JBL K 130 sa krizom indentiteta

Re: JBL K 130 sa krizom indentiteta

PostPostao/la davorin » Sri ruj 13, 2017 11:03 pm

Na primjer:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la Master of disaster » Čet ruj 14, 2017 6:07 am

davorin napisao:Slični sustavi su srednje-visokotonsku hornu imali montiranu na metalnom nosaču (iznad horne) na kojem je mogla "kliziti" naprijed-natrag i na taj način se podešavala razlika u fazi u odnosu na bas-zvučnik.

To mogu i ja. Ali nesmijem :mrgreen: Ubiće me žena. Tako je virila (usprkos tome što je driver bio do zida :lol: ) ona improvizirana mantaray sa početka ove serije postova, pa je bilo spašavanje žive glave. :mrgreen:

Mislio sam to postić na drugi način; na bas staviti skretnicu višeg reda nego na srednje/visoki. Npr. bas odrezati 3. redom, srednje/visoki 2. redom. To će imati efekt da će bas kasniti 90 stupnjeva za srednje/visokim , a da bi se to uspjelo za kopenzirati trenutni pomak drivera, rezna frekvencija ni trebala biti oko 2500 Hz.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la davorin » Čet ruj 14, 2017 6:47 am

Tako nešto može samo u grubo kompenzirati fazne pomake koji nastaju zbog različite udaljenosti izvora od uha i mogu smanjiti potrebu za podešavanjem pomoću udaljenosti, ali nikada u potpunosti.
davorin

PostPostao/la Edison » Čet ruj 14, 2017 8:03 am

Master of disaster napisao:To mogu i ja. Ali nesmijem :mrgreen: Ubiće me žena.

Stavi u tu hornu na sipki neku zarulju i objasni zeni da je to ekstravagantna svjetiljka, dizajnerska i skupa, kakvu nema ni jedna njena prijateljica... mozda prodje... ;)
Edison

PostPostao/la Master of disaster » Čet ruj 14, 2017 8:12 am

davorin napisao:Tako nešto može samo u grubo kompenzirati fazne pomake koji nastaju zbog različite udaljenosti izvora od uha i mogu smanjiti potrebu za podešavanjem pomoću udaljenosti, ali nikada u potpunosti.

Zato kažem; trebati ću biti kreativan. Doduše to je lakše reć nego napraviti. Naj jednostavnije bi bilo sa bi ampingom, i nekakvim DSP-om-aktivnom skretnicom. Ali tako nešto mi sasvim izlazi iz buđeta za sada. Doduše, muziku uglavnom slušam kada sam sam doma, pa mi tada nije problem pomaknuti gornje horne prema naprijed, a poslje vratiti. Ipak bi volio bi kada bi uspio postić da netreba ništa pomicati.

Edison napisao:
Master of disaster napisao:To mogu i ja. Ali nesmijem :mrgreen: Ubiće me žena.

Stavi u tu hornu na sipki neku zarulju i objasni zeni da je to ekstravagantna svjetiljka, dizajnerska i skupa, kakvu nema ni jedna njena prijateljica... mozda prodje... ;)

To joj ti objasni. Ja ću stajati sa strane i smijuljiti se. :mrgreen:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Master of disaster » Čet ruj 14, 2017 10:30 pm

Negdje u doba kada sam se igrao sa 580 Hz hornom jedan prijatelj mi je posudio Peavey 44T kompresijski driver. On ima dosta veću dijafragmu, zvuk koje se fokusira u manje više isti otvor kao i Toin driver. Interesantno taj driver je bolje radio od Toinog drivera u 300 Hz horni. Pogotovo onaj najniži dio 1000 Hz pa na gore. Ipak srednje i visoko područje Toa odsvira puno finije.

19.JPG

Par dana kasnije došlo je do iznenadne spontane grupne razmjene/trgovine, plod koje su bila četiri JBL 2445 drivera. To je driver sa dvo inčnim izlazom, ali uspio sam prilagoditi onu 300 Hz hornu. E taj driver, je u toj horni radio slično kao Peaveyev što se tiče doljnjeg područja ali zato bolje svira srednje i visoko područje, na tragu Toe.

20.JPG

22.JPG

Tu mi je već bilo stvarno bezveze da nemam horne, pa sam odlučio od ove 300 Hz, napraviti kalup, i napraviti dvije horne od stakloplastike. Do tada nisam nikada radio ni kalupe, niti sam radio sa stakloplastikom, i nisam znao u što se upuštam. :mrgreen:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Master of disaster

PostPostao/la Pao Pepeo » Pet ruj 15, 2017 12:27 am

sad samo na na brzinu ( bilo vec dosta :obscene-drinkingcheers: veceras... :mrgreen: ) kalupi od dache su jos uvijek kod mene, grlo 50mm, duzina 280mm ako se ne varam... usta promjer 350 ako se ne varam opet.. :mrgreen:
viewtopic.php?f=38&t=3191&start=10
pa ako dacho nema nista protiv... napravimo tebi jedne
nego jel to tebi konacna postava experimentiranje ili nesto trece ?
kako određujes duzinu horne ?
p.s.
budes li zelio radit kalupe po nekim svojim vizijama moze se i to... mogu pomoci savjetima
Pao Pepeo

PostPostao/la Master of disaster » Pet ruj 15, 2017 6:54 am

Horne sam "izmodelirao" u kalkulatoru.
Dužina im je 450 mm. usta 600 x 270 (sada napamet (na poslu sam) nisam siguran za ovu mjeru)
Mislim da će ovo biti konačna postava, dok ne napravim veće bas horne. :mrgreen:

Prije nego se vratimo na tvoju ponudu sa kalupima, čekaj koji dan da vidiš što sam ja izvodio. Ima da rikneš od smjeha. :doh:
Master of disaster

PostPostao/la Pao Pepeo » Pet ruj 15, 2017 9:05 am

Master of disaster napisao:Prije nego se vratimo na tvoju ponudu sa kalupima, čekaj koji dan da vidiš što sam ja izvodio. Ima da rikneš od smjeha.

gle kalup je tu nece pobijeci... a imam i za probu jednu hornu vec gotovu za probu... zapravo trebalo bi je malo podebljat i dotjerat jer je tanka.. trebala je bit lampa :D
a i da radis probne horne od od novinskog papira i ljepila za drvo ne bi ti se smijao... naprotiv
meni je zelja napravit front hornu za 4inch FR driver al otom potom
Pao Pepeo

PostPostao/la Master of disaster » Ned ruj 17, 2017 9:41 pm

Dakle kao što sam rekao, pošto sam htio dvije iste horne, odlučio sam iskoristiti onu 300 Hz hornu da od nje napravim kalup, te sam opustošio lokalnu trgovinu potrepštinama za boje, stakloplastiku i slično.

21.JPG

Također u duhu štednje (ostalo mi je par boca pjene od prijašnjih radova) odlučio sam kalup napraviti tako što ću hornu obložiti aluminijskom folijom i zatim napuniti pjenom. Da bi sve skupa bilo stabilnije na komad iverice sam zavidao komadić drva 80x50x150 kako bi se kalup dobio na stabilnosti a u njega sam zaljepio komad drške od metle koji je išao skroz do vrha horne a u koji se je zavidavao komad šperploče koji je služio da "otisne flanđu na koju se zavidava driver.
Sve mi je to skupa izgledalo suuper zamišljeno :doh: naravno da nije bilo :mrgreen: ali to sam naučio na teži način. :lol:

Dakle, kalup je bio zatvoren pa sam ga kroz pripremljene otvore dobro zapjenio...
30.JPG

Koliko je pjene izašlo mislio sam kako je plan savršeno uspio...
31.JPG

Međutim, tu je udarila katastrofa, pjeni treba zrak i ni nakon nekoliko dana nije prestala "raditi" pa sam nakraju maknuo hornu i razotkrio veličinu neuspjeha. Pjena se na najdebljim mjestima nije osušila te je "kolabirala". :doh: :doh: :doh: :evil: :evil:
33.JPG

Međutim, pametniji popušta, dakle ne ja, pa je nakon jedno mjesec dana bijesomučnog kitanja kalup ipak bio spreman za plastifikaciju. :mrgreen:
35.JPG

36.JPG

37.JPG
Master of disaster

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici