Felix napisao:http://www.jacmusic.com/nos/images/Fakes/" target="_blank" target="_blank
Ovih se dana spremam kupiti par cijevi za preamp i naletim na zanimljivo štivo, pa evo link ako je tko zaineresiran...
Zanimljiv članak. Čini mi se da Jac kuži cijevi ali je malo paranoičan.
Trebalo bi prvo definirati što je fake.
Da li je to rebrendanje ruskih cijevi? Ili prodaja rabljenih cijevi pod nove? Ili pak falsificiranje natpisa na cijevima?
Imalo iskusniji poznavatelj cijevi će odmah skužiti rusku cijev brendanu kao zapadnu. Viđao sam 6J52 brendane kao Westinghouse 7788. Da li je to fake?
Ili ruske ECC88 brendane AEG. Nova proizvodnja.
Poznata je stvar da su neke tipove cijevi radile samo jedna ili dvije tvornice u svijetu.
Npr. imam EC8010 brendane Telefunken i Siemens. Potpuno identična konstrukcija, rađene u Siemens tvornici. I onda će neki genijalac platiti duplu cijenu samo zato što piše Telefunken.
Ili E810F koje je radio isključivo Amperex u Herelen i NewJersey tvornicama. Imam ih brendane RCA, Mullard, Amperex....
Mogao bi sad nabrojati još desetke primjera.
I naravno nije problem naći NOS cijevi po razumnim cijenama dok ne postanu "audiofilske" i cijena im ode u nebesa.
Srećom takvih nema puno i ima još jako puno cijevi po svim parametrima boljih od tih razvikanih koje se daju naći po normalnim cijenama.
Ne slažam se niti sa glupom preporukom iz članka kako bidati na ebayu. U stilu ako nitko drugi ne nudi onda je fake. Glupost.
Najbolje NOS cijevi sam kupio za sitnu lovu (čitaj početnu cijenu od par dolara) jer su prošle "ispod radara". Samo trebaš znati što se nudi i što gledati na fotkama.
Mislm da za nas samograditelje nema zime. Uvijek ćemo naći neku bolju i jeftiniju alternativu skupim "audiofilskim" cijevima.