Skretnice - opcenita pitanja

Re: Skretnice - opcenita pitanja

PostPostao/la kiko » Čet svi 30, 2019 9:02 pm

Piše o akustičkom centru ovdje: http://audiojudgement.com/speaker-acoustic-center/" target="_blank" target="_blank

Sad čitam. To treba mjeriti..

Za vertikalu kaže otprilike se uzima ovo:

Driver vert. distance.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: kiko; Čet svi 30, 2019 9:05 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la yoke » Čet svi 30, 2019 9:04 pm

da...prakticno sve treba mjeriti...izracuni uzalud :mrgreen:
yoke

PostPostao/la kiko » Čet svi 30, 2019 9:08 pm

Pa čuj - ako su akustički centri pomaknuti to samo znači da referentna os ide ili prema gore ili, češće prema dolje pa su neke kutije zakošene čime se kompenzira to kašnjenje jer je tada visokotonac udaljeniji za cm, dva, možda i tri.

On kaže ovo: "The point from where the speaker is radiating sound is somewhere near the voice coil area. As a result, big speakers, like woofers, have the acoustic center somewhat in the back. On the other hand, tweeters, which are more shallow, are in front, acoustically, compared to woofers. This offset, whether expressed in units of time or distance, must be taken into account to have an accurate representation of the phase between the drivers of the loudspeaker."

Ako stavim da mi je ak. centar woofera pomaknut za 5 cm unazad od tweeterovog, onda mi woofer kasni za 0,12ms... dakle na osi okomitoj na prednju ploču zvučničke kutije, a koja puca otprilike negdje između dva drivera. Pa sad vidi ako značajnije pomičeš uho gore ili dolje od te osi, primjetiš li time delay pri glazbenom signalu? Mislim da ne baš, i da rijetko proizvođači to uštimavaju.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Čet svi 30, 2019 9:34 pm

Pa eto, napisali su da je za kompinaciju MW16P sa 29R tweeterom taj offset oko 21mm ili 61us kašnjenje od 2 do 3 kHz.
Znači to bi bio displacement ak. centara.. nije 5cm.
Zadnja izmjena: kiko; Čet svi 30, 2019 9:55 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Čet svi 30, 2019 9:49 pm

Sa 21mm, sa mojom skretnicom, mi je kašnjenje woofera 35us, a sa onih 23,9mm je bilo koliko? 47us. Pa to je tu negdje. Oni su Aru zakosili zato. Pitanje je koliki im phase shift unose sami filteri pa su to tako kompenzirali valjda. Kod mene je ispalo da je woofer električki fazno pomaknut u drugu stranu, a ovaj ofset ga "vraća" i to je to. Zapravo, nije pomaknut u drugu stranu, isto je u IV kvadrantu kao i tweeter, samo više prema 3/2 pi a akustički offset ga "gura" prema naprijed i onda ispadne taj time delay od 35us što odgovara 1,21cm. Za1,21cm bi još tweeter trebalo gurnuti nazad. Sve to vrijedi samo za 2270Hz. Stvarno ne znam može li se to čuti slušajući glazbu.. :o

Morao bih zvučnik nakositi za 1,49 stupnjeva da na mjestu slušanja (2,45m) ne bude time delaya na 2270Hz. :lol: izračunao sam..
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Pet svi 31, 2019 12:11 am

x-over design.jpg

Vidi, samo sam u kućicu za Rnotch umjesto 8,2 stavio 6,8 Ohm, malkoc korigirao elemente low passa da bude što bliže onomo što kaže formula, sad nije 2270 već 2262 Hz, i time delay woofera se već spustio na 31,6 us.

Vidiš kako je to zeznuto - ne možeš projektirati skretnicu bez gotove kutije, a kutiju ne možeš zgotoviti bez gotove skretnice (jer ne znaš točno finalnu reznu frekvenciju, za određivanje udaljenosti osi drivera). Ali ja mislim da to Troels Gravesen samo tjera vodu na svoj mlin, da bi mu ljudi slali svoje kutije na dizajniranje skretnice a on uzimao lovu.

Zato su simulatori prava stvar. Živjeli kompjuteri! :dance:

Tweeter je sada "isturen" samo 0,94cm..
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la tom_hifi » Pet svi 31, 2019 6:07 am

Gle, Troels Gravesen je dizajnirao BRDO kutija i podijelio svoja iskustva s mnoštvom ljudi prije nego što je krenuo komercijalno s Jantzenom. Izjaviti da tjera vodu na mlin je po meni neozbiljno, ali imaš pravo na to. Ja smatram da si u krivu s tom izjavom jer, osim matematike, nisi prezentirao nijedan uradak, za razliku od njega. ;)
tom_hifi

PostPostao/la kiko » Pet svi 31, 2019 8:29 am

Dobro, izvinjavam se. Nisam mislio reći da on ne zna, daleko od toga.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Pet svi 31, 2019 8:41 am

HIFA 25032019 Nokia.jpg

Evo, ovo sam napravio kutije. To je visokotonac od ISSA-e, Audio Epilog, kupio od Deana, a bas je Peerles - iz Energy ESM-3 kutija.
Skretnica je maksimalno jednostavna - samo 4,7uF na tweeteru i 0,33mH na basu, nema ni atenuacije jer je tweeter 8-omski a woofer 4-omski i to se poklopilo.

A vidi kakav je odziv:

Peerless i AE na mjestu slušanja.jpg

Mislim da je to mjereno malo of axis, sa 2,5m udaljenosti.

Kutije su kompresione, Q=0,7
I ne znam kakav je time delay. :lol: Morat ću jednom izmjeriti.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Pet svi 31, 2019 6:39 pm

Evo ono s početka priče: Jantzenova zavojnica sa 3% tolerancije

Jantzen RL član (2).jpg

Ovo su usporedni rezultati računice i mjerenja:

MJerenje Jnatzen, tablica.jpg

Da se primjetiti da je razlika između mjernih i računskih vrijednosti to manja što je fazni otklon bliže nuli.
EDIT: OVO NIJE ISTINA, ČITAJ DALJE.
Nema zbora o tome jesu li računske vrijednosti točne ili ne. Niti je bitno koliko su precizni A i V metar kojima sam očitavao napon i struju - vrlo su precizni.
Nego je bitno upravo to da s mjerenjem impedancije nikad nisi sto posto siguran. Ne znaš otklon fazora, a o tome ovisi točnost, i to je problem.
Ne znam kako bi mjerač impedancije drugačije dobivao rezultat nego tako. Ne može on pomoću magije mjeriti impedanciju ili iskemijati točan rezultat već pomoću relevantnih fizikalnih veličina a to su struja, napon i kutovi. Ako je točan, može se samo manje ili više približiti računskoj vrijednosti.
ISPRAVAK SLIJEDI U NASTAVKU...
Zadnja izmjena: kiko; Sub lip 01, 2019 1:53 am; ukupno mijenjano 2 put/a.
Tko radi ... griješi!
kiko

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici