Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la grunf » Čet tra 24, 2025 12:00 am

Khadgar2007 napisao:Ja nisam, znaš da ja tantale(ako jesu tantali) u audio uređajima ne mijenjam. :lol:

Teško mi je ovako sa slike vidjeti, ali u čemu je problem? Koliko vidim izvodi bi mogli biti spigani kao krovni lim ako ne i gorje od toga,ali nisam siguran.

odma mi je lakše :D

pričati ćemo jednom o ovome u četri oka ;)
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet tra 24, 2025 12:20 am

Uh... onda ćemo se načekati jer ja prema Splitu idem otprilike jednom godišnje. Sa Davorinom se isto nisam pošteno vidio ne znam koliko.

Ako misliš na moje mijenjanje tantala, možemo slobodno i preko foruma. U glavnim crtama moje iskustvo i što sam čuo od drugih ljudi u jednoj sasvim ok grupi na facebooku je da tantali koji služe baš kao decoupling napajanja su na najvećem udaru i te ja mijenjam da ne pitam, ali sam se takvih jako malo nagledao u audio tehnici osim u onom pojačalu od Revoxa di ih nisam ipak promijenio jer je bilo van budžeta. Najviše tantala sam vidio recimo u tunerskoj sekciji i to čak ne kao decoupling napajanja i za sada ih nisam nigdje mijenjao jer nije bilo potrebe(ali možda i počnem). Tamo di sam ih se namijenjao su u mjernim uređajima koje imam. Preko 90% ih je baš kao decoupling u napajanju i na direktnom udaru tako da sam ih mijenjao bez pitanja i uvijek sam kupovao one koji imaju oko 10V veći nazivni napon od ugrađenih.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la tubeman » Čet tra 24, 2025 8:14 pm

grunf napisao:ekipa ,ko je ovdi bia majstor :twisted:

Iako sam odlučio da se više ne javljam na forumu, moram još jednom (vjerujem zadnji put) reagirati.
Htio sam već tražiti da me se "anonimizira" ali ima tu još dosta dragih i dobrih ljudi s kojima komuniciram kroz forum.
Uglavnom, "protjerali ste me (neki akcijom nek odustvom akcije :) i ne mislim se više natezati s ljudima koji to ne zaslužuju zbog svake riječi koja nekom nije sjela.
Htio sam već ukinuti i slike svojih radova (mogu to) ali još nisam do kraja odlučio mada sam blizu jer vidim da ono što sam objavljivao i nije posebno zanimljivo..

Javljam se samo zbog ovog bezobraznog Grunfovog posta.
Svi znaju na kojeg "majstora" aludira ali njegov nedostatak takta i japaja mentalitet mu nije dozvolio da se suzdrži.
Ne znam što je našao u onim TANTALIMA koje je zaokružio???
Nadam se da je pogledao šemu i skužio o čemu se radi.
Da, zamijenio sam ih s kvalitetnijim i primjerenim kao što sam zamijenio i ostale kondenzatore koji su daleko promašili tolerancije a sigurno su i kao novi bili lošiji od (oh hereze) crvenih WIMA.
Što sam trebao? koristiti isto takav NOS šrot (kojeg imam u skladištu koliko hoćeš)?
Bez brige, i ja nabavljam "u Mauzera", ali samo zato što imaju dosta toga bez obzira na to što je i njihov izvor bogtepita gdje.
Možda sam te usrane tantale ukrivo postavio pa ih možda nisam poravnao i ugrozio estetski doživljaj (vidim da kritička analitika radi na 100% :) ) ili što?

Ne bih se javljao zbog tih stupidnosti već zbog toga što je Grunf beskrajno maltretirao vlasnika (ne želim to reproducirati) pljujući po svakom detalju.
Srećom dečko ga je prokužio i odhebao, isto kao i ekipa na novokomponiranom audiofil.org tako da je plačući i demonstrativno "otišao" ali na kratko i podvijena repa se vratio ;)
Pitanje je samo kad će opet krenuti sa svojim mantrama.

Grunf, oprosti na ovim riječima ali kompliciran si i pokušaj smoći snage cijeniti i druge, bez zajedljivosti jer ispadaš teško japajakalo.
Ako već ne želiš (možeš) pomoći nemoj blatiti.

Inače, preamp radi odlično. Sva mjerenja su mu isto takva, a s do kraja odvrnutim potenciometrom i zatvorenim ulazom na 2 x 300 W izlaznom pojačalu ne čuje se praktički ništa iz zvučnika.
Kad je stiglo, bujalo je zujalo, krckalo i koješta drugo. Ako ništa drugo, znam takve stvari dovesti u red.
Trenutno je kod mene i dodatno ga "usviravam (čitaj: uživam) :)

Na kraju, jednom za svagda.
NE, ne radim ništa za novac pa nikomu neću uzeti posao.
Dečko je platio samo dvije cijevi (ne meni) i manji dio materijala. Posao i dvije druge cijevi su bile gratis.
Mlad je i "vruć" i uvijek mi je drago napraviti uslugu takvima iako si može priuštiti koješta.
Bilo je puno posla s pretpojačalom ali meni je to veselje i zabava kad tu i tamo nađem malo vremena.
Konkretno, radi se o pretpojačalu LUXMAN CL32 iz sedamdesetih.
Nije nekakav vrh svijeta, jednostavno je, lijepo napravljeno i dobro radi.
Treba voditi računa o tomu da je stari uređaj samo stari uređaj i nikakav refreš sa struganjem preklopnika, potenciometara i sl. od njega NEĆE napraviti novi. To je uglavnom dobro kao "marketing" i često prevelika revnost može napraviti više štete od koristi.
Može uređaj biti bolji od "novog" ali opet ostaje stari uređaj koji može trajati još desetljećima a može se već sutradan vratiti na stol. Zbog toga ne volim od toga raditi biznis jer će te kad tad popljuvati.
Ako nitko onda Grunf i još ponetko :) :)
Mislim da se ne moram dokazivati nakon puno stotina uređaja koje sam odradio za razliku od nekih........

Ekipo, bilo mi je drago, a sad dugoročno imam pametnija posla.
Nema potrebe odgovarati jer se više neću javljati.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la grunf » Čet tra 24, 2025 8:14 pm

Khadgar2007 napisao:Uh... onda ćemo se načekati jer ja prema Splitu idem otprilike jednom godišnje. Sa Davorinom se isto nisam pošteno vidio ne znam koliko.

a ja ti iden samo uz more, odavno nisan bia u kontinentu, sad za 15 dana iden u Italiju na neku obuku pa se možda javim mojim talijanima sa diyaudio.com koji su mi uz put

Khadgar2007 napisao:Ako misliš na moje mijenjanje tantala, možemo slobodno i preko foruma. U glavnim crtama moje iskustvo i što sam čuo od drugih ljudi u jednoj sasvim ok grupi na facebooku je da tantali koji služe baš kao decoupling napajanja su na najvećem udaru i te ja mijenjam da ne pitam, ali sam se takvih jako malo nagledao u audio tehnici osim u onom pojačalu od Revoxa di ih nisam ipak promijenio jer je bilo van budžeta. Najviše tantala sam vidio recimo u tunerskoj sekciji i to čak ne kao decoupling napajanja i za sada ih nisam nigdje mijenjao jer nije bilo potrebe(ali možda i počnem). Tamo di sam ih se namijenjao su u mjernim uređajima koje imam. Preko 90% ih je baš kao decoupling u napajanju i na direktnom udaru tako da sam ih mijenjao bez pitanja i uvijek sam kupovao one koji imaju oko 10V veći nazivni napon od ugrađenih.

o tantalima se vječno vode rasprave ali se svi slažu da one starije od 2000g triba obavezno prominiti , imaš temu na diyaudio o kondezatorima, baš nedavno su opet spominjali tantale
ja san ih u industrijskoj elektonici vidia mrtvih koliko očeš i sve ode u kuršlus zbog njih , tamo staviš novi PCB ili sve izmnjaš u RO šta je skupo jer vjerovatno moraš uzeti i programera ,a u audiu je lakše ili kod mjerne opreme , zaminiš s novim i miran si , novi imaju puno veći vjek trajanja i manji postotak greške a ima ih i skupih ko TL3 šta san ih uzima sebi za novi regulator
Zadnja izmjena: grunf; Čet tra 24, 2025 9:39 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
grunf

PostPostao/la grunf » Čet tra 24, 2025 9:22 pm

tubeman napisao:
grunf napisao:ekipa ,ko je ovdi bia majstor :twisted:

Javljam se samo zbog ovog bezobraznog Grunfovog posta.
Svi znaju na kojeg "majstora" aludira ali njegov nedostatak takta i japaja mentalitet mu nije dozvolio da se suzdrži.

ja i taj 'majstor' smo evo prije par minuta čakulali na PM , i ne vidim ništa zlobno u mom postu prema njemu , da je on to i odradia razminili bi koju rič koja je naš folklor kako kaže Edison

tubeman napisao: Ne znam što je našao u onim TANTALIMA koje je zaokružio???
Nadam se da je pogledao šemu i skužio o čemu se radi.
Da, zamijenio sam ih s kvalitetnijim i primjerenim kao što sam zamijenio i ostale kondenzatore koji su daleko promašili tolerancije a sigurno su i kao novi bili lošiji od (oh hereze) crvenih WIMA.
Što sam trebao? koristiti isto takav NOS šrot (kojeg imam u skladištu koliko hoćeš)?
Bez brige, i ja nabavljam "u Mauzera", ali samo zato što imaju dosta toga bez obzira na to što je i njihov izvor bogtepita gdje.
Možda sam te usrane tantale ukrivo postavio pa ih možda nisam poravnao i ugrozio estetski doživljaj (vidim da kritička analitika radi na 100% :) ) ili što?

o tantalima ima moj odgovor iz posta gori koji je nasta dok se ovaj pisa , i to je moje mišljenje , kod njih je bitan samo datum proizvodnje i nikakva mjeranja , na poslu se znam sresti sa industrijskom elektronikom punom tanatala i čim ih vidim znam da toj PCB nema spasa jer je stara

tubeman napisao:Ne bih se javljao zbog tih stupidnosti već zbog toga što je Grunf beskrajno maltretirao vlasnika (ne želim to reproducirati) pljujući po svakom detalju.
Srećom dečko ga je prokužio i odhebao, isto kao i ekipa na novokomponiranom audiofil.org tako da je plačući i demonstrativno "otišao" ali na kratko i podvijena repa se vratio ;)
Pitanje je samo kad će opet krenuti sa svojim mantrama.

Grunf, oprosti na ovim riječima ali kompliciran si i pokušaj smoći snage cijeniti i druge, bez zajedljivosti jer ispadaš teško japajakalo.
Ako već ne želiš (možeš) pomoći nemoj blatiti.

Inače, preamp radi odlično. Sva mjerenja su mu isto takva, a s do kraja odvrnutim potenciometrom i zatvorenim ulazom na 2 x 300 W izlaznom pojačalu ne čuje se praktički ništa iz zvučnika.
Kad je stiglo, bujalo je zujalo, krckalo i koješta drugo. Ako ništa drugo, znam takve stvari dovesti u red.
Trenutno je kod mene i dodatno ga "usviravam (čitaj: uživam) :)

ne znam tog lika ,jel mlad jel star , ali se falia sa refrešima, nekakvim fensi djelovima šta nisu bili jer su u biti bili servisi šta je i sam prizna ,ne volin kad nas neko pravi budalama ali to sad i nije bitno , bitno je da me je taj lik uvrida ko niko da sad na internetu ,postoja je 101 način da izrazi svoje nezadovoljstvo , postoje moderatori, ignore lista ,.... ,ali osobne uvrede su dno dna i to u javnom prostoru ne smatram normalnim ali izgleda da imamo državu di je to postalo normalno

zasad ostajem na tom forumu jer sam smatra kad odem da neće nitko za mnom ni vrata zatvoriti a desilo se baš suprotno i to me iznenadilo

tubeman napisao:Na kraju, jednom za svagda.
NE, ne radim ništa za novac pa nikomu neću uzeti posao.
Dečko je platio samo dvije cijevi (ne meni) i manji dio materijala. Posao i dvije druge cijevi su bile gratis.
Mlad je i "vruć" i uvijek mi je drago napraviti uslugu takvima iako si može priuštiti koješta.
Bilo je puno posla s pretpojačalom ali meni je to veselje i zabava kad tu i tamo nađem malo vremena.
Konkretno, radi se o pretpojačalu LUXMAN CL32 iz sedamdesetih.
Nije nekakav vrh svijeta, jednostavno je, lijepo napravljeno i dobro radi.
Treba voditi računa o tomu da je stari uređaj samo stari uređaj i nikakav refreš sa struganjem preklopnika, potenciometara i sl. od njega NEĆE napraviti novi. To je uglavnom dobro kao "marketing" i često prevelika revnost može napraviti više štete od koristi.
Može uređaj biti bolji od "novog" ali opet ostaje stari uređaj koji može trajati još desetljećima a može se već sutradan vratiti na stol. Zbog toga ne volim od toga raditi biznis jer će te kad tad popljuvati.
Ako nitko onda Grunf i još ponetko :) :)
Mislim da se ne moram dokazivati nakon puno stotina uređaja koje sam odradio za razliku od nekih........

Ekipo, bilo mi je drago, a sad dugoročno imam pametnija posla.
Nema potrebe odgovarati jer se više neću javljati.

je ni ne radim ništa vezano za audio van svoja četri zida niti me briga koliko drugi tu zarade, a volia bi i da zarade više jer smatran da su premalo cjenjeni , isto ko šta san i ja premalo cijenjen u svom poslu a moram samo popravljati za drugima i zato san osjetljiv na sve oblike fuša i prevare prvenstveno jer mi ža ljudi kojima se to dogodilo
znan da ne bi treba biti strog ovdje ,ipak je ovo svima nama hobi ali jbg , bodulska glava

moja namjera s mojim postom je bila da dođem do vlasnika tog luxman i da ga vratim ne forum , eto smo to a i na kraj pameti mi ne bi palo da si i ti u ovo sve bia uključen :(
grunf

PostPostao/la Edison » Čet tra 24, 2025 9:52 pm

Zao mi je zbog tubemanovog posta. Primjetio sam da se vec dugo ne javlja, sad znam i razlog...
Ne pratim forum bas detaljno, vecinu procitam, nesto preskocim, jako malo i napisem. Ocito sam previdio tubemanovo "protjerivanje", i osjecam se pomalo krivim zbog "odsustva akcije". Nekad sam na takve stvari reagirao prilicno burno, ali vremenom shvatis da ne mozes ispraviti sve krive Drine... malo godine, malo pomanjkanje energije... i tako je to.

Inace, i dalje ponesto radim i ponesto napravim, manje nego prije, ali ipak nadje se toga. Na forumu to uglavnom ne objavljujem. Tu i tamo nesto napravim prijateljima, u nasem kraju gotvo da i nema nekog tko bi im to napravio, ili ih je jako malo i mojih su godina ili stariji. I dalje je cijena kao i uvijek, nista ne naplacujem. Kolege s foruma iz Rijeke i par ih iz Zagreba povremeno navrate pa vide i cuju to sto sam radio. I dalje pitam davorina za savjete, jer znam da zna puno vise od mene. Hoce pomoci, i to je najvaznije, a i ja pomognem koliko mogu onima koji znaju manje od mene...

Nema nas previse na ovom forumu, pogotovo onih koji su aktivni i zele pomoci. Gubitak svakog iskusnijeg clana je nenadoknadiv. Nepotrebno kurchenje i podbadanje da nekog unizis, a sebe uzdignes, ne koristi nikome, a najmanje onima koji to rade.

