Tom_hifi je predložio neki priručni programčić za mjerenje impedancije zvučnika, pa sam se neki dan malo zaigrao s mjerenjima i modifikacijama visokotonaca...
Pacijent(i) :

Software se može naći ovdje :
http://www.audiotester.de/mainE.htmUz napomenu da se radi o shareware softwareu koji ima trial period od 30 dana i još neka sitna ograničenja prilikom mjerenja - nisam brojao ali mislim da ne dozvoljava više od 10 uzastpnih mjerenja...
Nažalost nisam poslikao sve korake otvaranja i probavanja, ali driver je magnetno oklopljen te na svojoj stražnjoj strani ima metalni chamber koji nasjeda na magnete...
Nastavak rupe kroz magnet ( nastavlja se na rupu kroz pole piece ) dampiran je malim valjčićem od mekane spužve, dok je na stražnju stranu chambera postavljena tanka spužvica... Sve se vidi na slikama, nisam slikao pojedinačno...
Otvoren driver...

Probao sam svašta...
Dampiranje tapetarskom vatom, dampiranje običnom vatom, zamjena valjčića jednom i drugom vatom, dampiranje originalnog chambera ovom i onom vatom, postavljanje custom kupole (vidi slike u prijašnjim postovima) i dampiranje ovako i onako... Ma čudo jedno kombinacija... Nakon svake sam izmjerio impedanciju ponovno... I što da kažem... Čudan neki driver

Najbolji rezultat po pitanju impedancije i mjerenja sam dobio na način da sam vulgaris vatu provukao kroz rupu u pole pieceu te smotao u rupu u dodatnom magnetu, te istom vatom "podampirao" originalni metalni chamber...

Rezultati :

Zeleno je driver prije modifikacije, plavo poslije...
Sad, da li je po pitanju impedancije/zvučno oko Fsa bilo bolje ono prije ili sad, ne znam jer ih još nisam spojio pa da poslušam...
Iako, rez je daleko od Fsa, pa je pitanje hoću li uopće čuti razliku
Meni se više sviđa ono što se desilo u području 5+ kHz...
Kako sam prije spomenuo, software se u shareware verziji jednostavno ugasi nakon cca 10tak mjerenja, te ga treba ponovno pokrenuti i ponoviti mjerenje...
Kako mi je nakon 3 sata prčkanja i mjerenja to uistinu počelo ići na živce, nisam uspio "sejvati" krivulje za drugi driver...
Iako je za drugi driver situacija malo gora, jer što god mu napravio nisam uspio dobiti neke drastično bolje rezulatate nego s ovim koji mi je prvi "pao pod ruku"...
Krivulja oko Fsa izgleda slično, samo nije pomaknuta toliko "prema dolje", kao što se i puno manje "popravila" situacija u gornjem dijelu spektra...
No, razlika postoji...
As i said, poslušao nisam, sumnjam da ću razliku čuti ( ipak me optužilo da sam nagluh

) a i radilo se o ne baš sofisticiranoj opremi (integrirana zvučna kartica u laptopu) pa je pitanje koliko su podaci relevanti... No, naučih i isprobah nešto novo... Ako ne bude valjalo to što napravih, lako se vratim na staro