12 INCH

12 INCH

PostPostao/la cappucino » Pet ruj 27, 2024 11:53 am

Pa evo kako sam se uvalio u probleme :
Dok sam kopao po ormarima i ladicama di mi je trafo za headamp, naletio na velike 12" drajvere koje sam pomalo zaboravio...
Ponajprije nikad nisam sklepao zvučničke kutije.
Ne znam od kud da počnem sa skrenicom.
Nemam mikrofon za eventualna mjerenja.
Ali znatiželja ujeda iznutra....
kutija je poprilično velika 1080x560x460
Za sada je isophon unutra. Mislim da je P30A, a tweter je neki iz "ladice".
Kutija je neka vrsta transmisije, doduše predviđena za drugi drajver, ali i s ovime svira toliko dobro da se većina današnjih skupocijenih (precjenjenih) zv kutija može posramiti.
S prvom kutijom koju je Davorin prdložio kako bi trebala biti s ovim isophonima, osobno nisam bio prezadovoljan zvukom.
Vjerovatno zbog mog neiskustva, malog prostora, prevelikih očekivanja...?
Sada ovo već svira!
I da. Nazovimo ovu kutiju testnom jer nije poljepljena. Unutarnje pregrade se mogu micati. Unutarnja izolacija nije svugdije fiksirana. Znači mogu donekle prilagođavati...
A i drajver je taj koi je na raspolaganju, a želje u glavi su vesele. A to veselje splasne kad vidim cijene nekih novih 12" drajvera. Da li bili fullrange , koaksijal...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
cappucino

Re: 12 INCH

PostPostao/la Bepone » Pet ruj 27, 2024 12:04 pm

tako to krene...do totalnog zakrcavanja :lol:
Bepone

PostPostao/la Bepone » Pet ruj 27, 2024 12:05 pm

koaksa je bilo malo trebalo bi jednu 12sku koaks nutra zatuc i onda cemo skretnicu izmislit
Bepone

PostPostao/la Pao Pepeo » Ned ruj 29, 2024 9:51 am

ooo bas lipo :clap:
drago mi je da si ih sklopio ,ovo me cak interesira i za poslusat :violin:
mjernu opremu imam ti ja za posudit , odabirom prikladnog visokotonca i reza mozes samo korak naprijed napravit , na uho je nemoguce...
za prvu ruku mozes se posluzit i onim dodatnim mikrofonima za mob. , nisu skupi
P.S.
znaci iduce su horne ? :mrgreen:
Pao Pepeo

PostPostao/la Master of disaster » Ned ruj 29, 2024 12:01 pm

Uuuu naajs!! :clap: :clap:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la cappucino » Čet stu 14, 2024 9:51 am

Eksperimentiranjem ( preslaganje ) unutarnjih pregrada u kutiji i oduzimanjem-dodavanjem "vune", značajno se mijenja zvuk. ( BAS )
Skretnica je vulgaris 2way ( mislim CIARE ) iz 90-ih. Naime dobio sam hrpu skretnica pa eksperimentiram. ( prije nego bacim novac u vjetar )
Skinuo sam neku aplikaciju na mobitelu i "mjerio" na 2,5 m udaljeno od zvučnika. Točnije, mjesto na kojem sjedim ( kauč ) kada slušam.
Ugodno sam iznenađen zvukom!
Bez skretnice sam ovaj Isophon ima pomalo kreštav saund. U ovoj kombinaciji meni osobno svira odlično.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
cappucino

PostPostao/la cappucino » Čet stu 14, 2024 9:56 am

...
cappucino

PostPostao/la Master of disaster » Čet stu 14, 2024 10:20 am

Ovo već izgleda bolje, Isophon je radio dobre drivere, ako su očuvani (a tvoji koliko vidim jesu) nema razloga da ne rade dobro
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Master of disaster » Čet stu 14, 2024 10:21 am

Bepone napisao:koaksa je bilo malo trebalo bi jednu 12sku koaks nutra zatuc i onda cemo skretnicu izmislit

To bi i ja volio probati ali nikako da nađem pogodne drivere za pravu cijenu.
Master of disaster

Vrati se na: Zvučnici