JBL K 130 sa krizom indentiteta

Re: JBL K 130 sa krizom indentiteta

PostPostao/la Master of disaster » Pon svi 28, 2018 3:46 pm

Pripreme za nesuđeni :evil: transport zvučnika na TF su barem donjele volju da malo uredim skretnice iz; pobacane komponente, spojevi sa zavinutim žicama - raspadam se na pogled, u nešto suvislije i homogenije, a jutros sam probao i Zmajzove kablove. Bome je Zmaj fine kablove opravio - hvala mu. :dance:

1.JPG
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Master of disaster » Sub kol 04, 2018 10:30 am

Za rođendan mi je bolja polovica kupila Umik1 mjerni mikrofon :dance: bog je blagoslovio i poživio sto godina. To je bio dobar povod da iz furde izvučem mono digitalno pojačalo sa dsp-om koje i jesam nabavio sa namjerom da složim zgodan set-up za mjerenja. Dsp tu dobro dođe (između ostalog, jer dobro dođe za sve :mrgreen: ) jer se može namjestiti da pojačalo pušta samo ono što driver može odsvirati (jako zgodno za srednjetonske i visokotonske zvučnike) pa je moguće izmjeriti njihov odaziv bez upliva pasivne skretnice.

1.JPG

Tu je krenula igranka jer moto i vodilja zadnjih dana je; "Moraš izmjerit sve" :lol:
Dio mjerenja je napravljen na otvorenom kako bi se eliminirao utjecaj sobe i moglo poslje usporediti sa njime. Izraz lica susjeda kada sam se skalamerijom razletio po kvartu uz učestalo UUUuuuiiiiiiiiiiiii - neprocijenjiv. :lol:

2.JPG

3.JPG
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Master of disaster » Sub kol 04, 2018 10:48 am

Uglavnom,

Interesantno je vidjeti sa čime zbilja raspolažeš i što si napravio. Stvarnost je koji put i ... gruba, ali nema veze. :mrgreen: Vrhunska zabava!

JBL 075 visokotonci. Mjereno na metar udaljenosti, na dsp-u namješten rez po preporuci proizvođača o najnižoj preporučenoj frekvenciji, bez pasivne skretnice. Mjerenje je ponovljeno sa mikrofonom postavljenim u stranu u odnosu na vertikalnu os na 15, 30, 45, 60 stupnjeva. Ovi driveri su me najviše (neugodno donekle) iznenadili, doduše iz prijašnje "na uho" prakse i sumnjao sa na ovako nešto...

075 0, 15, 30, 45, 60 stupnjeva.jpg

JBL 2445 u 280 Hz krnjoj tractix horni. Mjereno na metar udaljenosti, na dsp-u namješten rez po preporuci proizvođača o najnižoj preporučenoj frekvenciji, bez pasivne skretnice. Mjerenje je ponovljeno sa mikrofonom postavljenim u stranu u odnosu na vertikalnu os na 15, 30, 45, 60 stupnjeva. Ja zadovoljan postignutim...

krnji tractix 0, 15, 30, 45, 60 stupnjeva.jpg

I na kraju (ovog posta, ima još trilijun raznih mjerenja :lol: ) D130 u 4530 horni, na metar udaljenosti, fullrange.

JBL D130 u 4530 fullrange.jpg
Master of disaster

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub kol 04, 2018 11:12 am

Zadnje dvije slike na nešto izgledaju ali kakav je ono odziv visokotonca?!! Da to nije možda driver za one koji ne čuju iznad 10k pa te boli uvo za te frekvencije?
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Master of disaster » Sub kol 04, 2018 12:35 pm

Izgleda kako izgleda :doh:

To su prvi visokotonci koje je JBL razvio tamo još pedesetih i pregazilo ih je vrijeme. Ipak ne rade tako loše kako bi se to reklo iz krivulje, međutim dosta su teški za uklopiti ih u zvučnik i skloni sibiliranju vokala ako se skretnica ne odradi kako treba.
Master of disaster

PostPostao/la Bepone » Sub kol 04, 2018 12:57 pm

Master of disaster napisao:
I na kraju (ovog posta, ima još trilijun raznih mjerenja :lol: ) D130 u 4530 horni, na metar udaljenosti, fullrange.

bass i srednjetonac se mjere za zabijenim mikrofonom u membranu, centar, na par cm, a visokotonac na metar......
i ja sam cijelo vrijeme mjerio krivo dok mi nisu objasnilli,
dobit ces puno ljepsi graf....
Bepone

PostPostao/la Master of disaster » Sub kol 04, 2018 1:31 pm

Srednjetonac mogu probat, bas nemogu, jer u ovoj konfiguraciji bitno je uhvatiti i ono što dolazi iz horne.

Doduše, sad kad govoriš trebao sam gurnuti mikrofon posebno u zvučnik i posebno u hornu, pa imati i te podatke, ali nisam se sjetio :?
E sad ljepota krivulje, možda griješim, ali nije mi bitno da krivulja bude ljepa. Mislim, narano da je bitno, jer bi ljepa krivulja trebala rezultirati ljepim zvukom. Ali ja sam još daleko od toga, trenutno mi treba suhoparna informacija o tome što sam dobio.
Već sada mogu reći da soba puno nosi, i odnosi :mrgreen: Ali vidi se od kuda je krenulo. U sobi mjerim isključivo sa pozicije na kojoj slušam, pošto mi ostale pozicije nisu bitne. :mrgreen:
Master of disaster

PostPostao/la Dacho » Sub kol 04, 2018 4:23 pm

Super je to ispalo. Čekamo mjerenje cijele kutije u sobi. Taj modul sa DSP je pretpostavljam sa pojačalima za dvosistemce...probaj onda na njih spojiti bas driver i 2445 driver. Koliko vidim a inace poznam taj 2445 on bi mogao voziti cak i bez onog visokotonca. Doslovno iz njega uz pomoc DSP a bi mogao izvuci dosta linearan signal do 13-14tHz.
Dacho

PostPostao/la Master of disaster » Sub kol 04, 2018 5:17 pm

Modul na žalost nije za dvosistemac. Mono kanal sa dsp-om. Isti proizvođač ima modele za dvosistemac i za trosistemac. Ti su mi bili van financijskih mogućnosti.
Nije mi žao previše. Da, sa recimo modulom za trosistemac bi mogao potpuno ugoditi i rezove i ispeglati kompletan zvučnik, ali to onda ponoviti u pasivi bi bilo teško izvedivo i jako skupo.
Onda bi trebalo kupiti dsp i tri stereo pojačala.... u svakom slučaju stvari bi brzo eskalirale što financije ne podržavaju.
Ovako imam alat dovoljnih mogućnosti.

Doduše sada mi je jasno zašto ljudi koji imaju ovakve zvučnike često idu na dsp i nekoliko pojačala.
I da 2445 može svirati visoko. Malo se treba pomiriti sa nedostatkom samog kraja spektra ali ništa strašno.
Master of disaster

PostPostao/la Master of disaster » Sri kol 08, 2018 4:44 pm

Khadgar2007 napisao:Zadnje dvije slike na nešto izgledaju ali kakav je ono odziv visokotonca?!! Da to nije možda driver za one koji ne čuju iznad 10k pa te boli uvo za te frekvencije?

Master of disaster napisao:Izgleda kako izgleda :doh:

To su prvi visokotonci koje je JBL razvio tamo još pedesetih i pregazilo ih je vrijeme. Ipak ne rade tako loše kako bi se to reklo iz krivulje, međutim dosta su teški za uklopiti ih u zvučnik i skloni sibiliranju vokala ako se skretnica ne odradi kako treba.

Ima tu još nešto. JBL je radio popriličan broj modela koji su svi dijelili tu "ring radijator" dijafragmu. Međutim, radili su dvije verzije tih dijafragmi, a razlikovale su se u debljini aluminija koji je korišten.
Po svemu sudeći moji 075 imaju te deblje dijafragme umjesto originalnih tanjih.
Morati ću izgleda potražiti dobar par tih lakših pa vidjeti. Ili tražiti druge visokotonce, čemu nisam sklon jer mi se ovi sviđaju.
Master of disaster

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici