Treba se potruditi, naravno, no isto tako ne mogu reći da sam napravio 800 zvučnika u životu pa da sa sigurnošću mogu tvrditi da ću napraviti "iz glave" nešto što je nekoliko inžinjera mozgalo i testiralo sa gro opreme više nego što imam/želim imati/ću imati.

Ono čega sam nekako uvijek bio svjestan je da sa ultra malom kutijom i malim driverima nikad neću dobiti puno zvuka, no opet, tu su ograničenja koja su takva kakva jesu.
Ovaj FR projekt kojeg imam ima naravno par očitih nedostataka u gornjem i doljnjem području, no naravno ne očekujem da FR potegne dubok bas a bome ni rastjera šišmiše.
Tako tražim po netu i naletim na F.A.S.T. koncept (full range and subwoofer technology) te Visatonov projekt Zyklop.
Tu smo negdje već bliže "velikim" zvučnicima, a i nekakvoj maksimali dopuštenih dimenzija

Projekat je relativno nov i nema puno gradnji, barem koliko sam uspio nać, a glavna rasprava je na Visaton forumu u smjeru zamjene 18dB skretnice nečim jednostavnijim i jeftinijim.
Realno, cijena same skretnice lako dosegne cijenu para nekakvih drugih drivera i sl.
Cijena zvučnika također nije mala, no prema reviewima bas je jedan od boljih koji se može za tu lovu nabaviti(TIW 200 XS) a ni FR (B80) nije za baciti.
Volio bih ako je itko čuo koji od njih da komentira.
obzirom da je u ovom momentu sve ionako stvar razmišljanja što bi se moglo u periodu kada se neke druge stvari riješe, bacam se dalje na proučavanje tematike