Visaton FR13 by Zmajz

Re: Visaton FR13 by Zmajz

PostPostao/la tubeman » Sub tra 12, 2014 11:38 pm

Khadgar,

Evo ti uzorak za vosak :) :)

Kutija obrušena i obrađena voskom (šelak za sirotinju :) )
Ne vidi se baš najbolje, ali "bljesak" desne strana je otprilike najbliže stvarnom stanju.

Slika

Inače, to je jedan današnji nepretenciozni "quicky".
Šmirglanje + vosak za grundiranje + standardni "kremasti" vosak + tekući vosak + vosak za utvrđivanje. Sve skupa dva i pol sata posla.
U međufazama tkanina "suho oprana".

Lak je bio u lošem stanju, prljav i izguljen a nije mi se dalo lakirati iznova.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la fixxxer » Ned tra 13, 2014 1:32 am

Lepo!

tubeman napisao:
Inače, to je jedan današnji nepretenciozni "quicky".

A sta bi bio pretenciozni? :think:
fixxxer

PostPostao/la Zmajz » Ned tra 13, 2014 9:04 am

Tubeman, spomenuo si nekoliko vrsta voska, jako me to područje interesira, pa daj malo preciziraj o čemu se sve radi. Već je bilo spomena negdje na forumu, ali ništa preciznije. Pa kad stigneš i budeš raspoložen.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned tra 13, 2014 9:08 am

Tubemane, jel može malo bolje pojašnjenje o tih nekoliko tipova voskova i načinu nanošenja(može i na PM). Nisam do sada našao nikakvu literaturu niti negdje na netu baš detaljno o voštanoj polituri osim ono malo na stolarskom forumu di kažu da se drvo samo presvuče sa slojem/dva voska koji se nanaša sa četkom(kakvom?),dobro uglanca i možda baci lopta/dvije francuske politure(pretpostavljam da je to da se površina stvrdne).
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la tubeman » Ned tra 13, 2014 2:02 pm

Ne znam baš kako bi izgledala šelak politura na voštanu podlogu ?????
Obrnuto da, no profesionalci to (valjda) znaju bolje.
Inače, nema nikakvih tajni oko voska.

Ovisno o željenom krajnjem rezultatu ide način nanošenja i "dinamika" poliranja :)

Ovaj radio sam napravio tako da sam prvo sve dobro obrusio kako bi nestala svaka prljavština i ispucana struktura starog laka.
Prvi sloj (nazovimo ga grundiranje) napravio sam s nekim voskom za poliranje namještaja (Mislim da je Erdal, ali takvih ima u svakom samoposluživanju).
Važno je samo da bude s pravim pčelinjim voskom (ne aloia vera ili sintetički).
Dva takva sprejanja, čekanje da se osuši (vrlo brzo) i utrljavanje.

Nakon toga ide sloj "kremastog" voska. To može biti onakav kakav je Khadgar "kuhao".
Ja koristim gotov vosak u piksama. Ovisno o željenoj kvaliteti ide i cijena :)
Tako npr. vrlo kvalitetni vosak (800gr.) košta cca 150 kn.
Onaj "obični", žuti može se nabaviti za 50-60.
Svi su oni čisti pčelinji, ali ovisno o kvaliteti imaju više ili manje dodataka koji štite drvo i sam voštani sloj.

Sve to se nanosi s krpicom i nakon desetak minuta uglancava do sjaja.
Može i s mekom krpom, vatom ili ručnim električnom glancericom (ona za auto ili kao nastavak za bušilicu).
Tu treba biti jako oprezan da se ne napravi više štete nego koristi :)

Nakon toga ide tekući vosak (gel) kojim se dobije fini satenski odsjaj.
Kvalitetan fabrikat je relativno skup (kantica od 500 ml. cca 50 Eura), ali ide ga vrlo malo tako da dugo traje.
Ja sam ovaj put koristio nešto jeftiniju varijantu koja je isto tako vrlo dobra i može se lako nabaviti kod nas (Mellenrud).
On istovremeno i učvrsti cijelu stvar tako da se masni otisci prstiju i sl. vrlo lako obrišu bez ikakvog traga, što kod običnog voskanja zna biti problem.
Mellenrud paleta je dobavljiva preko Baumaxa.
Nisam bio siguran u kvalitetu kada sam ga prvi put kupovao, ali nakon isprobavanja sam prilično zadovoljan.
Prošle godine sam sprašio dosta para na sve to, ali svaka škola košta.
Posebno me raveselila njihova pasta za poliranje kromiranih površina (skupa ko vrag) ali rezultat je izniman.
No, pošto mi nitko ne plaća za reklamu, dosta spominjanja proizvođača :) :)

Neću nametati "svoju" teoriju. Sve je već izmišljeno, a najvažnije je iskustvo koje smo svi "platili" ili ćemo "platiti".
Nekadašnji majstori su čuda radili s vrlo primitivnim sredstvima i možemo im se samo diviti.
Ali mi nismo majstori, tek DIYeri :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Edison » Ned tra 13, 2014 2:07 pm

Pusti ti to, tubeman. Tko onako izglanca onaj stari radio - majstor je. :clap:
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned tra 13, 2014 2:16 pm

E hvala na informacijama,pogotovo o nanašanju voska na površinu. Ona informacija da šelak ide na vosak,samo na stolarskom forumu naletio na tu informaciju i nigdje drugdje možda tu informaciju uzeti sa zrnom opreznosti,ali ne vidim razgloga zašto to ne bi isprobao na komadiću daske da vidim kako će se ponašati. Ako imaš kakvu online literaturu o voštanom politiranju rado ću je malo pročitati kao ča sam o francuskom politiranju.

Evo još mi preostaje ona problematična prednja ploča da nju izrežem i zalijepim pa se može ići na vlaženje,šmirglanje i malo popunjavanje rupa između stranica špere pa onda ide politiranje nadam se da bi sljedeći tjedan to moglo biti gotovo. Pa onda treba napraviti nekakve stalke...
Khadgar2007

PostPostao/la beboni » Ned tra 13, 2014 4:14 pm

khad,jesi razmišljao kao opciju da dodaš supetweeter?recimo, visaton sc5 i u seriju neku mkp foliju 1-2,2 mf....
Tko rano poludi,život mu prođe u veselju.
beboni

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned tra 13, 2014 5:42 pm

Nisam nešto puno razmišljao jer mi zvučnici nisu skoro ništa radili od Sheratona. Evo sada kada sam se riješio Alto linea za prvu ruku ću staviti ove u glavni sistem pa malo poslušati i tako pa se igrati sa njima,samo trebam napraviti nekakve stalke.

edit: još sam zaboravio reći da nisu kutije nešto duboko tjunirane pa nema ne znam koliko basa, u planu mi je i napraviti neke kutije isto sa FR13 ali visine cirka 110cm ili nešto više pa bi tamo možda dobro došao neki tweeter.
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri tra 30, 2014 2:08 pm

Evo zvučnici bi trebali uskoro biti završeni što se tiče "furniranja" još jednom pošmirglati i onda se ide na bajcanje i vosak. E sada jedno pitanje što se tiče dampinga. Zmajz mi je preporučio vunu ili dakron pa da se igram sa time. Googlao sam ča se tiče prirodne vune i nisam ništa pametnoga našao a za dakron još i manje. Tako da neki savjeti gdje to kupiti bi dobro došli. Također ako nije neka velika cifra što se tiče te ispune da možda netko iz Zga uzme to pa se nađemo na Triode Festivalu,raskusuramo te održimo jednu radionicu "kako dampirati TL kutije".
Khadgar2007

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici