Skretnice - opcenita pitanja

Re: Skretnice - opcenita pitanja

PostPostao/la Bepone » Sri svi 29, 2019 5:21 pm

Ca monolog? :lol: p.s. Sve ca vise formula koristis i vise kompliciras to ce manje ljudi odgovarat, to znas jeli? Ili ne? :mrgreen:
Bepone

PostPostao/la kiko » Sri svi 29, 2019 5:27 pm

Izgleda da se rijetko tko toliko kuži u te stvari.. :lol:

Čitam ovdje: https://www.diyaudioandvideo.com/Guide/ ... Crossover/

"What is phase shift?
Phase is the timing of a signal, and the shift is the degree of the delay that occurs on the signal when passed through a crossover. Each order of crossover introduces a 90 degree phase shift. A 180 degree shift is an inverse of the wave. If 2 speakers are 180 degrees out of phase then they will cancel each other wherever they produce the same frequencies. Even with crossovers, both speakers will produce sound for several octaves beyond the crossover point. If this problem occurs, there will be a noticeable dip in the frequency response at the crossover point. To solve this problem, wire one, but not both, of the speakers backwards (+ to -). Usually, phase shift problems only occur with 2nd order (or 6th order) crossovers, but can also occur when using multiple 2-way crossovers in a 3-way (or more) speaker system. The only way to really find and fix a phase shift problem is trying all possibilities in reversing the speaker leads. If reversing the leads makes the system sound louder, then you know you have fixed the problem."
Zadnja izmjena: kiko; Sri svi 29, 2019 5:34 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la Bepone » Sri svi 29, 2019 5:32 pm

Procitat nesto tvojega zahtijeva vremena. Cca par min..100 tvojih postova uzimaju sate..tjeraju na razmisljanje jer si prekompliciran..ja cim vidin tvoj post preskacen... :lol: jer vremena za 5 foruma plus svoje delo i citanje svega nemam..vjerojatno tako i drugi..pocni pisat jedan red pa ti netko odgovori..i izbaci formule..drzi se glavbog ucenja bruce leeja koji govori- POJEDNOSTAVNI :lol: :lol:
Bepone

PostPostao/la kiko » Sri svi 29, 2019 5:38 pm

Ma, čovječe, znaš koliko sam ja napredovao u kratko vrijeme.. to je nevjerovatno. Ako netko dovoljno kuži problematiku, ja to odmah primjetim.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la Bepone » Sri svi 29, 2019 6:10 pm

Odlicno :mrgreen:
Bepone

PostPostao/la Edison » Sri svi 29, 2019 7:20 pm

Bepo, pusti covjeka neka pise. Malo matematike i fizike dobro dodje, to znas i sam. Naravno, svi forumasi ne mogu pratiti ovakav nivo, ali to je u redu. Citat ce tko zeli i koga zanima. Sigurno nekome moze koristit, a kiki je vec koristilo, dosta je stvari poslozio na svoje mjesto. Kad pocne s praksom, ovo mu nece smetati, moze mu samo koristiti.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la kiko » Sri svi 29, 2019 10:14 pm

Simulator, izrezak.jpg

Evo, tako izgleda taj moj simulator u excelu.

Na posebnom listu je baza podataka u koju se unesu podaci o osjetljivosti oba drivera na pojedinoj frekvenciji. Iz toga računa sve što je potrebno da dođe do podatka o razini koju će davati driveri, kao i o impedanciji. A onda crta grafove. I lijepo se mogu mijenjati podatci (koji su crveni odnosno plavi) i tako vidjeti kako to utječe na odziv i impedanciju.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Sri svi 29, 2019 10:17 pm

Simulator, freq.jpg

I ovo je konačni rezultat za te Satorije..

Ispeglano, nema šta. Samo da to i u praksi zvuči kao što izgleda.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la yoke » Sri svi 29, 2019 11:09 pm

Cek....
Ovo je frekventna karakteristika na osnovu parametra ?
yoke

PostPostao/la Edison » Sri svi 29, 2019 11:31 pm

yoke napisao:Cek....
Ovo je frekventna karakteristika na osnovu parametra ?

Yoke, malo je cudno intrpretirana, to su podaci. "Crtovlje" (apscisa) u kojem ju ucrtana frekventna karakteristika je logaritamsko, ovdje imamo lineano, i to s nekim medju-podacima. To je graf iz Excela. Trebalo bi precrtati vrijednosti u crtovlje frekventne karakteristike na koje smo navikli, mada meni i tad ovo izgleda previse "ispeglano".
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici