Radoznali napisao:Bok, hvala ti na odgovoru no i dalje ne znam na koji način povezati BlueRay i ove zvučnike. Radi se o različitom kodiranju signala playera i zvučnika. Mogu ih spojiti i analogno, ali tada trebam neki pretvornik koji će to uredno pretvoriti u analogni signal, ali mora biti 5.1. Nije problem upiknuti optički kabel u player i u zvučnike, ali tada ne rade u 5.1 jer se međusobno ne razumiju, a ovi zvučnici imaju automatsku detekciju DTS-a i Dolby signala i ne postoji mogućnost da im ručno odaberem što želim. Dovedem li im signal koji ne mogu dekodirati uzalud sve.
...moguće da sam kompletno u krivu - ali,
nedavno me frend zvao da je kupio novi Philips TV i sad ga zaeebava veza TV - receiver, receiver je starijeg tipa, nema HDMI... nece dekodirat DTS, AC3, sve je isključivo dvokanalno, stereo...
malo sam išao čitati oko toga, pa se ispostavilo da postoji nešto što se označava "ARC" (audio return channel), i to radi preko digitalije (coax ili optika) bez frke... znaci ti pojacavas signal na TV-u a receiver (ili soundbar) "prati" to svojim volume kontrolom... i sve bilo ok dok je bila stara plazma i taj receiver, a promjenom na novi TV, banana, samo dvokanalno...
ispostavilo se, o divote - da je taj "ARC" čest gost na uređajima, i postoji nekakva obaveza implementacije istog u nove uređaje, ali nije definirano u kojoj mjeri mora biti prenosno - odn. proizvođačima je ostavljeno na volju da li će implementirati samo AAC (dva kanala, stereo) ili puni DTS, AC3... preko toga ne ide, specifikacija SP/DIF ne dozvoljava ništa preko toga (ne možeš progurati DTS-MA recimo ili ATMOS kroz SP/DIF koaks ili optiku).. znači, max. 5.1 ide kroz digitaliju ali moguće da ti sam uređaj (u ovom slučaju player) - ne pušta preko SP/DIF-a ništa preko 2 kanala

... glupavo, ali nije nemoguće...nažalost....
trebalo bi probati s drugim playerom, za provjeru... ili ići HDMI-jem na TV pa optikom na zvučnike, ali tu je opet taj "ARC" ugrađen u TV, pa ni tu nisi siguran... ili ići HDMI-jem na TV, a optikom drito na zvučnike....
navodno bi novi(ji) uređaji trebali biti opremljeni s "ARCpro" verzijom tog divnog dodatka, koji bi trebao moći propustiti i novije DTS-MA ili ATMOS podatke, ali isključivo kroz HDMI, naravno...
probaj kombinirati "putanju" signala, kroz TV, mimo TV-a, koaks, optika... analog ti uvijek ostaje na kraju....
divna je to jedna bara oko toga tko će jeftinije, i uopće nema mulja
sretno