JBL K 130 sa krizom indentiteta

Re: JBL K 130 sa krizom indentiteta

PostPostao/la Master of disaster » Pon svi 23, 2016 10:12 pm

:D Voila! S obzirom na izgled i dimenzije kutija je dobila i odgovarajuće ime. E, sad to već svira. Motorolin piezzo visokotonac je poznat po izvrsnosti, ali pošto toliki dio zvuka odrađuje jbl... Basa ima i to dubokog vrlo dubokog, do mjere da dok slušam Charly (Trip in to drum and bass) i nevjerujem kako to duboko i suvereno svira, pogotovo s obzirom na onakav port. Zvuk je dobar (velik :D ) vokali kao da su u sobi, udari bubnja, gitare tako životni (ili realistični, kako kome drago) Međutim piezzo svira za jedno 120 klasa lošije...
Kutija je jako osjetljiva, sa otprlike dvadesetak vati svira toliko glasno da je i meni dovoljno, s tim da nema onog dojma glasnoće, jednostavno se soba ispuni zvukom i ne pita me dalje pojačavati.
Eksperiment smatram uspjelim, sada se treba uhvatiti horni...odmah, nakon što se par dana malo izguštam sa ovime. :lol:

DSCN4304.JPG

DSCN4303.JPG

Sutra možda snimim i jedan audiofilski video :mrgreen:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Master of disaster » Pet lip 10, 2016 6:26 am

Malo sam se igrao sa induktivitetima; dakle D130 ima takvu krivulju odaziva da u srednjetonskom području, negdje prije nego odaziv počne padati (cca 4 -5 kHz) ima peak. Na bespućima interneta jedan čovjek ga je prikladno opisao kao "sonic ray of death" :lol: nije to sad baš tako strašno, no međutim bez nekog vida atenuacije tog dijela nebu išlo. Malo sam se dakle igrao sa zavojnicama, ona od 1.5 mH odreže zvučnik prenisko, a ona od 0,25 nema dovoljno efekta, sa zavojnicom od 0,45 mH je blizu, ali... Nakraju sam spojio u seriju tu od 0,25 i tu od 0,45, LRC metar kada su u seriji pokazuje 0,66 mH. E tada već to zvuči dobro, samo da je sada staviti neki bolji visokotonac od piezzo motorolinog...
U čast svemu napravio sam i jedan audiofilski video... :lol:

Watch on youtube.com
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Master of disaster » Sub lip 25, 2016 10:54 pm

Ove vručine su idealne za izležavati se u hladu, ići na kupanje, ili u mom slučaju za izradu zvučnika :lol:
S obzirom da sam u reciklažnom dvorištu pokupio nešto OSB ploča od 19mm, rekoh idem probat napraviti JBL 4530 kutiju da vidim kako D 130 rade u tome. Normalno, materijala je bilo skoro dovoljno, pa su opet uskakali ormari :D ali ipak veseli.
Bogami se ima šta raditi dok se napravi horna (a pojednostavio sam planove, na mjestima koja nisu bitna za funkcioniranje horne, već su estetske prirode), sve me strah pri pomisli koliko toga će biti za one velike koje planiram :shock:
Sutra sklapanje pa u ponedjeljak ili utorak rock&roll :violin:
:lol:

DSCN4314.JPG

DSCN4317.JPG

DSCN4318.JPG

U međuvremenu su riješene skretnice :dance:

DSCN4319.JPG
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Master of disaster

PostPostao/la Master of disaster » Pon lip 27, 2016 10:07 pm

Voila! :D JBL 4530/C43.
Dakle, teeeška je, velika , a u JBL-u su definitivno znali posao...
Tek sam ju maloprije spojio i sada baš nemogu slušati kako treba, ali ovo što sam čuo mi se jako sviđa. Dubokog basa nema, vjerujem da je odaziv koliko - toliko ravan do 80Hz, Zatim pada do cca 60 Hz niže od toga malo ili ništa.
Međutim, ono što odsvira, odsvira jako dobro. Dakle ukratko basa ima i to odličnog ali ne onog dubokog kojeg se osjeti u trbuhu i trešnji stana. :mrgreen:

DSCN4331.JPG

E da, upogonio sam i skretnicu. Za sada sam jako zadovoljan :dance:

DSCN4332.JPG
Master of disaster

PostPostao/la Master of disaster » Uto lip 28, 2016 3:05 pm

:think: Na triode festivalu sam sa nekime pričao o tome (taj mi je rekao) gdje ima za kupiti one žute zvučne izolacije koja se je koristila u tim zvučnicima. Sada se nikako nemogu sjetiti o kome se radilo a kamoli gdje toga ima za kupiti, pa ako se dotična osoba prepoznaje, neka se javi. :D
Hvala. :D
Master of disaster

PostPostao/la davorin » Uto lip 28, 2016 4:29 pm

Zvučnik JBL-K130 se uglavnom koristio za gitaru (82Hz) (2 komada u kutiji, a zajedno sa pojačalima DUAL SHOWMAN), a malo rijeđe za ozvučavanje glasa, a vrlo rijetko za bas gitaru (42Hz).
davorin

PostPostao/la Master of disaster » Uto lip 28, 2016 5:23 pm

U mom sločaju je od K 130 ostala samo košara i magnet, recone kit je stavljen od D 130. Nije sad da je to baš neka razlika istini za volju, s obzirom da se je i D 130 (šesdesetih godina) počeo koristiti za gitaru, od njega je i nastao D 130F; no do tada se je koristio kao hi fi zvučnik te za ozvučavanje.
Ruku na srce vjerojatno cijela serija 130 (D,K,E) ima sličan frekvencijski odaziv koji se pokazao pogodnim za gitaru (rast u odazivu prema srednjim tonovima), no sudeći po dosadašnjim iskustvima radi se i o vrlo dobrom hi fi zvučniku, koji međutim ima dva ograničenja; dubok bas (osim možda u kakvoj velikoj horni) od tog zvučnika netreba očekivati, malenu kutiju i taj zvučnik netreba stavljati u istu rečenicu.
Danas sigurno postoje i bolja ( manja :lol: ) riješenja, ali meni je ovo fora.
Jučer sam kratko poslušao novosloženu kutiju jednostavno mi je fascinantno da nešto konstruirano krajem četrdesetih svira tako dobro.
Master of disaster

PostPostao/la Master of disaster » Sub srp 02, 2016 11:38 am

Već dva dana uživam slušajući JBL-e i mogu reći to je to. Uvjetno rečeno. :lol: Dakle ova C43/4530 horna radi fantastično. Ono što meni malo kvari opći dojam je to što nema basa. Spojio sam generator frekvencija na pojačalo (smartphone sa aplikacijom :mrgreen: ) pa sam "mjerio" i po mojim mjerenjima ispada da zvučnici imaju ravan odaziv do 75Hz. Nakon toga odaziv pada za do 60 Hz nakon čega jako pada pa na 40Hz ima manje od pola zvučnog pritiska pa procjenjujem da je pad u odazivu na 40 Hz 15-20 dB. Također do 200Hz se osjete (čuju :mrgreen: ) nepravilnosti u odazivu uzrokovane poduplavanjem i poništavanjem zvuka koji kasni kroz hornu, u odnosu na ono što izlazi direktno iz zvučnika, ali to nije toliko jako izraženo, i u slušanju muzike mi to zasada nije niti bilo izraženo.
Unatoč tim nedostacima zvuk je takav da bih mogao dugoročno živjeti sa time. Lako se doda sub uostalom :lol:
Sada treba ići dalje; ili direktno na onu hornu za koju mi je Zmajz napravio simulaciju, ili,

4520.jpg

razmišljam da do one "moje" horne ubacim međukorak te uzmem planove od cC55/4520 i napravim nju ali sa širinom od C43/4530, dakle uvjetno rečeno "pola" C55 pošto je C43 2/3 širine C55. Problem je u tome što je C55 duboka 80 cm :shock: :lol: a tih dvadesetak cm u odnosu na C43 predstavlja problem :lol: S druge strane, C 55 ima malo veću spojnu komoru, te dulju i voluminozniju hornu, što znači (mada je tu uvijek pitanje pritiska u grlu horne) da će svirati dublje i imati više basa, :mrgreen: a to je uvijek pozitivna stvar.
Master of disaster

PostPostao/la Master of disaster » Ned srp 03, 2016 12:28 pm

Red rada (manji), red nerada (veći, ipak je vrućeee), dakle, još jedan audiofilski video :lol: , zvijezda, C43/4530 kutija. Ovo već svira vrlo dobro, samo da je malo više basa. Maestro! Opleti! :mrgreen:

Watch on youtube.com
Master of disaster

PostPostao/la Master of disaster » Pon kol 01, 2016 10:02 pm

Ae.
:mrgreen:

Dok se neki samo zahebavaju na G.O. , ja za vrijeme popodnevne sijeste, kako bi rekao Bandić; delam. Klanjci bi rekli rekli; dilan ali to koketira (zvuči) sa vrlo unosnom "djelatnosti", pa zato neka bude po Bandiću... :D

Uglavnom, priveo sam kraju razradu (preradu) Jensen Imperial horne. Kako nakon nekoliko nadobudnih pokušaja nisam uspio u tu kutiju (150*100*60 cm) ugurati zamišljenih i od strane Zmajza izsimuliranih 2.8 metara horne (koje je on napravio kao simulaciju ravne horne) i koja po toj simulaciji izgleda (zvuči :mrgreen: ) obečavajuće; napravio sam nakraju dvije verzije;

MoD's Imperial MK1
Smještena je unutar dimenzija originalne Jensenove kutije, Spojna komora ima ima cca 50L (moglo bi se sa volumenom šarati i gore i dole) a zbog praktičnih razloga sama spojna komora, grlo gorne, i prvi segment horne koji sačinjava koljeno od 90 stupnjeva u dužini od cca 12cm su unutar kutije širine 100 cm, široki 60 cm (dakle dvostruke stjenke). Segment horne obilježen slovom A se sa 60 cm širi prema gore na punu širinu od 100 cm, a dalje je horna manje više standardna. Sveukupna dužina ca 2.2 metra. Bio sam ispočetka vrlo razočaran duljinom horne, ali kao prioritet sam stavio što niži smještaj zvučnika, bolje nisam mogao (znao). Nakraju, mislim da je čak ispalo dobro...

MoDIMPERIALMK1.1.jpg

MoDIMPERIALMK1.2.jpg
Master of disaster

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici