Već duže vrijeme imam namjeru napraviti malo pojačalo za gitaru koje bi se moglo lako prenositi, a čija glasnoća neće biti prevelika da uznemirava susjede. Radio sam eksperimente sa elektronkama ECL82, ECL84 i ECL86, ali samo jedna trioda u predpojačanju nije mogla potpuno pobuditi izlaznu elektronku, naročito ako bi se izlaz izveo u triodnom spoju (sa preklopnikom koji omogućava triodni i pentodni rad izlaznog stupnja). Takvi spojevi sa kombiniranim "trioda-izlazna pentoda" elektronkama su tražili bar još jednu triodu pa bi time samo pojačalo postalo dodatno kompliciranije i skuplje. Za dovoljnu osjetljivost se zapravo umjesto ulazne triode, tražila ulazna linearna pentoda koja bi imala puno veće pojačanje i i time omogućila konstrukciju pojačala samo sa 2 stupnja.
U Evropi postoji vrlo mali broj elektronki koji su u jednom balonu imale 2 sistema: ulaznu linearnu pentodu i izlaznu pentodu.
Elektronke EFL200 i PFL200 su bile relativno jeftine i dostupne u jednom razdoblju dok su korištene u TV-prijemnicima, ali danas ih je teško pronaći u dobrom stanju, a traže i prilično rijedak tip podnožja sa 10-pinova (a veličine standardnog 9-pinskog NOVAL podnožja.
Nasuprot Evropi, u USA postoji veći broj COMPACTRON elektronki sa 12-pinova gdje su unutar balona smještene izlazne pentode (ili tetrode) i 2 odvojene triode za uobičajenu konstrukciju malih pojačala za gitaru ("FENDER CHAMP" i slična). Problem pri izradi takvog pojačala je taj što sa 3 stupnja pojačanja u jednoj elektronci i gustim rasporedom komponenti zalemljenih na jedno podnožje vrlo lako dođe do oscilacija i problema u gradnji.
Korištenjem pentoda u oba stupnja je moguće cijelu stvar pojednostaviti i smanjiti broj komponenti i time smanjiti rizik od problema.
Postoji veći broj COMPACTRON elektronki koje u jednom balonu imaju ulaznu linearnu pentodu i izlaznu pentodu (ili BEAM-tetrodu), ali za ovu konstrukciju sam izabrao elektronku 6AL11 iz više razloga.
Prvi razlog je taj što je izlazna pentoda (BEAM) jednaka po karakteristikama 6AQ5 (EL90) koja je zapravo "smanjena" verzija elektronke 6V6 (ili NOVAL elektronke 6BW6) koja je korištena u jako puno gitarskih pojačala zbog vrlo pogodnog tona koji daje.
Tako otpadaju eksperimenti koji bi prethodili upotrebi neke elektronke gdje karakteristike nisu usporedive sa poznatim audio elektronkama i time se štedi najviše vremena (i novaca!).
Ulazna linerna pentoda u balonu elektronke 6AL11 je izvorno namjenjena za korištenje u FM-detektoru za TV-ton i dodatno audio pojačanje signala. Konstrukcijski je napravljena tako da je ulazni signal moguće dovesti na uobičajenu prvu rešetku (G1), ali i na treću (G3). Osjetljivost prve rešetke je znatno veća od treće, ali upravo ta karakteristika se može iskoristiti za dovođenje 2 signala različitih nivoa iz različitih izvora bez potrebe za dodatnim mikserom. Ta pogodnost je vrlo praktična ukoliko se pokušava naučiti kako se svira neka nova melodija, ili gitarističkim žargonom prilikom "skidanja" pjesme sa nosača zvuka.
Danas su svi pomalo zaboravili ploče i kasetne rekordere, ali tu su na raspolaganju različiti novi prijenosni uređaji za spremanje i reprodukciju glazbe (MP3-player -i, SMART-phoni, itd.), pa je potreba za dodatnim ulazom u pojačalo i dalje prisutna.
U predloženoj šemi sam tako dodao, osim standardnog ulaza za gitaru, i dodatni stereo ulaz za neki od dodatnih izvora koji ima mogućnost spajanja izlaza na linijskom nivou. Ostavio sam i mogućnost preklapanja od pentodnog spoja u triodni gdje bi izlazna snaga bila oko trećine od one u pentodi, a sam preklopnik u 3 položaja je ujedno i STAND BY preklopnik za pauze u radu. Veća snaga (pentodni rad) od nešto više od ~4W je dovoljna i za snimanja u studiju, naročito ako se koristi neki efikasniji zvučnik.
Pojačalo je trenutno samo u idejnoj fazi, ali zbog jednostavnosti izvedbe i nije daleko od praktične realizacije.