Lijepi pozdrav tubemanu, a ni zuzi nam se vec dugo ne javlja pa pozdrav i njemu. :)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Bepone » Pet tra 25, 2025 9:28 am

da, nikad nije dobro pljuvat po prijasnjim majstorima, zato jer ne sluzi nicemu i ne mijenja situaciju...

to se od raznih upgradeova zadnjih 15 godina na dalje na svim nasim forumima iscitavalo u svakom postu nekog refresha, a i sad se prakticira redovno u svakom postu .

da ne spominjem po imenima tko su radili refreshe da se ne bi neka imena uvrijedila, ali ama bas SVI su koristili istu mantru, ca je ovaj stavljao nutra, koji je to genije pojmitis, glupan, majmun, a sve u svrhu neke osobne promocije ili izdizanja..

ljudi moji svi ste balkanci totalno je nebitno u bilo kakvoj kategoriji je taj refresh, ne vrijedi ni uredjaj, ne vrijedi ni rad, zanemariv je trud u odnosu na bilo kakav normalan posao, tipa agrikultura, traktoric je vredniji od nekog refresha o kojem pisete litanije i beskonacno slika ca se kaci i zaokruziva neki kond koji je "kriv" i onda jos se prosipa silna pamet oko toga :roll: pogotovo ove sve neke lemilice na daljanski, kao radi nesto ali je na telefonu na uputama cijelo vrijeme. a ne zna koliko je 150dB signal suma.

idite sadit kumpire a ne se svadjat po forumima bolje cete napravit.. :hand:
Bepone

PostPostao/la DrFireBottle » Pet tra 25, 2025 6:21 pm

I na kraju, da se vratimo na DIY, koju bi mi temu preporučili s ovog ili stranog foruma da ima ULTRA jednostavno (dakle baš naj naj jednostavnije) EL84, 6V6, 6L6 push pull pojačalo sa preampom s npr ECC81?

*edit, izbjegavam bilošto sa integralcima, tranzistorima, fetovima itd, dakle apsolutni simplizam kao npr. ona mullard single ended shema samo da je PP, jer za to imam trafoe koje sam povadio iz istih gitarskih ampova, imam i za 6L6, EL34, svašta sam pronašao jer sam skupljao kao hrčak zadnjih 5 godina sav mogući otpad ikad, i kratko sam radio u jednom servisu pa kad su ljudi odlučili bacit i kupit novo, sam si naravno sve to uzeo doma i složio ili raskupusao.

Mullard-SE-EL84-Tube-Amp.png
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
DrFireBottle

PostPostao/la davorin » Pet tra 25, 2025 7:17 pm

DrFireBottle napisao:I na kraju, da se vratimo na DIY, koju bi mi temu preporučili s ovog ili stranog foruma da ima ULTRA jednostavno (dakle baš naj naj jednostavnije) EL84, 6V6, 6L6 push pull pojačalo sa preampom s npr ECC81?

*edit, izbjegavam bilošto sa integralcima, tranzistorima, fetovima itd, dakle apsolutni simplizam kao npr. ona mullard single ended shema samo da je PP, jer za to imam trafoe koje sam povadio iz istih gitarskih ampova, imam i za 6L6, EL34, svašta sam pronašao jer sam skupljao kao hrčak zadnjih 5 godina sav mogući otpad ikad, i kratko sam radio u jednom servisu pa kad su ljudi odlučili bacit i kupit novo, sam si naravno sve to uzeo doma i složio ili raskupusao.

Mullard-SE-EL84-Tube-Amp.png

ECC81 i nije baš linearna elektronka, a treba se prisjetiti da je izvorno konstruirana za ulazna pojačanja u TV-tunerima i kao takva ima za to prilagođenu karakteristiku.
Uz pravilno korištenje su vrlo linearne ECC83 i 6SL7, a imaju također veliko naponsko pojačanje.
Evo jedne jednostavne šeme koja provjereno radi u UL-spoju kao i u pentodnom, a koristi 6V6, ili EL84 u izlazu te 6SL7, ili ECC83 u okretaču faze.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la DrFireBottle » Pet tra 25, 2025 7:20 pm

Imam točno ovaj 270-0-270V trafo od real leskovca za "samogradnju", tako piše na njemu, i 3.5 ampera grijanje, mogao bi on možda i izdurati 4xEL84 i 2xECC83 (ako ne vrisne)
DrFireBottle

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica