CORONA

Re: CORONA

PostPostao/la joe dalton » Ned ožu 15, 2020 9:48 pm

Edison napisao:Ma nije sve tako tragicno... valjda...
Problem je sto smo od nekad neovisnih (hrana, voda, energija) zemalja postali jako ovisni. Svijet je postao veliko selo i ako jedan dio ne funkcionira, osjeti se svugdje. Bez putovanja i medjudrzavne suradnje ne mozemo. Rijetko tko proizvodi sve i u dostatnim kolicinama za svoje stanovnistvo. Ljudi kupuju brasno, ali danasnje zene ne znaju ispeci kruh. Kupuje se u trgovackim centrima svaki dan. Moderni covjek je jako postao ovisan o tehnologiji, o trgovinama, nista ne zna napraviti ili popraviti, zna samo kupiti novo. Danasnja djeca se ne znaju ni igrati, da im se svima oduzmu mobiteli, ne bi znali sto sa sobom. Bilo bi puno depresivnih mladaca... Prilicno smo ranjivi, a sami smo se do toga doveli.

Nemoj mi molim te tu mantru o nekad i sad. I tobožnjoj neovisnosti. Da, baš je bilo super. Mogao si kupit dvije vrste cipela. Muške i ženske. Po kavu i traperice smo išli u Trst, a po maslac i čokoladu u Graz. I imali smo redukcije struje i vožnju par-nepar. Svi su bili jednako siromašni. Hvala lijepa. Ne hvala. Takvu neovisnost možeš imati i sada ako zatvoriš granice.
Bez brige, snaći će se ljudi za ispeći sami kruh ako zatreba. Nisu ni naše babe odmah znale. Pekle pa naučile.
A za ovisnost o tehnologiji - špiljski čovjek bi gledao onog prije 50 godina i čudio se da ne zna zapaliti vatru bez šibica. Današnjem vatra ne treba. I tako neke vještine se gube, a trebaju neke nove. Svijet nikada u povijesti nije bio tako dobro mjesto za život čovjeka. Jedino što smo sj... sve drugo ali to je druga tema. Odnosno možda i nije ako gledamo na virus kao na odgovor planete na najezdu ljudi :)
joe dalton

PostPostao/la Edison » Ned ožu 15, 2020 10:15 pm

joe dalton napisao:Nemoj mi molim te tu mantru o nekad i sad. I tobožnjoj neovisnosti. Da, baš je bilo super. Mogao si kupit dvije vrste cipela. Muške i ženske. Po kavu i traperice smo išli u Trst, a po maslac i čokoladu u Graz. I imali smo redukcije struje i vožnju par-nepar. Svi su bili jednako siromašni. Hvala lijepa. Ne hvala. Takvu neovisnost možeš imati i sada ako zatvoriš granice.

Malo sam stariji od tebe pa znam, mogao si birati izmedju bar 30 vrsta cipela, kako muskih tako i zenskih. Istina, nije bilo talijanskih, a ni kineskih. Sve su trajale duze nego danasnje i imale su kakav takav anatomski potplat, a nisu bile "ravnog tabana" kao danasnje iz Kine i Deichmana.

Redukcije struje i par-nepar su bili zbog cijena nafte, poremecaj koji je zahvatio cijeli svijet, samo su ga bogatiji manje osjetili. Par-nepar zna biti cesto i danas - zbog zagadjenja po velikim gradovima. A sad cu ti reci nesto o Rijeci i njenoj izgradnji. Vecinu bolnica i skola, prugu nam je napravila Austrija, luku Madjari, puno zgrada, i Rijecki neboder, Talijani. Sve to i danas koristimo. Napravilo se dosta i od 45. do 90. Iako smo svi bili jednako siromasni, u to vrijeme su se radile domace podmornice, avioni... a kolio to drzava i danas u svijetu moze napraviti? Ne vise od deset. U modernoj Hrvatskoj su se napravile ceste, i to bi uglavnom bilo to... Nije tema, ali ne moze se proslo vrijeme mjeriti danasnjim metrom, kako tko ali svi su napredovali...

NHF
Edison

PostPostao/la pinco » Ned ožu 15, 2020 10:21 pm

joe dalton napisao:
Edison napisao:Ma nije sve tako tragicno... valjda...
Problem je sto smo od nekad neovisnih (hrana, voda, energija) zemalja postali jako ovisni. Svijet je postao veliko selo i ako jedan dio ne funkcionira, osjeti se svugdje. Bez putovanja i medjudrzavne suradnje ne mozemo. Rijetko tko proizvodi sve i u dostatnim kolicinama za svoje stanovnistvo. Ljudi kupuju brasno, ali danasnje zene ne znaju ispeci kruh. Kupuje se u trgovackim centrima svaki dan. Moderni covjek je jako postao ovisan o tehnologiji, o trgovinama, nista ne zna napraviti ili popraviti, zna samo kupiti novo. Danasnja djeca se ne znaju ni igrati, da im se svima oduzmu mobiteli, ne bi znali sto sa sobom. Bilo bi puno depresivnih mladaca... Prilicno smo ranjivi, a sami smo se do toga doveli.

