Koji zvučnici za pojačalo(a) male snage?

Koji zvučnici za pojačalo(a) male snage?

PostPostao/la ziki » Ned stu 23, 2014 4:06 pm

Imam Harkonenov DAH1, prvi primjerak koji je on sam sastavio, onaj s posvetom koji je svirao u Sheratonu. Problem mi je naći mu adekvatne zvučnike da bi pokazao što može. Tubeman je pisao da "Po meni, bez poštenih pedesetak vata (ako se nemaju kakve ogromne horne) nema doživljaja :( :(" i recimo da se donekle slažem. Jedno vrijeme sam mislio i prodati taj DAH 1 jer nemam zvučnike s kojima bi to radilo kako treba. S obzirom da ću si složiti i male Passove ACA monoblokove, bilo bi dobro imati neke zvučnike s kojima bi to moglo raditi. DAH 1 neću sigurno prodavati, žao mi je, pogotovo s obzirom na odlazak našeg kolege i prijatelja. Da li je netko slušao male (one bijele) Jurine transmisije? Može li to raditi dobro sa tako malim snagama? Slao sam Juri upit da vidim koliko tako nešto košta, ali vjerojatno ne koristi više taj email. Ako ne te transmisije, u kojem smjeru ići? Praviti nešto ili tražiti nešto konzumno? Soba je 16m 2 i nema baš prostora za nešto veliko. Recimo da je to za sada neko razmišljanje što i kako, a djelovalo bi se u budućnosti. Na čemu vi slušate takva pojačala male snage?
ziki

Re: Koji zvučnici za pojačalo(a) male snage?

PostPostao/la davorin » Ned stu 23, 2014 4:38 pm

Sa srednjom osjetljivosti ~99-100dB/1W/1m sviraju vrlo glasno već i sa 1W snage!
viewtopic.php?f=38&t=206" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Treba im vrlo malo za smještaj na pod, a nema utjecaja niti blizina zida iza kutija.
Naknadno dodani visokotonci su u potpunosti linearizirali spektar, a vjerujem da bi i drugačiji visokotonci od mojih napravili jednak posao.
viewtopic.php?f=38&t=206&start=50" target="_blank
Zadnja izmjena: davorin; Ned stu 23, 2014 4:57 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.
davorin

PostPostao/la Pao Pepeo » Ned stu 23, 2014 4:38 pm

Ako se ne varam DAH-1 ima 7-8 w u triodnom spoju,to ti uz adekvatne zvunike i u sobi koju imas moze dat zvuka kolko hoces,sad je pitanje kolko zelenih imas za potrosit :mrgreen: ,dali imas vremena i volje gradit nesto kompliciranije ili bis nesto sto bi korektno sviralo i u Bassreflexu.Dali neki dvosistemac ili jedan Fullrange zvucnik koji ti savjetujem...nemas skretnice ;) sto neki vole,i zvuk zna bit odlican.
Ako imas 200evrica za potrosit pogledaj sto se prica oko Fostex Fe166en,jedan zvucnik koji se cesto spominje kao medu boljima za ulozeni novac,uz njega dobijes preporucene nacrte za hornu (obicnog oblika :D ) i za Bassrefex ako ti je ona velika ili komplicirana.Cesto vidim da ga ljudi koriste i u OB-u ali tad mu dodaju neki bass do ispod.
Inace zvucnik ima odlicne karakteristike za suradnju s takvim pojacalima,odlicne srednje i visoke tonove.Niski tonovi ce malo ovisit o kutiji koju budes napravio ali vjerujem da ti bassa nece falit..
Mozes ici u tom smjeru ima jos proizvodaca koji rade slicne i jeftinije drivere a i cak razmisljat o kojoj10-ki...koje u TL-u ili horni isto rade dobro.
I na kraju isto mozes rec koju glazbu uglavnom slusas tako da savjeti koje budes dobio budu jos bolji ;)
Pao Pepeo

PostPostao/la davorin » Ned stu 23, 2014 4:44 pm

Pao Pepeo napisao:Ako se ne varam DAH-1 ima 7-8 w u triodnom spoju,...

Maksimalna snaga je uz EL34 u izlazu do 6W uz 10% izobličenja, a uz prihvatljiva izobličenja je snaga 3-4W!
davorin

PostPostao/la ziki » Ned stu 23, 2014 4:54 pm

@davorin
Pratio sam tvoju temu sa velikim zanimanjem i to ostaje kao opcija u svakom smislu.
@Pao
Slušam sve od igle do lokomotive :D. Većinom vokalna glazba, ali vrlo često volim i zarokijat. Klasika je isto često na repertoaru. Inače sam puno više na ti s tranzistorskim pojačalima pa većinom i slušam preko njih jer DAH s ovim zvučnicima što imam i ne radi baš najbolje poradi male snage.
ziki

PostPostao/la Pao Pepeo » Ned stu 23, 2014 5:18 pm

Tema o osjetljivim zvucnicima me full interesira :) cekam sto ce drugi reci i njihova iskustva preporuke.Siguran sam da i sa tih 3-4 w se moze puno a dok se ne sjetim kojeg boljeg evo ti dva linka sa dosta projekta pa cackaj.
http://www.frugal-phile.com/boxes-fostex.html
http://www.t-linespeakers.org/
Pao Pepeo

PostPostao/la Zmajz » Ned stu 23, 2014 5:21 pm

Ja trenutno slušam DAH 1 (Deanov) i nemam pojma jel je u pentodi ili triodi, nisam dirao prekidač za izbor opcija, na Warfedale Glendale 3xp, starim 36 godina i ne fali snage niti malo. Kako ti je soba relativno mala, preporučio bih nešto što može ići bliže zidovima ili još bolje u kutove (ali nije obavezno!) i to je po meni Fostex FE126En u Frugel horni. Nije komplicirana za izradu (zapravo je to posebna varijanta TQWT) a vrlo je efektna estetski i efikasna dovoljno. Sa tim se fostexom nemožeš zeznuti, i zeru je jeftiniji od 166.
Lova je uvijek ograničavajući faktor, kao i prostor.
Za 166 bih ti preporučio Austin 166, radio sam ih i još su u upotrebi kod frenda u Zg pa ako si blizu lako ih se ode poslušati (on stalno potiho sluša na 2A3 pojačalu), nešto su kompliciranije od Frugel-a, ali su to prave exponencijalne horne. Uostalom, sigurno su poslužile kao uzor pri razvoju Frugel horni.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la ziki » Ned stu 23, 2014 7:05 pm

Dali ste dovoljno materijala za proučavanje i razmišljanje. Jel netko slušao Jurine male transmisije (bookshelf)? Probao sam s prvom verzijom koju je radio prije nego je to postalo komerijalno. Evo slika. Na slici se vidi da trenutno i nema mjesta za takve zvučnike u stanu, ali u budućnosti će se možda i to promijeniti.

Za njih je Jurica preporučio minimum od 20W po kanalu. Svira lijepo, ali stalno je tu onaj osjećaj da se treba pojačati da se dobije puna zvučna slika (ove kutije su 88dB).
Dugo sam na ovom forumu i vidim da se najčešće i rade pojačala do 20-ak W. Na koji način vi onda ocjenjujete njihov zvuk, na čemu ih slušate?
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
ziki

PostPostao/la midruzin » Ned stu 23, 2014 8:08 pm

Ja slušam svoje 98dB (no name kinezi) zvučnike na malom ampu EL84 SE u triodi 2x1,5W spojenom na PC kao izvorom zvuka. Snage više nego dovoljno za moju sobu 4x5m. Druge 93 dB zvučnike slušam na ampu 6P7S SE u triodi 2x3W, spojenom na HD satelitski prijemnik kao izvor zvuka. Snage više nego dovoljno. Zvučnike sam napravio kao neku vrstu kombinacije klasičnog bas refleksa i pasivnog radijatora, tako da basa ima dovoljno. Princip rada ste mogli vidjeti na eksperimentalnoj verziji s Hertz-ovim 95 dB autozvučnicima na ŽF u Varaždinu. Nazvao sam ih bipas-basreflex. Sada paralelno radim dva mala SE ampa EC360-6E5P i STC EF86-6N3P-EL86. Snaga će biti oko 3x3W. PP me nikad nije oduševio zvukom, pa ga neću nikad niti raditi.
midruzin

PostPostao/la joe dalton » Pon stu 24, 2014 12:01 am

@Ziki - Mislim da ovdje nije samo pitanje snage nego i izlaznog otpora odnosno damping faktora, a onda i mase pokretnog sustava zvučnika (Mms drajvera), kompleksnost skretnice itd. Stvar zapravo nije ni teoretski jednostavna, ali u praksi nije takav bauk. Ako ne težiš velikim glasnoćama možeš već sa 10ak W potjerati zvučnike od 90ak dB osjetljivosti i malim Mms u tvom prostoru da sviraju ok. Ali da će odsvirati neki klasični cressendo prirodnom glasnoćom bez izobličenja zaboravi. Znači kompromis. Kako mi zvuk horni nikada nije sjeo, a kod širokopojasnih drajvera mi je uvjek nešto falilo krenuo sam sam slagati zvučnike koje ću moći potjerati sa 10ak W, a da ne koštaju bubreg i da mi stanu u sobu od 20ak m2. Tako sam složio kombinaciju Beta8a + DT300WG opisanu ovdje na forumu. Imam još par ideja slične koncepcije, ali otom-potom.
joe dalton

Sljedeće

Vrati se na: Zvučnici