Visaton B20NG i Orion MST 50

Re: Visaton B20NG i Orion MST 50

PostPostao/la joe dalton » Ned tra 01, 2018 8:32 pm

Mozes jedno ili drugo. Jura (Ishmael) je projektirao TL s njima + Monacor DT300 sa waweguide kao visoki. Jedan primjerak ima Bepo, drugi je bio kod naseg pokojnog Deana koji je radio kutije, a navodno postoji jos par primjeraka. Slusao sam tog Deanovog i to radi ok. Mislim da je na kraju rezano sve sa 2. redom ali ne znam na kojoj reznoj frekvenciji. Obzirom na DT300 moglo bi biti dosta nisko, oko 1500Hz. U orginalu su skinute trubice sa BG20, a Dean je jos na svojima stavio phase plug kad su mu bili stredali dust capovi. Uglavnom moj dojam je da BG20 vrijedi vise nego sto kosta ali nije kraj svijeta. Nisam proucavao koliko se razlikuju BG20 i B20NG
joe dalton

PostPostao/la Master of disaster » Ned tra 01, 2018 9:48 pm

joe dalton napisao:Mozes jedno ili drugo. Jura (Ishmael) je projektirao TL s njima + Monacor DT300 sa waweguide kao visoki. Jedan primjerak ima Bepo, drugi je bio kod naseg pokojnog Deana koji je radio kutije, a navodno postoji jos par primjeraka. Slusao sam tog Deanovog i to radi ok. Mislim da je na kraju rezano sve sa 2. redom ali ne znam na kojoj reznoj frekvenciji. Obzirom na DT300 moglo bi biti dosta nisko, oko 1500Hz. U orginalu su skinute trubice sa BG20, a Dean je jos na svojima stavio phase plug kad su mu bili stredali dust capovi. Uglavnom moj dojam je da BG20 vrijedi vise nego sto kosta ali nije kraj svijeta. Nisam proucavao koliko se razlikuju BG20 i B20NG

Čuo sam i ja, vrlo ok.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Bepone » Ned tra 01, 2018 9:51 pm

Evo mjerenja BG20 bez trubice u sobi u toj TL kutiji, znaci ne bas idealno mjerenje, ali ce se skuzit sta treba odsjec i kao pocetna tocka za ustimavanje..
za primjer odmah i graf u seriji sa zvucnikom induktivitet od 1.8mH koji je bio pri ruci
BG20.png
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bepone

PostPostao/la boca » Ned tra 01, 2018 9:52 pm

joe dalton napisao:Mozes jedno ili drugo. Jura (Ishmael) je projektirao TL s njima + Monacor DT300 sa waweguide kao visoki. Jedan primjerak ima Bepo, drugi je bio kod naseg pokojnog Deana koji je radio kutije, a navodno postoji jos par primjeraka. Slusao sam tog Deanovog i to radi ok. Mislim da je na kraju rezano sve sa 2. redom ali ne znam na kojoj reznoj frekvenciji. Obzirom na DT300 moglo bi biti dosta nisko, oko 1500Hz. U orginalu su skinute trubice sa BG20, a Dean je jos na svojima stavio phase plug kad su mu bili stredali dust capovi. Uglavnom moj dojam je da BG20 vrijedi vise nego sto kosta ali nije kraj svijeta. Nisam proucavao koliko se razlikuju BG20 i B20NG

Jel ima ko kakve slikice ili link mozda :)
boca

PostPostao/la Bepone » Ned tra 01, 2018 9:59 pm

nije bio javni projekt..
Bepone

PostPostao/la Zmajz » Ned tra 01, 2018 10:49 pm

Ako misliš koristiti BG20 sa dodatnim visokotoncem onda svakako skini HF trubicu sa njega, smetaju jedan drugome. Hoćeš li staviti phase-plug ili ostaviti središnju kapicu nije toliko bitno (ja navijam za phase-plug).
Ovaj Orion visokotonac je u biti isto što i Monacor HT 30, i nešto je osjetljiviji od BG20 stoga moraš upotrijebiti neki oblik L-pad prigušenja (fiksni ili promjenjljivi - tvoj izbor) barem 4-6db. Upotrebi skretnicu 2. reda, pogledat ću što se preporučuje, tako da u konačnici do bude pravi dvostazni zvučnik. Vrlo dobar zvučnik.
Preporuka je oko 3 kHz - 3,5 kHz
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la boca » Ned tra 01, 2018 10:59 pm

Zmajz napisao:Ako misliš koristiti BG20 sa dodatnim visokotoncem onda svakako skini HF trubicu sa njega, smetaju jedan drugome. Hoćeš li staviti phase-plug ili ostaviti središnju kapicu nije toliko bitno (ja navijam za phase-plug).
Ovaj Orion visokotonac je u biti isto što i Monacor HT 30, i nešto je osjetljiviji od BG20 stoga moraš upotrijebiti neki oblik L-pad prigušenja (fiksni ili promjenjljivi - tvoj izbor) barem 4-6db. Upotrebi skretnicu 2. reda, pogledat ću što se preporučuje, tako da u konačnici do bude pravi dvostazni zvučnik. Vrlo dobar zvučnik.
Preporuka je oko 3 kHz - 3,5 kHz

Citao sam malo i raspitivao se o phase plugovima i dobio odprilike ovakav dojam
Nije svejedno koja je duzina i oblik phase pluga
Nestaje amo to nazvat "mesnatost" u zvuku.
Dali ima kakvih savjeta u vezi oblika i duzine phase pluga?
Vidim da u Fostex uguraju gedoru
To bi meni bio najlaksi nacin ili nesto drukcije?
boca

PostPostao/la Zmajz » Ned tra 01, 2018 11:52 pm

Da, ta varijanta sa "gedorom" (nije baš ali je slično) zvuči interesantno kad je objašnjava S. Deckert (RIP) ali mi se čini da je primjenljivija za drajvere kod kojih se ostavi HF trubica. Phase plug, prije svega, ima funkciju razbijanja biminga kod FR zvučnika koji je izrazit kod tog tipa. Mogu biti različitog oblika a ja sam radio samo s onima oblika metka a trenutno mislim isprobati i jaje. Koji je najbolji ne znam, kao u ostalom nitko drugi, morat ćeš eksperimentirati pa koji ti najbolje sjedne.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la boca » Pet tra 06, 2018 11:45 am

Maknuo sam trubice sad......
Zvuk se dosta "primirio" nije toliko izazen u gornjim srednjim tonovima. Mislim da je pomak u zvuku na bolje.
Sad cu ostavin neko vrijeme ovako pa onda phase plug probat stavit.
boca

PostPostao/la sonny » Pet tra 06, 2018 3:49 pm

Evo podsjednik iz Zadra :cry:

Slika

Slika

Slika

Meni su Denovi zvučnici oduvijek svirali odlično, čak sam u jednom trenutku bili i u nekakvim pregovorima za jedne kutije...
Međutim, u Zadru na GU50 su meni svirali naprosto fantastično, baš onako dojajno...
Simple kind of man
sonny

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici