JBL K 130 sa krizom indentiteta

Re: JBL K 130 sa krizom indentiteta

PostPostao/la tom_hifi » Čet stu 09, 2017 12:02 pm

Master of disaster napisao:Gospodina se ne pita za veličinu zvučnika. :shhh:

:lol:

Ali kad već pitaš, odgovoriti ću politički :mrgreen: , MK1 je modificirani Jensen Imperial built in zvučnik. To je inače, jedna krasna kutija... :mrgreen:

Niti veličinu pojačala :lol: :mrgreen:
tom_hifi

PostPostao/la Master of disaster » Čet stu 09, 2017 1:12 pm

Apsolutno! :lol:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Master of disaster » Ned ožu 11, 2018 12:20 am

Možda zbog bolesti još ne mogu raditi, a kako znamo da besposlen pop jariće krsti, ali zato mogu raditi još megalomanskih planova. :lol:

Dakle kako je plan da 4530 hornu zamjenim za jbl d130 modificiranim Jensenovim dizajnom zaključio sam da bi bilo u redu napraviti i veće srednjetonske horne. Kako mi je u MoD's Imperialu mk1 koji sam odlučio napraviti, iznad spojne komore ostao jedan neiskorišten prostor (na crtežu iscrtano kosim crtama) razmišljam da taj dio kutije ne napravim, kako bi se u njega mogla onda širiti zbilja velika usta srednjetonske horne.

DSCN4803.JPG

Ovo što sam nacrtao bi trebala biti constant directivity horna (podosta inspirirana Mantaray hornom) , doljnje prijenosne frekvencije 150 Hz (želim reznu frekvenciju spustiti na 500 Hz i želim da mi je donja prijenosna frekvencija horne što dalje od rezne frekvencije), grlo za kompresijski driver od 2 inča se dužinom horne od 57 cm širi u usta dimentija 100cm x 520cm.

Da je oogromno znam i nije me briga :mrgreen: , mišljenja?

DSCN4804.JPG

bokocrt

DSCN4805.JPG

tlocrt
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Pao Pepeo » Ned ožu 11, 2018 3:02 am

ako ti ovo ide prema krajnjem nacrtu pripazi da su ti ove dvije stranice paralelne :think: :D , tako da ti na ovom pocetnom djelu horna ne raste i jos ti rezonira
jedino ako nemas između tog djela dvije okomite daske koje stvaraju ljevak ??
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pao Pepeo

PostPostao/la Master of disaster » Ned ožu 11, 2018 9:29 am

Tako je. Kutija je širine 1000 cm a spojna komora, grlo, i prvi zavoj su širine 60cm. Upravo na segmentu koji si obilješio se ljevkasto širi sa 60cm na 100cm.
Znači na srednjetonsku hornu nemaš primjedbi?
Master of disaster

PostPostao/la Pao Pepeo » Ned ožu 11, 2018 7:46 pm

Master of disaster napisao:Znači na srednjetonsku hornu nemaš primjedbi?

nemam primjedbi jer nemam s njima iskustva... al ovisno o prostoru - slusaonici bi se trebale takve horne birat
to radis prema nekom gotovom nacrtu za 2inch drivere ili ti ih radis ?
napravio bis nesto slicno ovome sa slika ? i kako - od cega bis radio ?
Pao Pepeo

PostPostao/la Master of disaster » Ned ožu 11, 2018 9:59 pm

Moj nacrt (fix ideja :doh: ) inspirirano Atec-Lansing Mantaray hornama. A kako su ove trenutne srednjetonsko-visokotonske isto rezultat vlastitih umnih naprezanja (i rade solidno) zašto ne probat napraviti vlastiti dizajn. Bilo bi fora imati zvučnike koji su većinom vlastiti dizajn.
Ne, ne mislim da sam pametniji od cijelih konstrukcijskih biroa adekvatno opremljenih mjernom opremom i znanjem, ali na klasičan diletantski način gajim nadu da ću imati više sreće nego pameti.
A i bio sam ultra dobar, marljivo skupljao poene, onda bolest, pa sam na sažaljenje nagovorio bolju polovicu da mi za rođendan kupi mjerni mikrofon. :happy-smileyflower: :happy-smileyflower: tako da ću na ljeto prvo marljivo premjeriti sve što sam do sad napravio, pa probat izvuć neke zaključke. A ove nove horne; napravio bi samo jednu i to samo sloj-dva, pa ako mjerenja i slušni test pokažu potencijal...

Te velike horne me interesiraju zato što sam na puno različitih mjesta pročitao da im je nužan EQ (recimo ove trenutne tractix osim utišavanja rade vrlo pristojno bez ikakvih "peglanja") na način da treba utišati niži dio spektra, od rezne frekvencije prema gore. To mi se sviđa iz više razloga; odrezao bih zbilja nisko (400 do 500 Hz) a atenuacijom i sa još dodatnim "peglanjem" pika na tim nižim frekvencijama bi dodatno olakšao život driveru.

EDIT: Radio bi ih od stakloplastike sa drvenim ukrućenjima.
Master of disaster

PostPostao/la Master of disaster » Ned ožu 11, 2018 10:18 pm

Inače ako se ikada :lol: izvučem iz ove zavrzlame, jaako me privlače synergy horne; :doh: Ovako nešto recimo:

http://www.diyaudio.com/forums/multi-way/312414-3d-printed-3-unity-waveguide-home-audio-speaker.html
Master of disaster

PostPostao/la s@ki » Pon ožu 12, 2018 12:05 pm

naravno..jer sta bi bilo jednostavno kad moze komplicirano :)
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la Master of disaster » Pon ožu 12, 2018 2:17 pm

s@ki napisao:naravno..jer sta bi bilo jednostavno kad moze komplicirano :)

Pa... tako nekako :lol:
Master of disaster

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici