PL504-PCC88 SE Class A 2x5W

ON topic

PL504-PCC88 SE Class A 2x5W

PostPostao/la midruzin » Sub lip 29, 2013 6:01 pm

Prerada SE PL504-6N3P u višu klasu SE PL504-PCC88
Prije dvije godine sam izradio po svojem vlastitom projektu mini SE amp s PL504-6N3P. Iako je imao mali brum, zvučao je jako lijepo i vrlo čisto, ljepše od ampova s EL84 i EL34. Nakon izvjesnog vremena i duljeg slušanja uočio sam mu i mane, kojima je uzrok bila pobudna lampa 6N3P. A to su : 1. Nedostatak dubokog basa, uprkos dosta velikim izlaznim trafoima niske impedance 1K-6,55 ohma, strujno jakim PL504, velikim katodnim i mrežnim elektrolitima, te velikom veznom bloku od 1mF, 2. Nedovoljna dinamika i živost ampa 3. Nedostatak koloracije zvuka ( obje lampe imaju klinički čist, pomalo sterilan zvuk, koji neki volimo, a neki ne). Te stvari sam želio poboljšati i zamijeniti drivericu nekom življom, dinamičnijom, koloriranijom lampom, koja će davati i bolji, dublji bas. Pošto nisam uspio nabaviti direktnu, snažniju i bolju zamjenu za 6N3P, a to je 6N26P (koja se odavno više ne proizvodi, pa ju je vrlo teško nabaviti, jer ih nema na e-bayu), odlučio sam se na nagovor Davorina preraditi amp i za drivericu stavit PCC88, kojih imam nekoliko rabljenih iz starih radia i TV-a. Davorin mi je tvrdio da će PL504 (niska impedansa, jaka struja, niski napon) puno bolje raditi s tom drivericom PCC88 (ECC88) koja je isto niske impedanse 2,6K, jake struje 15 mA i niskog napona 90V, u odnosu na 6N3P: imp. 8K, 8,5 mA i 150V. Kao su se njegovi savjeti do sada pokazali vrlo točnim, poslušao sam ga i ovaj puta i na svoje veliko veselje dobio vrlo kvalitetan SE pojačalo, bez nekih čujnih nedostataka. Amp je sada dobio osjetno bolji i dublji bas, odličnu dinamiku i živost, lijepu vrlo ugodnu, ne i prenaglašenu koloraciju, a dosta se dobilo na prostornosti zvuka, odnosno na pozornici. Pri tome nije narušena njegova detaljnost,preciznost i čistoća tona, koje su ga i do sada krasile. Amp je sada na uho vrlo linearan po cijelom zvučnom području, zbog niske impedanse driverice proširio se zvučni opseg, nema gušenja harmonika, pa ne fali sada ni dubokih, ni srednjih, ni visokih tonova. Teslina PCC88 ima nešto svjetliji karakter i naglašenije visoke u odnosu na Philipsovu. Ostale nisam imao prilike isprobati, jer ih nemam.
Odlučio sam se napraviti prepravku ampa samostalno bez pomoći Davorina, pa sam prije početka, proučio sve što ima o PCC88-ECC88 na raznim forumima, a ima zbilja puno toga. Uplašilo me to, što je sklona oscilacijama preko 100 i 200 MHz, koje je teško ustanoviti i izmjeriti, a dosta kvare zvuk. Tu sam se pridržavao Sstrsatovih i Davorinovih savjeta o mjerama zaštite protiv oscilacije i bruma, pa uspjeh nije izostao. Provjerio sam i Davorinovu tvrdnju da PCC88 vrlo rado zaoscilira zbog toga, što je ljudi rado griju s standardnim naponom od 6,3V , (propisano 7,5V) kojeg već imaju na mrežnom trafou, jer ne žele još i stavljati dodatni trafoić za 7,5V grijanje. Zbilja, kad sam uključio mali tranzistorski UKV prijemnik od 54-176 MHz i približio teleskop antenu PCC88, čulo se blago fućkanje, negdje između 120-130 MHz (nema preciznu skalu). Osciliranje je prestalo kada sam grijanje digao na 7,5V. PL504 grijem s 27V istosmjerno, ali bez VF filtra. Ostale mjere vidljive su na shemi. Srećom, nisam je trebao oklapati i stavljati pregradu izmešu rešetkinog kruga, za koju ionako nema mjesta, poradi prenatrpanosti elementima. Dugo sam eksperimentirao sa radnim točkama, dok nisam dobio željeni zvuk. Još moram to ponoviti s novom PCC88 , kad ju nabavim (opteretiti ju s oko 12 mA), jer su sve rabljene koje imam, dosta istrošene, pa ih ne mogu jače opteretiti od 9 mA (rade od 7 do 9mA, kako koja). Isprobao sam i sve vrste veznih blokova MKC, MKP, MKS, MKT i dr, od 0,33 do 1 mF koje imam. Na moje veliko iznenađenje najbolje mi je zazvučao WIMA PHE 241 od 1 mF 250/160V (neznam kakav je, ali izgleda kao metalizirani stiroflex kond) , pa sam njega i ostavio. Na žalost nisam mogao isprobati papire u ulju engleske firme Dubilier Nitrogol 3x0,5 mF 600V (vojna izvedba rađena za point to point veze) poradi njihovih prevelikih dimenzija 5x5x2,8 cm. Još moram promijeniti pot od 2x50K koji mi pucketa na određenom dijelu, oko polovice skale. Od 4 nabavljena jeftina kineska pota preko e-baya, jedini je taj imao jednak kut otvaranja i evo ti ga, nemam sreće. Evo i sheme koja će možda pretrpjeti male promjene nakon nabavke nove PCC88:
midruzin

Re: PL504-PCC88 SE Class A 2x5W

PostPostao/la harkonen » Sub lip 29, 2013 6:57 pm

Midruzine, svaka čast. Tako da prvo pohvalim starijeg, a onda ću i mlađeg, Klokana za njegov maturski.....
Onda da "starijeg" odmah i pokudim za nedostatak slika. :-)
A mlađeg javno kudim što nije došao u Pakracu kod tomija, hiawatte i mene, ako ništa drugo - na pivu!

Ovo sa osciliranjem PCC88 i nižim naponomn grijanja događa se po mom iskustvu s tom lampom u slučaju kada
nikakve mjere protiv oscilacija inače nisu primjenjene u spoju, te kada je grijanje AC. Da ponovim, to je moje iskustvo primjerice u pomalo osjetljivoj primjeni - phono sa kaskodom na ulazu. Kod DC grijanja kada je i inače korisno iza tronogih regulatora (ako se isti koristi) staviti jedan RC član kako bi se supresirao izlazni pilasti napon, zbog manje potrošnje PCC (i varijacije) u odnosu na ECC (i varijacije) dolazi i do povišenja napona (manji pad napona na serijskom otporu) dovoljnog da PCC odradi bez oscilacija. Najbolje je naravno CCS regulirano grijanje i to je sonično besprijekorno, no u tom slučaju gubimo univerzalnost te uporaba 365mA varijante (Ecc, 6n23, 6DJ8 itd) neće imati dostatno grijanje te mogu uz pomak radnih uvjeta značajno i poremetiti rad uređaja kada je primjerice primjenjena DC veza između stupnjeva između ostalog.
Neko će reći, da ali što tko ima stavljati ECC umjesto PCC. To nikad ne možemo znati.
Uvijek dođe neko tko ga gurne.....
Opus Diy
harkonen

PostPostao/la midruzin » Sub lip 29, 2013 7:16 pm

Opet se mučim s stavljanjem slika s"Photobucket-a" i " Za slike", ne funkcionira mi. Nadam se da ću uspjeti.
midruzin

PostPostao/la s@ki » Sub lip 29, 2013 7:28 pm

dodaj slike u prilog posta ako ti je tako jednostavnije...
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la midruzin » Sub lip 29, 2013 7:39 pm

Opet se mučim s stavljanjem slika s"Photobucket-a" i " Za slike", ne funkcionira mi. Nadam se da ću uspjeti.
PL504-PCC88 SE 2x5W 800x600.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
midruzin

PostPostao/la Klokan » Sub lip 29, 2013 8:24 pm

harkonen napisao:A mlađeg javno kudim što nije došao u Pakracu kod tomija, hiawatte i mene, ako ništa drugo - na pivu!

To je bio vikend kada je bio i triode festival. U petak sam cjeli dan imao nekakvih obaveza letao vamo tamo zbogradi maturalne vecere navecer, subota prespavana zbogradi preludog provoda, a navecer jos jedan provod i u nedjelju vise jednostavno nije bilo snage ili sam cak konobario, ne sjecam se vise tocno. Ali jako mi je zao sto nisam posjetio multipak
Klokan

PostPostao/la midruzin » Ned lip 30, 2013 8:05 am

[img][http://imageshack.us/scaled/thumb/571/zq00.jpg/img]
midruzin

PostPostao/la davorin » Ned lip 30, 2013 8:31 am

davorin

PostPostao/la tubeman » Ned lip 30, 2013 10:03 am

Jesu li sve ove prigušnice iz predostrožnosti, ili se to zbilja pokazalo potrebnim ?
Nisam siguran da sve to doista pridonosi stabilnosti, jer ako nešto oscilira, onda će to prije biti iz konstrukcijskih razloga.
Pogotovo mi se ne sviđaju ove u krugu izlazne cijevi jer se ne radi o oscilatoru nego o pojačalu :(
No, ako ne škodi - ne boli :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la midruzin » Ned lip 30, 2013 5:03 pm

Sve prigušnice su iz predostrožnosti. Ovu u anodi PL504 sam odmah stavio u prvi amp po Kainkinom naputku (i ne samo njegovom) , jer on veli da je to ipak VF cijev koja rado zaoscilira, što ja nisam baš primjetio. PL504 mi rade stabilno već preko dvije godine, bez problema. Bila je jako popularna nekad kod radioamatera za izradu KV i CB linearaca i Teslinih transformatora zbog svoje pristupačnosti, jeftinoće i robusnosti. Ja ih imam puno rabljenih iz starih TV-a i sve do jedne su isprobane i rade bez problema u tom ampu. Što se tiče PCC88(ECC88), malo sam zapuhao na hladno, tj. bio sam malo preoprezan, jer sam dosta toga pročitao o njezinoj sklonosti oscilacijama a i zbog mojeg neznanja oko vođenja masa i konstrukcije ampa s takvim UKV cijevima. Naime, zaoscilirala mi je samo kad nisu bili priključeni VF filtri, a napajanje je bilo 6,3V. Čim sam povećao napon grijanja na 7,5V oscilacije su prestale i bez VF filtra. Pri tom sam zaboravio isprobati i ostale rabljene PCC88, kako se ponašaju sa i bez VF filtra. Za svaku sigurnost sam ipak ostavio filtre, jer ću ovu rabljenu sigurno zamijeniti s novom ili bar manje potrošenom. Ukoliko će se pojaviti nestabilnosti skinut ću filtar koji ih stvara. Sigurno je sigurno. Ovako radi perfektno.
Još nešto, zaboravio sam reći, nakon bezbrojnih bezuspješnih pokušaja, uspješno sam riješio brum. Sve vrijeme sam mislio da je uzrok bruma blizina mrežnih i izlaznih trafoa, oko 1 cm, koje nisam mogao odmaknuti zbog vrlo stisnutog prostora, ali nije bilo to. Zbog svoje senilnosti zaboravio sam provjeriti kako sam izveo spajanje ulaza (prije 2 godine), tj. činčeva sa potom i dalje s ulazom PCC88. Bili su izvedeni s jednožilnim oklopljenim kablima. Kad sam ih zamjenio dvožilnim i spojio po propisu, bruma je nestalo.
midruzin

Sljedeće

Vrati se na: Kompletni projekti