DIY JBL 4350A "Komoda"

DIY JBL 4350A "Komoda"

PostPostao/la JBLFreak » Pon ruj 08, 2014 12:22 pm

Pozdrav,

Evo registrirao sam se prije par minuta pa da odmah započnem s pitanjima i da predstavim svoju ideju...

Prvu stvar koju bi molio je da me poštedite odgovaranja od ovog projekta tipa; "Ovo je preskupo/neisplativo" ,"Krajnji rezultat je upitan" itd. ... ja sam odlučio što želim i spreman sam potrošiti sate/mjesece/godine i novaca i živaca da realiziram ovaj projekt... tako da molio bih samo pozitivne komentare koji su od bilo kakvog savjeta/pomoći

Inače patim na amere i sve šta je američko jer je jednostavno predobro :P ... imao sam priliku odslušati u živo gore navedene zvučnike i od tada sam se zaljubio u njihovu ljepotu zvuka ali i izgled, na ideju o nekakvoj replici tih zvučnika sam došao kada sam shvatio koliko ih malo još ima u svijetu ali i koliko koštaju (Cifre o kojima mogu samo sanjat) ali isto tako ti zvučnici su dosta jednostavni i njihova sama izrada nebi trebala biti problem

Evo malo tehničkih podataka; Širina: 121 cm, Visina: 89 cm, Dubina: 50 cm (Prava komoda :D), znači od zvučnika sadrži; za Low-pass- 2X 38 cm woofer (Model:2231A) za Inside Low-Pass -1X 30 cm woofer (Model:2202A) za Mid-High kombinacija Horn tipova (Modeli:2308+2311+2440) za High- Horna (Model:2405) znači ima sveukupno 6 zvučnika, crossover frekvencija je 250Hz, 1100Hz, 9000Hz, Impedancija je 250HZ ili manje na 4 Ohma, 250HZ ili više na 8 Ohma, frekvencijsko područje je 30Hz-20kHz±3dB, osjetljivost 95.5dB, snaga (RMS) 250HZ ili manje - 200W, 250HZ ili više - 100W... to su ove bitnije tehničke stvari

A sada malo o nabavi materijala i svega ostaloga, u HR koliko ja znam nema za kupiti woofer od 38cm a ako i postoji to je auto sub-woofer i cijena je najvjerovatnije "boli glava" a kamoli original JBL-ove zvučnike dimenzija koje meni trebaju, zato cu se više osloniti na ebay jer na njemu ima točnih JBL-ovih modela koje ja tražim u dobrom su stanju a cijena je pristojna, CCA 4000 kn za sve te zvučnike i još po koji detalj, sama izrada kutija ce ostati na domaćem terenu, znači par metara kvadratnih iverice bi bilo dovoljno, sav električni dio ostavljam prijatelju koji je majstor u tome a i sam je već složio desetak zvučnika i razno raznih pojačala...

Eto to bi za sada bilo to, nekakvo polovično predstavljanje projekta, zanimaju me vaša mišljenja i naravno ako znate možda gdje bi bliže Hrvatskoj mogao nabaviti zvučnike ovih dimenzija bio bih zahvalan (Nemoraju nužno biti original JBL-ovi ali da su dimenzije i specifikacije kolko tolko slične) ipak je ovo DIY projekt i nekakv pokušaj replike tako da i neki random zvučnici mogu doći u obzir... :violin:
JBLFreak

Re: DIY JBL 4350A "Komoda"

PostPostao/la davorin » Pon ruj 08, 2014 12:30 pm

Za zvučnike se obrati SUBING-u ( http://www.subing.hr/" target="_blank" target="_blank" target="_blank ;na forumu nik, koji je i zastupnik za OBERTON (ali i druge proizvođače) koji proizvodi dobar dio zvučnika po JBL licencama.
davorin

PostPostao/la yoke » Pon ruj 08, 2014 1:37 pm

to ovo ?

Slika

............

ovdje je izgled kucista s dimenzijama

http://www.audioheritage.org/vbulletin/ ... sure-Plans" target="_blank" target="_blank" target="_blank

i jos malo

http://blog.kenricksound.com/search/lab ... 5%E8%A8%98" target="_blank
yoke

PostPostao/la yoke » Pon ruj 08, 2014 1:50 pm

- zasto bi radio od iverala ?
- dali imas shemu skretnice ?
yoke

PostPostao/la JBLFreak » Pon ruj 08, 2014 2:11 pm

Da to je to, 4350A ili 4350B identični su tako da je svejedno, shemu nemam al mogu je se dokopat bez problema, hmmm zasto ne? mislis li da je iverica loša za tako nešto ili? s kojim bi ti materijalom radio?
JBLFreak

PostPostao/la yoke » Pon ruj 08, 2014 2:36 pm

- ako ces raditi doslovni klon, ako zelis da to svira poput original kutija onda bi trebao napraviti identicnu skretnicu

- kod zvucnika ide prica, ukoliko promjenis bar jedan element unutar skretnice, promjenis jedan drajver, to vise nije onaj zvucnik s pocetka price vec neki drugi zvucnik. a onda nastupa veselje :mrgreen:

ne znam od kojeg su materijala radjeni original zvucnici, ali materijal pogodan za izradu zvucnih kutija je MDF (medijapan) ili sperploca od breze (bitno je da materijal za izradu ima sto vecu gustocu), debljine 19mm (mislim da je to neki minimum) pa na vise...25mm...
ali i ne mora biti slucaj...

ako ces raditi doslovnu kopiju onda malo pogledaj od cega je radjena original kutija...ako je ona radjena od iverice, onda ce i tebi biti dovoljno dobra ;)
Zadnja izmjena: yoke; Pon ruj 08, 2014 2:41 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
yoke

PostPostao/la tubeman » Pon ruj 08, 2014 2:38 pm

@JBLFreak

Već sa nastupnim postom u ovoj temi si odbio bilo kakav ozbiljan odgovor :(

Ispadne tek da želiš malo pozornosti jer planiraš napraviti neke JBL kutije, i ne želiš ništa osim podrške i pljeskanja.

Ako doista imaš namjeru to napraviti, uložiti vrijeme i novac, nitko normalan te neće odgovarati od toga, dapače.
I još ako ćeš podijeliti detalje oko nabave i gradnje, nitko sretniji.

Ja bih tek upozorio na planirani fond za drivere koji je zasigurno premali.
Oslanjati se na to da će se s eBaya jeftino nabaviti ispravni i potpuno funkcionalni driveri i to baš po najmanjoj izlistanoj cijeni nije dobro.
Takva PRO serija drajvera, koliko god ona bila stara jako drži cijenu.
Osim toga, nabava (posebno iz USA) je vrlo problematična zbog troškova dostave.
Uvijek postoji šansa da stignu smrdani i izraubani drajveri s lošim zavojnicama.
Originalne zavojnice, membrane i centratori imaju i te kako dobru cijenu.
To što imaju "nove" centratore ne znači ništa jer ako je pod haubom BMW-a mašina od Jugića - to ne može dobro završiti.
U suprotnom, zašto bi netko drajver za koji može bez greške dobiti barem 300$ i za kojima vlada veliki interes, prodavao za 60-70?
Pa transport, pa carina, pa PDV.....
O hornama da ne govorim.
A tek o skretnicama :) :)

I ne radi se o "par" kvadrata iverice.
Već na prvi pogled se vidi da će trebati barem dvije table (ili tri manje) + finiš + okov + pribor + ovo + ono, tako da moraš računati na barem 2.000 - 3.000 za kutije, i to ako ih sam radiš :)

Ovo što sam napisao nipošto nije odgovaranje, već poziv na oprez kod nabave.

