DIY Caffe

Re: DIY Caffe

PostPostao/la davorin » Ned ruj 08, 2013 10:20 pm

Vic ili ne, pokušavam upozoriti eventualne kupce takvih zvučnika (i onih u idealnom stanju!) da se s njima ne može ništa napraviti!
Kad su se pojavili, po podacima su bili "dar s neba", po cijeni prihvatljivi, a po namjeni gotovo univerzalni!
Napravio sam 8 (pari) različitih tipova kutija za eksperimentiranje i izgorio 10-ak pari tih zvučnika! Kada sam odustao od "ćoravog posla" imao sam od otpadnog materijala što ložiti pola zime! :lol:
davorin

PostPostao/la pamook » Ned ruj 08, 2013 10:46 pm

:handgestures-thumbup: upravo to Davorin, svaka provjerena informacija zlata vrijedi, i jos jednom hvala i tebi i Tubemanu na "edukaciji" ;)

manje ce love bit baceno u dim (fiktivni, fiktivni) na ovaj nacin, a najlakse je pokleknuti na "dobru priliku" negdje na buvljaku kad se naleti pa kupi na slijepo... u to ime, samo naprijed s informacijama, i dalje :handgestures-thumbsup:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned ruj 08, 2013 11:05 pm

audio kutak napisao:
tubeman napisao:Do trenutka kada sam zbrojio 2 +2, odriješio kesu i kupio Dynaudio.
To je bilo prije trideset godina .... i još ih imam :) :) :)

eh, da su barem moji.... :mrgreen:

Poznanik iz Sk-a je na moru sada pa ti dam njegovu adresu da mu poplašiš njegove Dynaudio :lol:
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » Pon ruj 09, 2013 6:55 am

tubeman napisao:Što to znači "kaže čovjek da svira odlično..." :) :)
Poznavajući Bubacila, to je izvučeno bog te pita odakle, i uza svo poštovanje prema njegovom umijeću kramarenja, nisam stekao neki filing da ima ikakvog pojma o zvučnicima.
A kramar će uvijek reči da mu je roba odlična, skoro nova i gledati te u oči .... :) :)
A zvučnici nisu ništa valjali, kao niti bilo koji s gumenim ovjeom.
Membrana je mahnitala unutra van uz začuđujući jedostatak zvuka :) :)
Do nedavno sam imao dva nikada korištena para onih od 20W, i JEDVA sam ih POKLONIO kolegi jer su mi smetali i nikako da ih se riješim :(
Valjali su samo oni s papirnatom membranom (nekih 3 ili 5 W koliko se sjećam.

Dobri su im bili modeli 8" od 5W (kasnije su nominirani kao 6W; uglavnom 4 Ohma, a 8 Ohmski su bili jako rijetki), 5" srednjetonci od 40W (4 i 8 Ohma koji su imali vlastiti kompresivni prostor od lima ispunjen staklenom vunom; dobro, možda nisu mogli podnijeti svih 40W niti uz skretnicu od 18dB/oct., ali kao 25W-ni su bili odlični!) i ovalni zvučnik 8"x5" od 6W (svi s klasičnim papirnatim ovjesom). Okrugli model od 8" je dobro podnosio i veću snagu od nominalne, a dobro je radio i u gitarskim pojačalima.
Stariji modeli ovalnih EI-Niš zvučnika 10"x6"(5W) i 8"x5"(3W) prepoznatljivi po sivoj boji korpe (radile su se varijante od 4, 8, 200, 400 i 800 Ohma) su imali vrlo lijep ton, ali nisu podnosili niti malo prekoračenje snage dovedene na njih i odmah su izgarali.
Spominjani (iz oglasa) zvučnici od 12" (30W i 50W; oba su imali varijante od 4 i 8 Ohma) su imali papirnati ovjes i visoko-tonsku ekstenziju-"trubicu", ali nisu uopće bili upotrebljivi.
Sredinom '80-ih se iz EI-Niš -a pojavio još jedan 12"-ni zvučnik s gumenim ovjesom nominiran kao bas zvučnik od 150W (postojale su varijante od 4 i 8 Ohma; imao je veći magnet i nešto drugačiju "korpu" od lijevanog aluminija od spominjanih zvučnika iz oglasa; nije imao visokotonsi dodatak) koji je imao sasvim dobar ton, ali je tako lako izgarao da nije nikad postao popularan.
davorin

PostPostao/la nik » Pon ruj 09, 2013 10:07 am

Osim te varijante 12" s trubicama postojala je i varijanta 12" bas a mislim da je bila deklarirana kao 75W.
Največi problem na svim tim zvučnicima je bio loš papirni ovjes koji se je raspadao sam od sebe.
Na jednom Gospodarskom Rastavišću(za mlađe to je bio sajam elektronike u Ljubljani) je Ei izložio
1 kom zvučnika 12" cca 200- 300w ali on je ostao samo u pokušajima .
nik
nik

PostPostao/la davorin » Pon ruj 09, 2013 10:23 am

nik napisao:Osim te varijante 12" s trubicama postojala je i varijanta 12" bas a mislim da je bila deklarirana kao 75W.
Največi problem na svim tim zvučnicima je bio loš papirni ovjes koji se je raspadao sam od sebe.
Na jednom Gospodarskom Rastavišću(za mlađe to je bio sajam elektronike u Ljubljani) je Ei izložio
1 kom zvučnika 12" cca 200- 300w ali on je ostao samo u pokušajima .
nik

Dobio sam ~'88-me 2 komada EI-Niš zvučnika od 300W (privatnom vezom direktno iz tvornice!) koje NIK spominje, a koji su se razlikovali od svega do tada napravljenog: AL-korpa je bila uvozna, a cijeli zvučnik je bio navodno napravljen po licenci firme "Goodmans" iz Engleske. Napravio sam s njima i s RCF-ovim visokotonskim hornicama (N252) par uspješnih dvo-sistemskih(bas-refleks; 12dB/oct) kutija za razglasnu upotrebu (uglavnom mikrofoni, pjevanje itd.). Kasnije više nigdje nisam sretao te zvučnike, pa sam bio ubjeđen da ih EI-Niš možda nije niti proizveo, već samo "udario" svoju etiketu. Ipak, zbog veličine magneta i zavojnice od samo 2" (50,8mm) sam prilično realno predpostavljao da je deklarirana sanaga od 300W bila samo maksimalno dopuštena, a da je stvarna trajna snaga (True RMS) bila vjerojatno 150W.
davorin

PostPostao/la pamook » Uto ruj 10, 2013 5:23 pm

... došavši u posjed neke količine limova, proslijedio bih ih naruciocima, po povlastenoj cijeni, ali ne znam koji su se sve prijavili, pa bih molio da se ponovo prijave radi razbrojavanja i izrade fiskalnih računa...

valutu ne biramo, samo spol .

fala

uprava
pamook

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto ruj 10, 2013 5:31 pm

hehe, ovo me podsjeća na ono kada sam dobio vino na nekoj nagradnoj igri na facebooku. Firma za dostavljanje hrane koja je to organizirala kaže kakvo vino hoćete,ja kažem rose,a oni to je za dame... Pa hebemu miša ča pitate onda koje vino hoću. :evil:
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la pamook » Uto ruj 10, 2013 6:15 pm

dimenzije su 51cm duljine x 9.5cm sirine, svi imaju jedan kosi dio od nekih 8cm od kraja..

odvojio (za sada) -

po 20 kom za Khadgara, MoD-a i S@kija, ostatak ide Deanu, Davorinu i Tubemanu ako se nitko vise ne javi za jos jedan bunt od 20 kom...

donosim u VZ po svoj prilici, nadam se da me nista nece omesti u tome :D
pamook

PostPostao/la Master of disaster » Uto ruj 10, 2013 6:18 pm

Khm, oni veeeleeeki su za mene. No dobro, :lol: dio velikih.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica