Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la davorin » Pon vel 16, 2026 5:55 pm

DrFireBottle napisao:
Bepone napisao:kupnja novih lampi je kupnja macka u vreci danas, ako bas moran odabrat nesto prisilno uvijek odaberen ruske (Sovtek , EH)

Stigle nove JJ, svira super, dosta hladno sam statičku radnu točku podesio, čak išao odlemit i mjerit struju da vidim da je u normativu sve.
Što se manje gazi te nove lampe to bolje rade (i duže). :D

Kvalitet elektronki 6L6GC firme "JJ" je znatno popravio u odnosu na nekadašnju proizvodnju pa se mogu usporediti sa svim trenutno najboljim tipovima elektronki drugih proizvođača. Rade stabilno na anodnim naponima izad ~500V, a u odnosu na njihovu proizvodnju od prije ~5-10 godina sam primjetio da im je i radni vijek produžen.
davorin

PostPostao/la aparatusonitus » Pon ožu 02, 2026 12:56 am

Potaknut unutrašnjim ustrojom LM4562 nastojati ću replicirati barem dio njegovih speksa. Ideja je, ako to proradi kako priželjkujem u thru-hole varijanti, probati po prvi put ići na smd varijantu istog. Razlog je svima jasan, nestašica kvalitetnih thru-hole komponenti jbg. Na slici imate inverznu varijantu LM4562 čisto iz praktičnih razloga, jer će se nastojati probati i varijanta s (low Idss) J-Fet ulazima (koji postoje u obje varijante i barem za thru-hole pinout odgovara), te se u J-fet varijanti ne koristi ništa lijevo od V1 (sklop predstavlja input current cancellation circuit kao što je u LM4562 samo što je naopak naravno, jer je ulaz u originalu izveden sa PNP bjt-ima). Desno od TIS/VAS whatever stupnja u originalu je izlazni stupanj izveden kao diamond buffer s dodatnim bias sklopom koji drži pod kontrolom isti neovisno o temperaturi i narinutom napajanju. Iako otprilike znam kako sklop izgleda i funkcionira (čak sam i uspio u LTspice dobiti zero tempco strujne generatore neovisne o napajanjui temperaturi, ali ih nije lako adekvatno smjestiti na pločicu. Stoga je u mom slučaju izlaz izveden tradicionalno, dupli EF s temperaturnom kompenzacijom preko bias tranzistora. Ukoliko se kompletno 3Q strujno zrcalo ispod VAS/TIS stagea drži na istoj temperaturi kao i svi tranzistori u izlazu, počevši od bias tranzistora, struja mirovanja izlaza bi trebala biti gotovo potpuno neovisna o promjeni temperature, isto bi trebalo vrijediti u velikoj mjeri i za izlazni DC offset...barem LTSpice tako kaže...ostaje za probati na prototipu. Nastojati ću probati i varijantu gdje su bjt bufferi na strujnim zrcalima na Vcc grani zamjenjeni s p-kanalnim M-fetovima s što manjim parazitnim kapacitetima. Trenutno od performansi nisam uputpunosti zadovoljan kako izgleda clipping gore/dolje (možda je do modela korištenih BJT-a, moram to još istražiti), kao i time što opamp nije (trenutno) stabilan za gain manji od +2. THD, SR i kvadratni signal na 1k//100n/10kHz (nije greška, 100 nano) je vrhunski, nikad viđeno do sada, rekao bi Narančasti :lol:
Slika
aparatusonitus

PostPostao/la Bepone » Pon ožu 02, 2026 4:34 pm

ala more, samo napred, daj i temu da citamo, dok jos ne dodje pretoplo vreme :mrgreen:
Bepone

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon ožu 02, 2026 6:00 pm

Opa, svaka čast na trudu. Znači i do tebe je dospjelo da će LM4562 otići u zastaru,a onaj novi koji će ga "zamijeniti" po par parametara je lošiji.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la aparatusonitus » Pon ožu 02, 2026 8:10 pm

Bepone napisao:ala more, samo napred, daj i temu da citamo, dok jos ne dodje pretoplo vreme :mrgreen:

Vjerojatno, ali tek kad budem imao funkcionalni prototip ispred sebe.

Khadgar2007 napisao:Opa, svaka čast na trudu. Znači i do tebe je dospjelo da će LM4562 otići u zastaru,a onaj novi koji će ga "zamijeniti" po par parametara je lošiji.

Nisam to vidio...jel to službeno od TI info ili nešto drugo?
aparatusonitus

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon ožu 02, 2026 8:46 pm

https://www.ti.com/product/LM4562?keyMa ... se=GPN-ALT

E sada što im točno znači "A newer version of this product is available" ne znam, ali kolega sa drugog foruma je to protumačio kako LM4562 bi mogao otići u zastaru.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la aparatusonitus » Pon ožu 02, 2026 9:19 pm

Koliko vidim LM4562 je u aktivnoj proizvodnji, ali problem je ovo https://e2e.ti.com/support/audio-group/ ... sal_search
iako je LM4562 = LME49720 = LME49860 =LMP8672, problem je i što ne vidim LMP8671/LMP8674 (single/quad varijante)...jbg :(
aparatusonitus

PostPostao/la grunf » Pon ožu 02, 2026 9:56 pm

a jeste vidili novi NE5532 od TI :o
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la aparatusonitus » Sri ožu 04, 2026 12:45 pm

aparatusonitus napisao:Trenutno od performansi nisam uputpunosti zadovoljan kako izgleda clipping gore/dolje (možda je do modela korištenih BJT-a, moram to još istražiti), kao i time što opamp nije (trenutno) stabilan za gain manji od +2. THD...

Uspio sam rješiti clipping tako što sam 2 signalne diode s baza diferencijala prebacio na kolektore istog (u prvim varijantama tako sam i bio stavio, ali sam sljedio "originalnu" varijantu pa su završile na bazama ulaznog diferencijala)...a i stavio sam ih na kolektore stoga što ne volim vidjeti ništa zakačeno na baze bjt-a (high-impedance node). Usput sam te dvije signalne diode + clamping dioda preko VAS/TIS stage-a promjenjene u schottky diode, i to low trr, low Cd, i low Ir, inače nema smisla. Nova devijacija u odnosu na originalnu shemu gdje se izgleda svugdje koriste 3Q strujna zrcala (i na sklopu za input bias current compensation) je uvođenje 2Q "ring-of-two) strujnog generatora na VAS/TIS stage-u, te pritom donji Q (Q9 na shemi mora biti u termičkom spoju s cijelim izlazom počevši od bias tranzistora Q15 pa sve na desno da bi dobili Iq struju mirovanja skoro potpuno neovisnu o temperaturi. Benefit je i što je 2Q nešto bolji CCS nego 3Q, međutim nešto se izgubi na kontroli izlaznog DC offseta izlaza, s reda 0-100uV sada ide 0-1mV.
Slika
aparatusonitus

PostPostao/la cappucino » Sub ožu 07, 2026 10:38 am

Ne mogu pronaći temu od aktualnog preampa, ali je moguće da je na starom forumu.
Radi se o tube line stage- ( boris pream sa 6n6p )
Ovu zimu na jednom kanalu počeo je šum. Tipa FM ili škrcanje ploča...?
Sistemom eliminacije utvrdio sam da je baš taj preamp uzrok šuma. Probao sam zamijeniti lampe, prekontrolirao sve elemente, spojeve napone....ništa.
Dok jučer nisam taknuo lampu u radu. Grmljavina i prekidanje. :evil: kad nisam nešto skurio. :o :o :o
I tad skužim da lampa ne "zagrize" najbolje u postolje.
Prva i druga foto su stara postolja, treća je novo i zadnja usporedba staro i novo.
Zamjenom postolja riješeni problemi.
Zadnja slika najbolje pokazuje koliko su olabavili spojevi.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
cappucino

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica