelova u uređaju, odlično! Ono manje odlično je naravno takvi se ne mogu naći pa je bilo potrebno raditi babuške.

G701 1 (3).JPG

G701 1 (4).JPG

Trebalo je naći neke odgovarajuće da se smjeste unutra jer mjesta baš i nema previše s obzirom da se treba ugurati dva/ili više komada. Na svu sreću Nichicon ima KW seriju koja je taman veličine da četiri komada stanu u limenku i ne ostane mjesta niti za dlaku...

Trebalo se snaći i smisliti da nešto pridržava lemna mjesta dok se ljepilo suši. :lol:
G701 1 (97).JPG

G701 1 (98).JPG

Naravno standardno čišćenje potova,preklopnika i ostalih mehaničkih stvari se podrazumijeva.

G701 1 (17).JPG

G701 1 (40).JPG

Onda dođe ovakav tip preklopnika... Teškom mukom rastavim jedan sa manje kontakata i vidim da biti će velika gnjavaža sa ostalima.Nazovem "zna se koga" i pitam ga što sa ovima jer ću ih izmasakrirati pri otvaranju. Odgovor je bio ne diraj ako su ispravni, malo špricnuti dobrog kontakt spreja unutra,razraditi i nazad na PCB.
G701 1 (29).JPG

I tako jedna po jedna ploča i došao ja do glavne di je pojačalo i drajverski dio. A ono naravno vidi se zašto se pojačalo grije.Netko je "lijepo odradio posao" i ostavio sljedećem da riješava novonastale probleme. Bakreni vodovi fino odljepljeni jer je netko pržio PCB sa tko zna čime i koliko dugo. Na svu sreću nije odvalio niti jedan vod tako da sam uspio sve zaljepiti.

G701 1 (59).jpg

Trebalo se snaći i napraviti nekakvu improvizaciju koja će držati lemna mjesta dok se ljepilo suši. :lol:
G701 1 (60).jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

Re: Sansui G-701

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri stu 16, 2022 9:47 pm

Ajde da rastavim hladnjak da skinem staru pastu i stavim novu. Nisam uopće skužio da je pasta relativno nova,jer se još uvijek ljepi na sve živo i neživo i nije mi palo na pamet da ispod haube leži zec...

G701 1 (94).JPG

I sada dolazi pièce de résistance. :o Nađi uljeza. :lol: Majstore, jel ovo ispravljač ili pojačalo?
Na svu sreću Ilimzn je imao tranzistor koji je falio tako da na svu sreću nisam trebao mijenjati sve.

G701 1 (96).JPG

G701 1 (100).JPG

G701 1 (101).JPG

G701 1 (103).JPG

Za kraj da riješimo i još jedan mehanički problem. Netko je fino potrgao jednu zupčastu polovicu osovine na koju se natakne pot. Zato treba čuvati stare potove, jedan takav sam našao,otpilio dio koji mi treba i zaljepio sa dvokomponentnim ljepilom na volume pot.

G701 1 (104).JPG

G701 1 (106).JPG

G701 1 (107).JPG
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Sri stu 16, 2022 10:04 pm

Khadgar2007 napisao:I sada dolazi pièce de résistance. :o Nađi uljeza. :lol: Majstore, jel ovo ispravljač ili pojačalo?
Na svu sreću Ilimzn je imao tranzistor koji je falio tako da na svu sreću nisam trebao mijenjati sve.

nemoj tako o 2N3055 ,nije u redu , taj tranzistor zaslužuje poštovanje , ne znam koliko si pojačala s njim napravio ali ja jesan zbilja puno ko mulac i uvik san ima u ladici bar 4 rezervna ,ne zato šta su izgarali nego za nove projekte

volia bi da složiš JLH69 i usporediš sa ovim pojačalom pa da onda napišeš par riči ;)
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Edison » Sri stu 16, 2022 10:05 pm

Khadgar2007 napisao:Za kraj da riješimo i još jedan mehanički problem. Netko je fino potrgao jednu zupčastu polovicu osovine na koju se natakne pot. Zato treba čuvati stare potove, jedan takav sam našao,otpilio dio koji mi treba i zaljepio sa dvokomponentnim ljepilom na volume pot.

Nu ga... :o I on popustio. A nekad je to radio tako da je izbusio osovinu, narezao navoj, pa s malim vijkom spojio nastavak... A sad ljepilo... :cry:

;)
Edison

PostPostao/la grunf » Čet stu 17, 2022 12:49 am

Edison napisao:
Khadgar2007 napisao:Za kraj da riješimo i još jedan mehanički problem. Netko je fino potrgao jednu zupčastu polovicu osovine na koju se natakne pot. Zato treba čuvati stare potove, jedan takav sam našao,otpilio dio koji mi treba i zaljepio sa dvokomponentnim ljepilom na volume pot.

Nu ga... :o I on popustio. A nekad je to radio tako da je izbusio osovinu, narezao navoj, pa s malim vijkom spojio nastavak... A sad ljepilo... :cry:

;)

nažalost ,ovo s ljepilom mu nije baš sretno riešenje , sigurno će doći do loma ako se primjeni vrlo mala okomita sila na samom kraju botuna koji služi kao poluga , bilo kakvo nepažljivo rukovanje ,udar i ako se pot nađe u položaju ko na slici sigurno puca jer materijal od kojeg je rađena osovina ima vrlo malu lomnu čvrstoću a tome još i pomaže što se taj komadić već našao pod nekom većom silom(jer inače onaj drugi kraj ne bi pukao) i što je tu zarezan
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet stu 17, 2022 1:50 am

Ma sve pet, znam ja da je 2n3055 radni konj i valjda pola cijele moje generacijeu tehničkoj školi je napravilo jedno pojačalo iz Majstora sa 2n3055/2n2955 u B klasi,i znam da je nekoliko njih to pojačalo guralo do granica i nije vrisnulo, ali nema što 2n3055 raditi pored ovih Toshiba.

@Edison
Šega na moj račun,ha? :lol: Tamo je bio u pitanju novi TKDov pot kojemu je osovina bila kratka zato je nadoštukan na taj način. Da ti pokažem rupice od 1,1mm koje redovito bušim u osovinama malih potova. :mrgreen:

IMG_1638.JPG

Što se tiče čvrstoće ovog riješenja predloži nekog drugo,otvoren sam za opcije. Gumb za tog Sansuia CA-3000 se pričvršćuje sa imbusom a ne na "zvijezdu" i zato sam išao na bušenje osovine i pričvršćivanje nastavka sa šarafićem.
U ovom slučaju da idem na gornje riješenje trebao bi istokariti onu mekanu plastiku u potu od G701 da skinem zvijezdasti dio,probušiti gumb sa strane da ubacim imbus za stezanje gumba na osovinu, onda ispiliti osovinu pota do debljeg dijela,izravnati, probušiti rupu za šaraf. Onda istokariti nastavak te osovine da paše u gumb i sve to nadati se da će biti centrirano. Ovo riješenje koje sam napravio mi se činilo u tom trenu a i sada dovoljno dobro da traje dugi niz godina ako se prema uređaju ponaša kako bi trebalo, ako se neće ponašati tko mu je kriv. Inače u bilo kojim slučajevima nadoštukavanja/krpanja/prepravi osovina itekako upozorim vlasnika na to.

Inače koliko je meni poznato ti zvijezdasti dijelovi osovine ne pucaju baš tako lako(iako znam da su krti), obično puknu jer ih netko ide proširiti ili stisnuti i onda puknu. Ne znam da li si primjetio ali između dva zvijezdasta dijela imaš i komadić vitroplasta koji je zaljepljen duž cijele osovine tako da nisam samo zaljepio jednu polovicu tog zvjezdastog dijela na drugi(gumb bi onda ispadao). A što se sile tiče sve je moguće kao i da netko slomi original osovinu kao što se vidi iz priloženoga...
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Čet stu 17, 2022 2:28 am

po meni je najlakše rješenje nabavka novog pota i ujedno najsigurnije i onda bi moga reći da si napravia posal ovako nikad ne znaš

postoji i tekući metal umisto ljepila, zahtjeva malo obrade poslije ali je čvršči a koristi se čak za krpanje blokova motora ,isto u dvi komponente

problem je što ti ostalo manje od pola osovine na koju djeluješ silom , lipia san i ja tako prije i nikad nije dugo trajalo ili bi ljepilo popustilo i samo kliznulo ili bi taj ostatak brzo puka
nažalost ta rascjepka ili ta dva nazubljena kraja slabe ako se neko malo više igra sa potom ,skida i stavlja više puta zbog zamora materijala i kad tad mora puknuti ili se skupe pa kad ih ideš raširiti puknu kako si i sam reka
grunf

PostPostao/la grunf » Čet stu 17, 2022 3:18 am

Khadgar2007 napisao:Ma sve pet, znam ja da je 2n3055 radni konj i valjda pola cijele moje generacijeu tehničkoj školi je napravilo jedno pojačalo iz Majstora sa 2n3055/2n2955 u B klasi,i znam da je nekoliko njih to pojačalo guralo do granica i nije vrisnulo, ali nema što 2n3055 raditi pored ovih Toshiba.

jedini je problem šta 2N3055 nije zamjenski za 2SD551 zbog duplo manjeg Vce , da je slučajno 2N3773 ili MJ15015(HV verzija 2n3055) to bi moglo proći inače je 2sd551 slabiji od 2n3055 i nešto brži

u mojoj tehničkoj školi pojačala smo radili samo prijatelj i ja i to smo čak zarađivali dobar đeparac na popravcima gitarskih pojačala i sličnih naprava koje su koristili bendovi naše generacije, kvaka je samo šta smo oboje bili strojari :lol: :lol:
grunf

PostPostao/la Edison » Čet stu 17, 2022 8:46 pm

Khadgar2007 napisao:@Edison
Šega na moj račun,ha? :lol: Tamo je bio u pitanju novi TKDov pot kojemu je osovina bila kratka zato je nadoštukan na taj način. Da ti pokažem rupice od 1,1mm koje redovito bušim u osovinama malih potova. :mrgreen:

Ma malo... :)
Znam ja tko ovdje najbolje busi male rupe na sitnim dijelovima, i narazuje navoje u njima. A tko najbolje medju nama razvlaci shelak, necu ni pisati... ;)
Edison

Vrati se na: Refresh starih uređaja