Ne znam baš kako bi izgledala šelak politura na voštanu podlogu ?????
Obrnuto da, no profesionalci to (valjda) znaju bolje.
Inače, nema nikakvih tajni oko voska.
Ovisno o željenom krajnjem rezultatu ide način nanošenja i "dinamika" poliranja

Ovaj radio sam napravio tako da sam prvo sve dobro obrusio kako bi nestala svaka prljavština i ispucana struktura starog laka.
Prvi sloj (nazovimo ga grundiranje) napravio sam s nekim voskom za poliranje namještaja (Mislim da je Erdal, ali takvih ima u svakom samoposluživanju).
Važno je samo da bude s pravim pčelinjim voskom (ne aloia vera ili sintetički).
Dva takva sprejanja, čekanje da se osuši (vrlo brzo) i utrljavanje.
Nakon toga ide sloj "kremastog" voska. To može biti onakav kakav je Khadgar "kuhao".
Ja koristim gotov vosak u piksama. Ovisno o željenoj kvaliteti ide i cijena

Tako npr. vrlo kvalitetni vosak (800gr.) košta cca 150 kn.
Onaj "obični", žuti može se nabaviti za 50-60.
Svi su oni čisti pčelinji, ali ovisno o kvaliteti imaju više ili manje dodataka koji štite drvo i sam voštani sloj.
Sve to se nanosi s krpicom i nakon desetak minuta uglancava do sjaja.
Može i s mekom krpom, vatom ili ručnim električnom glancericom (ona za auto ili kao nastavak za bušilicu).
Tu treba biti jako oprezan da se ne napravi više štete nego koristi

Nakon toga ide tekući vosak (gel) kojim se dobije fini satenski odsjaj.
Kvalitetan fabrikat je relativno skup (kantica od 500 ml. cca 50 Eura), ali ide ga vrlo malo tako da dugo traje.
Ja sam ovaj put koristio nešto jeftiniju varijantu koja je isto tako vrlo dobra i može se lako nabaviti kod nas (Mellenrud).
On istovremeno i učvrsti cijelu stvar tako da se masni otisci prstiju i sl. vrlo lako obrišu bez ikakvog traga, što kod običnog voskanja zna biti problem.
Mellenrud paleta je dobavljiva preko Baumaxa.
Nisam bio siguran u kvalitetu kada sam ga prvi put kupovao, ali nakon isprobavanja sam prilično zadovoljan.
Prošle godine sam sprašio dosta para na sve to, ali svaka škola košta.
Posebno me raveselila njihova pasta za poliranje kromiranih površina (skupa ko vrag) ali rezultat je izniman.
No, pošto mi nitko ne plaća za reklamu, dosta spominjanja proizvođača

Neću nametati "svoju" teoriju. Sve je već izmišljeno, a najvažnije je iskustvo koje smo svi "platili" ili ćemo "platiti".
Nekadašnji majstori su čuda radili s vrlo primitivnim sredstvima i možemo im se samo diviti.
Ali mi nismo majstori, tek DIYeri

Ništa ne bacam. Sve mi treba.......