Što sam ja drugačije napisao nego što si i sam naveo.
Tek digresija na "drvo" "kamen", "ciglu" i sl: Cijena od 300 kn se odnosi na 300 ili eventualno 500 grama (ne na kilogram). Nisam siguran je li u toj cijeni uključen PDV.
Naravno, sve štima ako se te cijene odnose na lokalne dobavljače. Ako se to mora kupovati izvana, onda treba pridodati..... (vidi pod TME
Za plastiku i ABS je sve OK i tu nemam dodatnog teksta jer je cijena od 150-200 kn za kg sasvim pristupačna.
S vremenom će se spoznati koji su materijali više ili manje kvalitetni.
Ono na što sam mislio je to da jedna ili dvije role jednog materijala nisu dosta i da će za čas ispariti. O onim egzotičnim da i ne govorim.
Glavna prednost ABS-a pred PLA je u puno lakšoj postprint obradi, lakiranju i sl. dok je s PLA puno lakše raditi.
Čak i ne vidim neku bitnu razliku u čvrstoći jer današnji kvalitetniji PLA je vrlo čvrst i žilav.
Neće se puno prije otopiti na toplini od ABS-a a i jeftiniji je.
Naravno, s vremenom se ustanovi što valja a što ne i što je za što primjenjivo.
Ovo što si naveo da "nema namjene" je sasvim OK i cijenim inicijativu za upuštanje u izazov.
O razlici između ovakvog i "pravog" printera ne bih. To će isplivati samo. Možda i neće ako sve bude unutar očekivanja
Previdio si riječi "HIGH END" što značajno mijenja stvari. Tu se bez fotolitografije i materijala tipa SLA i sličnih nema što puno tražiti.
Cijene tih materijala penju se doslovce u nebo. Tu se vraćam na ono "za čega će to služiti", jer bez dobre komercijalne primjene (ili puno slobodnog novca za hobi) to nema puno smisla.
"Nepotrebne stvari" sam spomenuo u kontekstu svega onog na što svi brijemo i NISMO IMUNI čitajući razne recenzije, reklame pune pojmova "amazing", "ultimate". "inovative" i sl.
Povucimo samo paralelu s HI-FIjem, i DIY
Danas nitko više ne priznaje ništa osim najboljeg za svoje pojačalo. Ako kutija nije vidjela CNC i sl. onda nije dovoljno dobra.
Čast izuzecima kojih ima i na ovom forumu
Već sam napisao da ovo silno pisanje ne ide S@kija osobno, a i nema zašto jer da mislim da ne ide dobrim putem i da mi se ne sviđa ideja, ne bih se niti gurao u sve to.
On se jedini ozbiljno i javlja u temi (jer je osobno zainteresiran), pun je ideja i utisaka.
Puno stvari je OK i zanimljive su a neke ideje baš i ne. Barem meni, i to s distance nakon prolaženja svega toga
Vratimo se temi konstruktivno
Dobra stvar kod tih printera je da oni neumorno rade dok se spava, radi nešto drugo ili pišu kilometarski postovi.
Od jučer je isprintao "zelenu fazu"
Tu sam koristio vrlo zanimljivu plastiku na prvi pogled dosta ružne fluorescentno zelene boje.
Na slici to izgleda vrlo neatraktivno, ali u prirodi je sasvim OK. Budući je poluprozirna, tamo gdje je ispuna 100% izgleda flekavo
Čvrstoća je iznimna i žao mi je da sam ju izbjegavao dugo vremena.