No, onoga tko se "zapalio" niti proboj od 200-300% neće ugasiti :) :)

U potpunosti razumijem zašto te takvi (upravo ti) zvučnici privlače.
Imao sam ih priliku (u stvari puno veće) koristiti prije tridesetak godina, i doista je poseban osječaj kada ti se pored njega promiješaju crijeva :) :)

I sam imam na raspolaganu par 15" i par 18" JBL-ovih zvjerčuga (ne znam sada točno koji su modeli ali SPL im je dosta veći od ovih tvojih) za koje (još uvijek :) ) imam neke planove ali......

Uglavnom, s nestrpljenjem čekamo konkretni nastavak gradnje.

Da ne pišem novi post, samo ću podržati još ono što je Yoke u međuvremenu napisao.

Ako želiš napraviti JBL 4350, tada unutra mora biti ono što mora biti - originalni zvučnici, originalna (ili točno replicirana skretnica) i kutija upravo po originalnom nacrtu.
Inače ispadne "skoro kao" ili "izgledom kao" JBL435. Danas postoji planetarni pojam za to: wannabe.
E, sada, ili si JBL freak ili JBL wannabe freak ) :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la yoke » Pon ruj 08, 2014 3:05 pm

Da, vodi racuna o tome gdje i kako nabavljas drajvere, kao sto je Tubeman napisao.

Carinu mozes izbjeci jedino kupovinom iz EU ali ti ostaju troskovi transporta a oni znaju biti i veci od cijene drajvera (ovisno o vrijednosti drajvera :mrgreen: )

ja ne znam kakve su cijene jbl drajvera, na brzinu sam ukucao visokotonce i izbaci mi nekih 350$ za par
ako narucujes iz USA na to racunaj bar 100$ (ali tocan izracuna imas negdje po netu, na njihovoj posti) i to ti je vec 450$
ako zelis biti osiguran za slucaj gubitka paketa ili ostecenja, na kutiji mora pisati prava vrijednost a onda kad ti to dodje na nasu carinu, nasi ti obracunavaju PDV na ukupnu vrijednost paketa s postarinom, znaci na 450$ ... ne znam dali se placa samo PDV ili i carina, ali to je u najboljem slucaju nekih 560$ ukupno...ili, vec si na 3000kn...

mislim da te nece bas jeftino izaci cijeli projekt, Tubman je to dobro napisao :mrgreen:
yoke

PostPostao/la yoke » Pon ruj 08, 2014 3:13 pm

evo naletio sam na jos jednu temu o izradi kucista za JBL
kucite je radjeno od sperploce od breze...ali na drugi pogled, mislim da nije cijelo od sperploce....ne znam...necu se vise petljati :mrgreen:

http://www.audioheritage.org/vbulletin/ ... itor-Plans" target="_blank
yoke

PostPostao/la Master of disaster » Pon ruj 08, 2014 3:23 pm

Ja sam, khm, nije bitno :mrgreen: , uglavnom uvijek su bi bili impozantni JBL zvučnici do cca epohe ovih zvučnika, uključujući i njih, i htio sam jedne, međutim:
Ako imaš prosječan dnevni boravak (oko dvadesetak kvadrata dodaj ili oduzmi pet) nema smisla raditi ovakve zvučnike.
Tubeman je u pravu kada kaže o starenju, i da ih nađeš u dobrom stanju materijali od kojih su napravljeni su ostarili i ptanje je je koliko je to sada to. Yoke je potpuno u pravu što se tiče repliciranja, ili SVE ili ništa. Nema tu relativiziranja.
Što se tiče servisiranja takvih zvučnika dosta su isprofilirani na tom području Kenrick sound, sa isto tako isprofiliranim cijenama. Kad nabaviš stare JBL drivere i kreneš ih sređivat tek onda vidiš u što si se upustio. Moguće je, ali... skup sport. Govorim iz iskustva jer sam ponosni vlasnik dva JBL K130 zvučnika.
I želim ti puno sreće sa projektom, jako bi volio da ga izguraš do kraja.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

Sljedeće

Vrati se na: Zvučnici