Skretnice - opcenita pitanja

Re: Skretnice - opcenita pitanja

PostPostao/la kiko » Sub lip 01, 2019 1:20 pm

yoke napisao:Akusticni offset drajvera koje je dao proizvidjac ne mora biti tocan...
I jedini primjer na koji sam naisao je dao SBacoustics, koji se i razlikuje od onih koje su ljudi izmjerili, sto i nije cudno s obzirom da se on mijenja s frekvencijom...

Tako da ga ne treba uzimati zdravo za gotovo...

Evo, spustio sam reznu fr. na 1900 Hz. I ako je 21mm, onda mi je time delay = 11,5 us.

A ako uračunam displacement 30mm onda je t.d. = 37,6 us, tj. morao bih kutije nagnuti 1,5 stupnjeva da na mjestu slušanja ne bude delaya. A toliko se bez problema može regulirati onim vijcima na podnožju stalaka.
Zadnja izmjena: kiko; Sub lip 01, 2019 3:55 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Sub lip 01, 2019 2:25 pm

phase.jpg

Ovo sam probao mjeriti fazu, ali ništ ne kužim.
Pustio sam 1800Hz, koliko piše da je rezna frekvencija tih EmitM10 zvučnika i što sad? Šta ja tu mogu iščitati?
To je bilo onako - bez veze - preko mikrofona laptopa..
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la yoke » Sub lip 01, 2019 3:03 pm

A da probas s artom ili holmimpulseom :lol:

Ustvari...zasto ja petljam...kad ne kuzim zasto bi netko kod zvucnika mjerio nesto u jednoj tocci...nis...idem dalje...
Skuziti kako drajver koji ide do 18khz svira u nekom zvucniku do 30khz...to mi je zanimljivije :roll:
yoke

PostPostao/la kiko » Sub lip 01, 2019 3:22 pm

A vidi ovo: SCAN SPEAK woofer

SS 26W.jpg

Kažu fs=19 Hz, Z max = 90 Ohm. Usporedi s grafom:

SS graf.jpg

Obrati pažnju na kojoj frekvenciji je prikazan rez. peak grafički. To ti je sve jedan naprama otprilike..

Bio sam pitao Dynaudio za grafove Emit M10, a oni su odgovorili da oni to ne dijele, i da bi se moralo znati u kakvom setupu je mjerenje vršeno te da je zbog toga pitanje kako bi ih tko mogao možda i krivo interpretirati.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la Master of disaster » Sub lip 01, 2019 3:32 pm

Najbolje ti je napraviti vlastiti setup za mjerenje. Potruditi se da uvjeti na koje možeš utjecati budu uvijek isti i mjeriti. Pa to uspoređivati sa rezultatima računa. I onda iz toga izvući zaključke.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la kiko » Sub lip 01, 2019 3:52 pm

Da, sigurno da bi to bilo najbolje. Polako ja budem nadošao do toga.

Pitanje je kako su i oni mjerili taj Satori. I ovdje je rezonantna ok.

MW16P-8 računski.jpg
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Sub lip 01, 2019 5:04 pm

Instalirao sam Artu, pa čitam uputstva. Mislim, to je ozbiljan, profesionalni software, nema govora.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Sub lip 01, 2019 7:45 pm

arta 1.jpg

Evo, sad treba kalibrirati sustav. Stavio sam kalibrator 94 dB 1kHz i volmetrom izmjerio da je to 717 mV, dakle s toliko idem u zvučnu karticu. Međutim, ne kužim kako da ja Artu nagovorim da mi to i prikazuje tako, kao 94 dB - na skali ordinate.

arta 2.jpg

Vidim da sustav mjeri 1 kHz, ali ne znam na koliko setirati taj gain, kako to praktički umjeriti .?
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Ned lip 02, 2019 11:01 am

Šta je, nitko ?

Pa, jbt, kako ja to ne mogu skužit?
Namjestio sam tamo u setupu 5 mV/Pa i evo sad prema ovome screenu se može izračunat da je noiseflor oko 35 do 40 dB u sobi, ali kako ju kalibrirati da tako i pokazuje na apscisi? Ha, Yoke? Joe?

Noiseflor.jpg
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la joe dalton » Ned lip 02, 2019 11:47 am

Ako pokušavaš kalibrirati u apsolutnim vrijednostima moraš znati pojačanje odnosno osjetljivost mikrofona. Koliko mV signala daje na izlazu za određenu glasnoću u dB. Druga varijanta je da imaš dB metar pa kalibriraš usporedbom, podešavaš Arta-u dok ne dobiješ istu vrijednost na oba.
Ali ne znam zašto te to opterećuje. Ja sam mjerio bez apsolutne kalibracije. Bitno je da ispeglaš zvučnik koliko je moguće. Ne da izmjeriš apsolutnu osjetljivost. Btw. Arta mjeri i fazu.
Imaš tu na forumu nekoliko tema u zvučnicima gdje smo mjerili i objavili snimke, a ponešto i objasnili. Potraži moju temu o Eminence Beta8a + Monacor DT300. Imao je i Youke par tema sa snimkama ali mislim da je on koristio drugi SW (Holms?). Imaš i na velikom DYI Audio-u tema o tome pa portraži. Nisam već dugo radio sa Arta-om pa ne znam iz glave....
joe dalton

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici