Integrirani SPUD sa 6J52P (6Z52P)

ON topic

Re: Integrirani SPUD sa 6J52P (6Z52P)

PostPostao/la davorin » Uto lip 24, 2014 11:47 am

Elektronke su brandirane kao 7721/D3a firme LM ERICSSON, ali su proizvedene u TELEFUNKEN-u sudeći po internoj strukturi i kodu ispisanom na anodama. Elektronke su potpuno nove, čak do danas nisu nikad izvađene iz originalne kutije niti zbog mjerenja, pa očekujem da će nakon početnog "burn in"-a još bolje raditi! :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto lip 24, 2014 1:57 pm

Hvala na korisnim innformacijama Davorine. Ja sam baš razmišljao da dodam još dvije cijevke u onaj moj SPUD te tako zamijenim pcl85. Jedno pitanjce vezano za d3a, negdje mi je u mozgu informacija da one imaju tendenciju biti mikrofonične,dobro ovdje se ne radi u phono preampu ali svejedno.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » Uto lip 24, 2014 2:08 pm

Khadgar2007 napisao:Hvala na korisnim innformacijama Davorine. Ja sam baš razmišljao da dodam još dvije cijevke u onaj moj SPUD te tako zamijenim pcl85. Jedno pitanjce vezano za d3a, negdje mi je u mozgu informacija da one imaju tendenciju biti mikrofonične,dobro ovdje se ne radi u phono preampu ali svejedno.

Elektronka D3a nije konstruirana u izvornoj namjeni za audio pojačanje, već za širokopojasno malošumno veliko pojačanje, pa nije niti konstrukcijski napravljena da bude posebno nemikrofonična. Pojedini primjerci budu mikrofonični, ali to se zapravo ne može primjetiti u pojačalu snage, ali moglo bi biti problematično pri upotrebi u predpojačalima i pogotovo pojačanju signala sa magnetne zvučnice gramofona.
Manja je vjerojatnost da će doći do izražaja eufoničnost/mikrofoničnost u linijskom predpojačalu jer se tu radi o puno višim ulaznim naponskim nivoima od onih koji dolaze sa zvučnice. Radna točka se tu izabere tako da bude manje osjetljiva, ali zbog svoje krute mehaničke konstrukcije ("frame grid") se nađe poneki neupotrebljivi primjerak i za tu namjenu.
Zadnja izmjena: davorin; Čet lis 09, 2014 4:21 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
davorin

PostPostao/la Klokan » Uto lip 24, 2014 3:20 pm

Ima li netko pri ruci neki tekst koji govori o toj famoznoj mikrofonicnosti? Nije mi u potpunosti najjasnije sto to znaci.
Klokan

PostPostao/la Pao Pepeo » Uto lip 24, 2014 5:45 pm

Jestu li i pri korištenju ove cijevke bili prisutni problemi oko uparivanja cijevi po kanalu??? kako vidim ovaj puta ih imaš samo 4.I mislim da mikrofoničnost kod ovog pojačala ne brine pretjerano nikoga iako sam imao priliku poslušat 2w snage na jednim hornama nedavno :) pa ipak znam da su dobre vibre moguće uz ovaku kombinaciju.
Inače pojačalo mi se jako sviđa jer je posebno,svaka čast :clap: i siguran sam da odlično svira,koje su mu dimenzije?
Pao Pepeo

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto lip 24, 2014 5:57 pm

@Pao Pepeo
Znam da je pitanje upućeno Davorinu i njegovom uratku ali evo onaj moj mali SPUD koji je bio na Triode Festivalu je skutijan u kutiju 20x30cm i visine 6cm,jest da on ima dvije cijevi ali bez problema idu još dvije na šasiju uz mogućnost smanjenja kutije.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » Uto lip 24, 2014 6:03 pm

Pao Pepeo napisao:Jestu li i pri korištenju ove cijevke bili prisutni problemi oko uparivanja cijevi po kanalu??? kako vidim ovaj puta ih imaš samo 4.I mislim da mikrofoničnost kod ovog pojačala ne brine pretjerano nikoga iako sam imao priliku poslušat 2w snage na jednim hornama nedavno :) pa ipak znam da su dobre vibre moguće uz ovaku kombinaciju.
Inače pojačalo mi se jako sviđa jer je posebno,svaka čast :clap: i siguran sam da odlično svira,koje su mu dimenzije?

Nisam imao problema prilikom uparivanja jer sam izmjerio svih 10 komada (koliko ih imam od firme ERICSSON) i napravio niz po vrijednostima struja (svih 10 komada su unutar ~5mA, odnosno između 24 i 29mA; Mjerni parametri: Ua=Ug2=190V Ug1=-1,75V Iag2=25mA).
Sa mikrofoničnosti bi moglo biti problema jer se koriste zvučnici visoke efikasnosnosti sa takvim pojačalom, ali od mojih 20-ak komada D3a (imam još 10-ak komada SIEMENS branda) nije niti jedna mikrofonična.
Dimenzije pojačala ne znam na pamet, ali ću ih izmjeriti kad budem ponovo u radioni.
davorin

PostPostao/la Edison » Uto lip 24, 2014 6:42 pm

Klokan napisao:Ima li netko pri ruci neki tekst koji govori o toj famoznoj mikrofonicnosti? Nije mi u potpunosti najjasnije sto to znaci.

Pao Pepeo napisao:I mislim da mikrofoničnost kod ovog pojačala ne brine pretjerano nikoga

Mikrofonicnost je kod nekih cijevi veliki problem i nije nikako za zanemariti, jer u biti, to se ne da slusati... Dakle, radi se o hvatanju vanjskih podrazaja, uglavnom mehanickih, koje cijev pojaca i odsvira. Npr. vrtis preklopnik ulaza (prekidac), i u zvucnicima cujes svaki klik kod preklapanja i jos citav niz zvukava kao da netko svira na elektricnoj gitari. Cijev se ponasa slicno kao (los) mikrofon. Pojava je poznata i kod gramofonskih zvucnica. Tamo zvucni pritisak iz zvucnika kod glasnijeg slusanja zna pobuditi na rezonancije gramofonsku rucicu i zvucnicu i onda imamo povratnu vezu koju zvucnica lijepo odsvira na uzas onog koji slusa. To samo jos pojaca efekt, i na kraju zna igla iskociti iz brazde...

S nekim cijevima sam imao velikih problema s mikrofonijom. Prodjes blizu pojacala i zvuk se pocne mijenati, pistati, zvizdati... Dodirnes kuciste, jos i gore. Kvrcnes malo noktom po cijevi, i cujes svakakvih zvukova iz zvucnika. Narocito problematicne su mi bile 12B4A, iako odlicne cijevi za pretpojacalo, kod mene nisu zazivjele bas radi mikrofonije. Takodjer i neke ruske kopije 6SN7. Problematicna je i 6j52 koju spominje davorin. Tu zbilja svega ima. D3A mi nisu mikrofonicne, ali imam samo jedan par.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la pamook » Uto lip 24, 2014 6:46 pm

evo kako to svira, upravo 6j52p u ovom slucaju :P

Watch on youtube.com
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Edison » Uto lip 24, 2014 6:53 pm

Ja se raspisao, a pamook koristi moderne tehnologije... ;)

Jos su ove tvoje "dobre", imao sam ja i puno gorih...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Kompletni projekti