Master of disaster napisao:davorin napisao:Master of disaster napisao:Izgleda to impresivno. Jedino kada gledam krivulje, očekivao sam da će takve kutije svirati dublje? Po krivuljama dole idu do 60Hz bez da im jako padne odaziv, nije li to malo "plitko" Osim tog detalja sve skupa mi izgleda za poželjeti. Kada bi ih se moglo čuti negdje...
Zapravo je to kutija koja s donjom frekvencijom ide do ~70Hz, a na ~60Hz je tu pad od 3dB (na ~50Hz je već to -6dB, a na ~40Hz već strmih -18dB !; najdublji ton bas-gitare uobičajene kod današnje glazbe je ~40,8Hz pa ga se iz kutije uopće ne bi čulo, odnosno čuo bi se prvi harmonik na ~81.6Hz)! Čini mi se da je taj komplet predviđen da se koristi sa nekakvim dodatnim aktivnim ili pasivnim subwooferom koji bi trebao pokriti frekvencije niže od ~70Hz.
S druge strane nisam siguran niti u opteretivost kompleta u vatima, odnosno nominalna opteretivost cijelog sistema je na granici ili čak ispod nominalne snage pojačala koje si upravo završio (ono sa E235L). Zvučnici bi možda mogli izdržavati prosječnu upotrebu (koja zapravo nikad, ili vrlo rijetko doseže graničnu snagu pojačala!), ali bi vrlo često radili prilično opterećeni što sigurno ne bi doprinosilo ciljanim niskim izobličenjima.
Trebaju ti zvučnici (zvučne kutije) koji bi imali nominalnu opteretivost od ~100W koji bi mogli izdržavati sve udare iz pojačala pri eventualnoj prevelikoj pobudi na ulazu pojačala.
Uz trenutno podešeni režim rada tvoja pojačala imaju minimum ~40W trajne izlazne snage (RMS), a maksimalna snaga je sigurno dvostruka ili čak i veća (s obzirom da je napon napajanja stabiliziran!).
E to, u članku autor spominje room gain, ali baš mi je palo na pamet kada sam čitao, što će to room gain "pojačati" kada nejde praktički ništa van.
Nisam siguran što je pjesnik htio reć sa ovom konstrukcijom? Ja ne vidim smisao u konstrukciji trosistemaca kojima onda još treba subwoofer. Možda to u konačnici ne zvuči plitko. Kada se gledaju mjerenja Zmajzovih horni sa Visatonom 10hm, te kutije idu do 75 Hz, pa ipak to ne zvuči tako loše (dapače, količina basa iz tih zvučnika me je iznenadila) kako se čini na papiru. Međutim, da psihoakustikupustimo sa strane dubokog basa nema. E sad, to je jeftini 10 cm širokopojasni zvučnik u relativno maloj horni i ni nije za očekivati da bude istinski fullrange, međutim ova konstrukcija je trostazna sa skupim i valjda dobrim driverima i po meni bi to trebao biti kompletan zvučnik.
davidbraco napisao:Dečki jeste li upoznati kako se kreču cijene rezanja na mjeru-recimo kupim u Furniru ploču medijapana
i onda ih zamolim da mi izrežu na mjeru.
Jesu li oni precizni?
I kontam da ove male Alto zvučnike izradim onak po pravilima da ne lutam.
Ima 18 i 22 mm medijapan.
22 mm mi se čini nekak bolje ali po nacrtu je 19 mm.
Jeli bitno za konkretno taj basreflex da kutija bude baš 18 tj. 19 mm.
Da li kutija svira ili je bolje što kruće.
Ako bi išao na 22 mm korigirao bi malkice mjere da unutrašnji volumen ostane isti.
Dolje-gore-lijevo- desno zalijepio bih foliju koja imitira furnir.
Odozada ne bi ništa dirao.
Samo neznam što s prednjicom.
Hm i upuštanje morat ču ručno brusiti pomala-glodalicu nemam.
Rupe bi odradio ubodnom.
Razmišljam i o zaštitnoj mrežici na čičak.

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost