ilimzn napisao:Na grafu ti se ispod 500Hz vidi pad, sto znaci da baffle step nije dostatan (osim ako je to graf bez njega?). Po brzom radunu 500Hz je baffle step za sirinu prednje ploce oko 23cm sto je tu negdje (ne fulam za oktavu)
Nisi ništa fulao. Prednja ploča je 236mm.
"Podebljao" sam baffle step na 1,5m i 5R.
Snimio sam sa manje udaljenosti da pokušam smanjiti refleksije jer mi je prostorija katastrofa.
Čini mi se da se približavam konačnoj konfiguraciji skretnice. Možda još midbas odrežem malo niže (1,4mH), a onda bi špulu 1,2mH sa žicom 1,6mm iskoristio za baffle step.
ilimzn napisao:'rupa' na 6k je vise problem nagnutosti karakteristike i to bi se lako dalo iskompenzirati dodavanjem u paralelu s otporom koji je u seriju s visokotoncem, jos jednu paralelnu RC kombinaciju. Pad od 10 do 20k bi, bar po mom iskustvu dati cijeloj kombinaciji jedan tamniji karakter. Koliko je cca atenuiran visokotonac? Mozda bi se i to dalo kompenzirati ojs jednom RC kombinacijom. Takve je nagibne probleme u karakteristici relativno lako kompenzirati shelving filterima (high pass) pogotovo kad se vidi da je ukupna faza dobro pogodjena (ne vidi nikakav diskontinuitet u rezu). Jos jedna stvar s kojom se to moze rijesiti (ali s 'prednje strane' na pocetku karakteristike) je da se ispod 6k gleda kao 'grba' koju treba spljostiti. Buduci da se proteze preko reza, siroki ali plitki noch nije pametno rijesenje (mogla bi impedancija svega skupa jako pasti u tom podrucju), no mozda se nesto moze dobiti namjernim blagim fulanjem baffle stepa prema malo visoj frekvenciji nego sto daje racun.
Inace, kad se stavi jaki smoothing karakteristike, jako se dobro vidi baffle step...
Visokotonac je stišan sa 2R2 u seriji. Probat ću ga bajpasirat sa 1u5 da dignem frekvencije iznad 12kHz koliko je moguće.
Inače skretnica na visokotoncu je 2R2 i 3u8 u seriji, iza njih je notch 10R-4u7-0,5mH paralelno s drajverom.
Nacrtat ću shemu....