SMD nestašica

SMD nestašica

PostPostao/la grunf » Uto tra 08, 2025 8:34 pm

Kako je krenula nestašica i SMD komponenti , prvi na redu za gašenje proizvodnje su acrylic SMD kondezatori , razlog je banalan , nedostatak sirovine , znači došla maca na vratanca zbog sankcija i kineskog ograničavanja izvoza rijetikh metala .
Acrylic inače koristim obilno u svojim radovima za dekapling i u CCS-ovima , prednosti su male dimenzije i odlične karakteristike za audio pa san odlučia naručiti prvu turu vrijednosti od 0,68u i 1u za napone 10V i 16V ,kučišta 1206 i 1210.
Nadam se da se ove stvari neće ponavljati ali bojim se da će broj ovakvih komponeneti samo rasti
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

Re: SMD nestašica

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri tra 09, 2025 11:23 am

Meni je zanimljiva činjenica da su stavili obsolete,a ne recimo da se dugo čeka na isporuku. Tj. da im fali materijala pa da čekaju da "nekim kanalima" stigne nova pošiljka materijala za proizvodnju. Do sada sam viđao sam da je nešto obsolete samo nakon tko zna koliko godina proizvodnje.
Kupovao sam neke MCUove od cypressa i za vrijeme korone nitko ih nije imao na lageru, a na ebayu su se prodavali za jedno 6-7 puta više nego što im je tržišna vrijednost,ali nije pisalo da su obsolete. Evo nakon par godina nestašice ponovo ih imaju u ponudi i može ih se kupiti po normalnoj cijeni.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la pinco » Sri tra 09, 2025 4:56 pm

U mandušića vuka, svaka je puška bila ubojita :) .
pinco

PostPostao/la grunf » Sri tra 09, 2025 9:20 pm

Khadgar2007 napisao:Meni je zanimljiva činjenica da su stavili obsolete,a ne recimo da se dugo čeka na isporuku. Tj. da im fali materijala pa da čekaju da "nekim kanalima" stigne nova pošiljka materijala za proizvodnju. Do sada sam viđao sam da je nešto obsolete samo nakon tko zna koliko godina proizvodnje.
Kupovao sam neke MCUove od cypressa i za vrijeme korone nitko ih nije imao na lageru, a na ebayu su se prodavali za jedno 6-7 puta više nego što im je tržišna vrijednost,ali nije pisalo da su obsolete. Evo nakon par godina nestašice ponovo ih imaju u ponudi i može ih se kupiti po normalnoj cijeni.

a u dokumentu od CD-a lipo piše nedostatak sirovine i šta se čudiš , kinezi su lipo rekli da od 2025 ide ograničenje izvoza rijetkih metala koje će pogoditi čitavu elektronsku industriju

Infineon recimo ukida potpuno proizvodnju biplarnih tranzistora , isto SMD a to biće nisi ni zna
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri tra 09, 2025 9:25 pm

Nisam znao. Izgleda da je sada vrijeme da se izigrava vjeverica/hrčak i kupovati što sve što je potrebno dok još ima na lageru.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Sri tra 09, 2025 9:38 pm

Khadgar2007 napisao:Nisam znao. Izgleda da je sada vrijeme da se izigrava vjeverica/hrčak i kupovati što sve što je potrebno dok još ima na lageru.

ja čekam peti misec da uzmen po sto BCX70/BCX71 K od Infineona , sad in fali PNP ali će doći još jedna tura možda i dvi do kraja godine zbog potražnje , inače je riječ o vrhunskom tranzistoru za manje napone
grunf

Vrati se na: Nabava dijelova