Nemoj mi molim te tu mantru o nekad i sad. I tobožnjoj neovisnosti. Da, baš je bilo super. Mogao si kupit dvije vrste cipela. Muške i ženske. Po kavu i traperice smo išli u Trst, a po maslac i čokoladu u Graz. I imali smo redukcije struje i vožnju par-nepar. Svi su bili jednako siromašni. Hvala lijepa. Ne hvala. Takvu neovisnost možeš imati i sada ako zatvoriš granice.
)

Nemaš stari pojma o ćemu pričaš, ja ni moji roditelji snimo išli ni u Trst ni u Graz, a nisan bija ni gol ni bos. A ni gladan, ni siromašan, šta je zapravo siromaštvo.... To zapravo nezna niko od nas, ni danas.
Koje redukcije struje :)
To je bilo za vrime rata, par nepar su imale države i na zapadu.
Logika je valjda bila ako robe nisi izveja u nekoj vridnosti, onda je nemoš ni uvest bez da se zaduživaš...., tome nema kraja.
Ti si iša kupit gače u Trst, a ja san iša u polje pomaga roditeljima, zapravo svi koje san poznava, puni šleperi povrča su dnevno išli iz zadruge. Nisan se osječa siromašan, jel se moglo dobro zaradit, a radilo se dosta, nikome nije bilo teško, ni starima ni mladima. Da vidiš kolko se kuća napravilo bez kredita od rada u polju, u tvornicama... itd. Kod nas niko nije dobija društveni stan. A oni šta su dobili društvene stanove, danas u najžešći protiv one države, ja mislin da je valjda uzrok bila lošija stanogradnja, stolarija nije bila dobre kvalitete, pa su malo razočarani :lol: .
Danas nemoš ni prodat ni darovat iz polja, zato praktički niko više ne radi zemlju, ne živi od toga, sve se uvozi. Mi još sadimo sve za sebe, pa imamo i za ovu krizu. Kolko je samo stoke imala Hrvatska prije, kolko sad, i na zapadu držu krave i prasce, super je kad živiš u Zagrebu i sve izgleda ružićasto. Prdniće sezona, vidit ćemo kako će država servisirat obaveze. Ovi sa industrijon i poljoprivredon će krenit di su stali, a mi će mo ćekat drugu sezonu ako ko dođe.
Još će mo desetljećima eksploatirat ono šta se onda sagradilo, a sagradilo se praktički sve šta sad imamo od javne infrastrukture, a sagradilo se jel se radilo. A oni šta su maštali o čokoladi iz Graza, i gačama iz Trsta, će kupovat napolitanke od kila, a maštat o Jadro keksima koji su prije bili na svakome stolu.. ;)
pinco

PostPostao/la pinco » Ned ožu 15, 2020 10:29 pm

Edison napisao:
joe dalton napisao:Nemoj mi molim te tu mantru o nekad i sad. I tobožnjoj neovisnosti. Da, baš je bilo super. Mogao si kupit dvije vrste cipela. Muške i ženske. Po kavu i traperice smo išli u Trst, a po maslac i čokoladu u Graz. I imali smo redukcije struje i vožnju par-nepar. Svi su bili jednako siromašni. Hvala lijepa. Ne hvala. Takvu neovisnost možeš imati i sada ako zatvoriš granice.

U modernoj Hrvatskoj su se napravile ceste, i to bi uglavnom bilo to... Nije tema, ali ne moze se proslo vrijeme mjeriti danasnjim metrom, kako tko ali svi su napredovali...

NHF

Kolko se na njima pokralo love, bolje da ih nisu radili....
Fakulteti, instituti, tvornice su bili u službi industrije, pa nije bija problem ni podmornice radit, a ni avione, pa čak ni uspojit proizvodnju vručih dijelova motora mlaznih aviona.... Za večinu se kretalo od nule.
Svo to znanje i uložen novac smo bacili u vitar, a sad se čudimo kako Kinezi gradu most....
Zdrastveni sustav sa domovima zdravlja, dica se nisu mišala sa odraslima u dr. sve do kraja školovanja....
Pa nije sve bilo tako loše, mogli smo to priuštit jel smo radili i zaradili. Sad bi tili lipo živit, ka na zapadu, a ne radit....
pinco

PostPostao/la davorin » Ned ožu 15, 2020 10:35 pm

Ako država i preživi u ovom obliku, bez "upumpanih" ~10-12 milijardi dolara od turizma neće moći servisirati prispjele rate kredita na što dolaze na naplatu. Nekoliko scenarija u obzir, a podizanje poreza i vječito "dužničko ropstvo" u režiji MMF-a, "Svjetske Banke" i drugih međunarodnih monetarnih, što legalnih, što nelegalnih institucija su blage i optimistične perspektive.
davorin

PostPostao/la joe dalton » Ned ožu 15, 2020 10:39 pm

Dečki nema smisla da raspravljamo dalje. Očito su naši ljudi glupi pa bježe u Njemačku i Irsku, a ne u recimo Sjevernu Koreju ili na Kubu.
I btw. prije 100 godina bi prosječni Edison bio već godinama mrtav, a ja tek što nisam. Pa toliko o napretku.......
joe dalton

PostPostao/la pinco » Ned ožu 15, 2020 11:00 pm

joe dalton napisao:Dečki nema smisla da raspravljamo dalje. Očito su naši ljudi glupi pa bježe u Njemačku i Irsku, a ne u recimo Sjevernu Koreju ili na Kubu.
I btw. prije 100 godina bi prosječni Edison bio već godinama mrtav, a ja tek što nisam. Pa toliko o napretku.......

Mogli bi bižat i u južnoameričke i afričke demokracije.
Naravno, bez argumenata najlakše je sugovornike proglasit komunistima... :lol:
Hrvatski klasik :violin:
pinco

PostPostao/la joe dalton » Ned ožu 15, 2020 11:06 pm

pinco napisao:
joe dalton napisao:Dečki nema smisla da raspravljamo dalje. Očito su naši ljudi glupi pa bježe u Njemačku i Irsku, a ne u recimo Sjevernu Koreju ili na Kubu.

Momak imam ja jako puno argumenata ali nije baš da mi se da kuckat a i sumnjam da bi shvatio.
Recimo sve na čemu tipkaš i postaš na ovaj forum ne bi postojalo bez slobodnog tržišta. Ni Internet niti računala a niti štošta drugo ne bi nastalo u socijalizmu niti komunizmu.
joe dalton

PostPostao/la pinco » Ned ožu 15, 2020 11:16 pm

joe dalton napisao:
pinco napisao:

Momak imam ja jako puno argumenata ali nije baš da mi se da kuckat a i sumnjam da bi shvatio.
Recimo sve na čemu tipkaš i postaš na ovaj forum ne bi postojalo bez slobodnog tržišta. Ni Internet niti računala a niti štošta drugo ne bi nastalo u socijalizmu niti komunizmu.

A reci ti meni ko je spominja komunizam, osim šta si ga ti odma podboja, spominjala se proizvodnja hrane i industrija nekad u nas, valjda je to svojstveno i kapitalizmu?
SAD su pored industrije i jedan od največih proizvođača hrane, jesu i oni komunisti. Mis mo se morali odreč industrije i poljoprivrede jel je to ka šporko, komunistički mastodonti....
To šta bi ja svatija a šta nebi, to ti nikad nećeš znat, isto ka šta san vidija dosta jedan put na forumu, kad se jedan ing. sitija genijalnoga rješenja, uzmeš stabilizirani i nestabilizirani napon u seriju i imaš stabilizirani :lol:
Vratimo se na temu.
pinco

PostPostao/la joe dalton » Ned ožu 15, 2020 11:23 pm

pinco napisao:
joe dalton napisao:
pinco napisao:Mogli bi bižat i u južnoameričke i afričke demokracije.

A reci ti meni ko je spominja komunizam, osim šta si ga ti odma podboja, spominjala se proizvodnja hrane i industrija nekad u nas, valjda je to svojstveno i kapitalizmu?
SAD su pored industrije i jedan od največih proizvođača hrane, jesu i oni komunisti. Mis mo se morali odreč industrije i poljoprivrede jel je to ka šporko, komunistički mastodonti....
To šta bi ja svatija a šta nebi, to ti nikad nećeš znat, isto ka šta san vidija dosta jedan put na forumu, kad se jedan ing. sitija genijalnoga rješenja, uzmeš stabilizirani i nestabilizirani napon u seriju i imaš stabilizirani :lol:
Vratimo se na temu.

Što hoćeš reći s ovim stabiliziranim i nestabiliziranim naponom? Nešto si ti jako pobrkao momak.
Živio sam u to vrijeme i nešto sam stariji pa se sjećam. To što si ti sa babom na selu uzgajao kokoši i bilo ti je lijepo je jako slab argument u ovoj diskusiji. Da je to društvo valjalo ne bi neslavno propalo i ne bi ljudi od njega bježali na truli zapad.
joe dalton

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica