10W za akustičnu gitaru i usnu harmoniku

10W za akustičnu gitaru i usnu harmoniku

PostPostao/la davorin » Pon ožu 31, 2025 4:54 pm

Nisam siguran da je povod za narudžbu ovog pojačala bilo to što je jedan stariji glazbenik (stariji od mene, a to znači da je stvarno star! :lol: ) čuo pojačalo od 20W koje sam napravio bratu za potrebe ozvučavanje akustične gitare i usne harmonike, ili je to bila čudna koincidencija, ali na kraju sam nakon pojačala od 20W morao napraviti još jedno!
Početni zahtjev je bio da bude manje snage i dimenzija, lakše za nošenje, sa odvojenim regulatorima reverba, ugrađenim send-return priključcima za vanjski efekt, line-out izlazom, kao i izlazom za drugi , eventualno veći i efikasniji vanjski zvučnik.
Kada sam se odlučio da izlazne elektronke budu 7-pinske 6AQ5 (EL90) koje mogu u protufaznom spoju i klasi AB1 dati P~10W izlazne snage, smatrao sam da i ostale elektronke u pojačalu trebaju biti također 7-pinske, odnosno da sva podnožja budu minijaturnog tipa.
Zvučnik je širokopojasni, ovalni WESTRA-KF610, reverb je digitalni (CD2399+AD828) a posebnu potrebu za povećanom mikrofonskom osjetljivosti sam upotpunio sa dodanom gotovom pločicom na kojoj je dvostruko operaciono pojačalo (AD828).
Mrežni trafo je iz starog radio prijemnika EI-Niš (Melodija), a izlazni je jedan linijski tonski trafo koji sa prijenosnim omjerom daje reflektiranu primarnu impedanciju od Raa~8kOhma (sekundari su 4 i 8 Ohma).
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

Re: 10W za akustičnu gitaru i usnu harmoniku

PostPostao/la davorin » Pon ožu 31, 2025 4:58 pm

Evo šeme i konačnog izgleda pojačala:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

Vrati se na: Pojačala