RAAL 140-15D/satori16P-8

RAAL 140-15D/satori16P-8

PostPostao/la yoke » Pon stu 25, 2013 10:12 am

samo da otvorim temu
nije mi nikakva huca s izradom, zavsetkom ovog projekta...ali evo...
da imam na jednom mjestu grupirano sve vezano za njega...

kutija je sklepana na brzinu
materijal, sperploca od okume - po meni, koliko kuzim, najgora opcija (najmanja gustoca materijala/naprema sperploci od breze ili MDFa), ali imao sam jednu dasku doma tako da sam ju iskoristio (ipak je u pitanju probna kutija)
iako izgleda dovrsena, lakirana, lakiranje je napravljeno samo kao proba da vidim kako se to radi, te dali steceno znanje mogu primjeniti na zavrsetak drugog projekta...rezultat je bezveze...zavrsno lakiranje necu raditi sam :mrgreen:

po netu sam malo gledao sta i kako napraviti
koliki volumen
bas refleks ili zatvorena kutija
vidio sam da ekipa koristi i jednu i drugu varijantu, valumena oko 17-26L

ovdje ima on line kalkulator za satori
http://sbp.softica.dk/2.0/en/?id=4" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
koji izbaci oko 26L za bas reflex

kutija je napravljena s neto volumenom od cca25/26L s tim da sam nagurao jednu pregradu te volumen smanjio na sadasnjih 18tak litara...
u planu je probijanje te pregrade te buzanje bas refleksa, cisto da vidim kako se to zvucati

i evo fotke (vec vidjene, ali...)

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

u pitanju je i dalje aktivna skretnica
DCX2496
pojacala Aleph30/Satori i Alephmini/RAAL
izvor PC, muzika s yubito i sl.

pred par mjeseci sam to prvi put spojio i nisam bas bio odusevljen s zvukom
ali dobro tad drajveri uopce nisu bili usvirani tako da...
jucer sam spojio samo jedan kanal
i onako na brzinu izmjerio, graf je povise...doduse, doslovno brzinski, s udaljenosti od cca1.2-1.5m (utjecaj prostorije ce biti izrazen)
ovako, slusajuci jedan kanal...
ne zvuci lose, visoki su cisti, ljepo zvuce, prozracno...
ima caki nesto basa :mrgreen:
slusajuci na manjoj glasnoci sve skupa zvuci o.k.
kad malo pojacam srednji mi se zamute...za to krivim kutiju, vjerojatno lose dampiranu

mislim da svi znate da nisam neki ekspert ni sl...
kroz ove projekte ucim o svemu
(ako ista uopce naucim ;)...jer sam ljen da bi se sad opterecivao sa svim i svacim....
ali polako...
:mrgreen:

malo detaljnije o zvuku kad spojim oba kanala...
plus
ostaje problem pravilnog smjestaja u prostoru jer nemam stalke (i nemam ih namjeru kupovati)
tako da...ali napisam par rijeci, zvucnici ce bit smjesteni kao na jednoj od gornjih slika
yoke

Re: RAAL 140-15D/satori16P-8

PostPostao/la tom_hifi » Pon stu 25, 2013 11:33 am

Prvo ti ostaje usvirati midbass driver jer će ti mjerenja jako varirati kod njega. Pogotovo TS parametri i njegova rezonantna frekvencija.

Postao mi je zanimljiv taj Satori, no, dva komada po kutiji. :)
tom_hifi

PostPostao/la yoke » Pon stu 25, 2013 12:13 pm

transmisija ili MTM ?
mislio sam se oko MTM ali visokotonac je prevelik :lol:

nego dali netko ima iskustva s mjerenjima ?
sta koristite ?
dali netko moze postati neki graf mjerenja ?

ma cijelo vrijeme gledam sto ekipa dobija prilikom mjerenja, kod nekih grafovi izgledaju gore nego kod mene a kod drugih puno gladji...
pa me sve to malo buni
rijetko tko pise kako je snimao, dali u realnoj prostoriji...i sl...
pa bi volio usporediti rezultate s nekim...
yoke

PostPostao/la tom_hifi » Pon stu 25, 2013 12:40 pm

Baš transmisija. Nešto tipa kako ja radim, ali ne isto. Možeš i Alpha TL probati kojeg Zmajz preporuča. Manja kutija ispadne nego klasični folded TL.

Oko mjerenja sam još i ja newbie. Nemam svu opremu doma, pa me to čeka u 2014. godini.
tom_hifi

PostPostao/la tubeman » Pon stu 25, 2013 1:05 pm

Paa, ako nešto radiš, bilo bi lijepo to podijeliti s ostalima, barem na nivou ideje.
Ovako izgleda da stalno imaš nekakvu figu u džepu, i u stvari, nemamo pojma tko si? :?

Sama "mjerenja" neće i ne mogu pokazati kvalitetu.
Najviše upotrebljivo što se može dobiti je nekakav frekventni odziv, faze i sl. ali to NEĆE pokazati timbar, mikrodinamiku i sl. pa je uglavnom bez veze čekati da se zvučnici "usviraju" kako bi se vidjela kvaliteta na grafovima.
Daklem, ovakvim mjerenjima se može dobiti samo polazište za ozbiljnu doradu i da se vidi gdje smo eventualno profulali s prethodnim fazama, skretnicama, kutijom i sl.
Mnogi sipaju iz rukava parametre za skretnice a nikada nisu napravili niti jednu, a kamoli je izmjerili i podesili.
Npr. Induktivitet od 10 mH, ovisno o frekvenciji na kojoj će raditi te njegovoj izvedbi i konstrukciji nije uvijek 10 mH. Ali to smo već apsolvirali :)
Zato mi je smiješno bacanje decimala iz rukava.
Prvo treba napraviti kutiju da neutralno zvuči u standardnim uvjetima, da taj hebeni graf pokaže koliko toliko ravnu crtu od 50 Hz do 18 kHz.
Onda se može dampirati, raditi valolovke i ostale điđe kako bi se to prilagodilo prostoru.
Ako ga krojimo isključivi prema svojoj sobi, onda ćemo imati problem kada zvučnike isprobavamo negdje drugdje, ili ih eventualno odlučimo prodati.
U suprotnom će dovijeka svaka fotelja, vaza s cvijećem ili slika na zidu će biti kriva za "loš zvuk" :)
Gomile grafova mogu impresionirati samo one koji to ne kuže.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la yoke » Pon stu 25, 2013 1:37 pm

tubeman napisao:Paa, ako nešto radiš, bilo bi lijepo to podijeliti s ostalima, barem na nivou ideje.
Ovako izgleda da stalno imaš nekakvu figu u džepu, i u stvari, nemamo pojma tko si? :?

jeli ovo upuceno meni ili ?
yoke

PostPostao/la micro » Pon stu 25, 2013 3:49 pm

Zasto stavljas spuzvu na visokotonac ili gornji i donji dio visokotonca , ne pokrivas li tako i radnu povrsinu visokotonca?
micro

PostPostao/la tubeman » Pon stu 25, 2013 4:06 pm

@Yoke
Ne,
Ili se možda osjećaš pogođenim :) :) :)
Mislim da ne bi trebao jer su ti oba posta o zvučnicima zanimljiva i korisna.
Svako iskustvo, koje se želi podijeliti s drugima, je vrijedno i dragocjeno.

Ja sam samo "okrznuo" mjerenja.
Uz dužno poštovanje prema dobrom dijelu kolega s AFN, priče o svakojakim "high-end" mjerenjima mogu proći eventualno tamo, budući da svi sve znaju o svemu, imaju veliki ego i yaya izbildana listanjem prospekata, rondanjem po internetu i generiranjem gomile uglavnom nesuvislih postova :) :)

"Mjerenje" je za DIYera jedan od najsvetijih pojmova.
Unatoč tome što većina ovdje nema mogućnosti za sofsticiranija mjerenja, treba ga zaštititi od pokušaja "guruizacije bez pokrića".

Na "svijetlom forumu" je gospodin Jelaković svojedobno pokušao pokrenuti tu temu i ostao ismijan od ljudi koji su se glasno zaklinjali u mjerenja, a od mjerne tehnike imali unimer i poneki osciloskop (velika YaYa uračunata :) :) )
Kao ozbiljan čovjek se nakon deset strana bezveznih komentara i postova povukao.

Zato, kada se spominje mjerenje, treba znati što, zašto, kako, čime i kada.
Što se od mjerenja očekuje, i na kraju, treba ih znati isčitati i razumjeti.
Sve ostalo vodi kaosu i entropiji u postojećem sustavu (ne)znanja kojeg gurui po forumima koriste za samopromociju.

I na kraju,
Nisam mislio na nikoga osobno jer nemam namjeru nikoga osobno poistovjetiti s ovim što sam napisao pa nema potrebe gnjevno ili uvrijeđeno reagirati.
:whistle:
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la yoke » Pon stu 25, 2013 4:13 pm

micro napisao:Zasto stavljas spuzvu na visokotonac ili gornji i donji dio visokotonca , ne pokrivas li tako i radnu povrsinu visokotonca?

da ne piskaram
http://www.audioexcite.com/?page_id=2523

polozaj na slici mi je zvucao o.k.
s tim da se nisam previse igrao s ovim malim zvucnicima...
:mrgreen:
yoke

PostPostao/la yoke » Pon stu 25, 2013 4:25 pm

tubeman napisao:@Yoke
Ne,
Ili se možda osjećaš pogođenim :) :) :)

ma pitam, jer su neki ljudi mislili da su yoke i nu!me! dvije razlicite osobe
a i nisam dugo bio po forumima tako da ni ja ne poznam pola ljudi...i normalno da ima nekih koji me ne ''poznaju''
(ps. a i ove sto sam uzivo upoznao, vec su mi se pomjesali, tako da iskreno, bar polovicu nebi povezao :mrgreen: )

ali da, uvijek imam asa u rukavu :mrgreen:

mjerenja mi koriste da vidim kako stojim
dali je sve na svom mijestu
dali ima nekih odstupanja i sl...

stemanje zvucnika na uho ...hmmm...ipak nije moguce...mislim, treba ih ipak izmjeriti, vidjeti gdje si sta si..pa onda se malo igrati...
ne trebaju mi savrseno precizna mjerenja, ali bar da vidim dali imam negdje neku veliku rupetinu...

a usporedba mi je bitna da znam dali mjerenja radim kako treba ili ne...

meni i jedni i drugi zvucnici zvuce relativno o.k. (uz navedene boljke malih)
ali kad ih mjerim imam hrpu ''valova'' koje ne vidim, u tolikoj mjeri, po grafovima drugih ljudi...
mislim, znam, vjerujem da je 90% tog uzrokovano prostorijom...ali bi htio biti siguran :mrgreen:
yoke

Sljedeće

Vrati se na: Zvučnici