PL504-PCC88 SE Class A 2x5W

ON topic

Re: PL504-PCC88 SE Class A 2x5W

PostPostao/la davorin » Sri sij 08, 2014 4:26 pm

Klokan napisao:Ako mogu bubnut pa ostat ziv:
Postoji li onda mogucnost da se iz cijevi izvuce vise snage od tih ~1W (u SE topologiji) pa da tako tjera zvucnike manje osjetljivosti s istom glasnocom (ili jos jace)?

Sve je već napisano u tekstu, samo treba pročitati...
davorin napisao:...Pa ipak, i iz te grafike se može vidjeti da ako se kroz točku Ua=260V i Ia=80mA povuče pravac od Ra=3,75kOhma dobije izlazna snaga veća od 6W i to sve u A1 klasi. Ukoliko se pobuda napravi tako da može ići i u područje pozitivne struje rešetke (direktna sprega sa pobudne elektronke ili FET-a ili trafo pobuda), dakle "ekskurzija" u A2 klasu, maksimalna snaga se penje na 10,4W.
Vidljivo je da je PL504 u triodnom spoju vrlo linearna, pa bi se uz minimalnu negativnu povratnu vezu dobio veći dio tih vati prihvatljivim za slušanje, s aspekta izobličenja...
davorin

PostPostao/la Klokan » Sri sij 08, 2014 4:39 pm

Procitam pa zaboravim :doh: ... Koliko bi takva verzija ampa bila skuplja ili jeftinija? I lakse ili teze izvediva?
Klokan

PostPostao/la davorin » Sri sij 08, 2014 4:49 pm

Klokan napisao:Procitam pa zaboravim :doh: ... Koliko bi takva verzija ampa bila skuplja ili jeftinija? I lakse ili teze izvediva?

Što se tiče izvedivosti, mislim da nema neke razlike, a jače pojačalo je skuplje zbog veće cjene transformatora.
davorin

PostPostao/la davorin » Sri sij 08, 2014 5:03 pm

Ljudsko uho nema linearnu percepciju glasnoće pri svim dinamičkim rasponima, ali za neki "privid" (ili "prisluh" :lol: ) da je nešto dvostruko glasnije, treba učetverostručiti snagu (uz isti zvučnički sistem!)
Tako na primjer za dojam dvostruko glasnijeg pojačala od 1,5W, treba imati pojačalo od 6W. Analogno tome za dvostruko glasnije od 6W, treba imati ~24-25W, a za dvostruko glasnije od njega barem 100W!
Dolazimo do paradoksalne matematike da se pojačalo od 100W čuje samo 8 puta glasnije od onoga od 1,5W , iako je čak ~67 puta jače! :lol:
davorin

PostPostao/la s@ki » Sri sij 08, 2014 5:37 pm

a ti si neki matematičar a? :snooty:

:mrgreen:
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la midruzin » Sri sij 08, 2014 7:49 pm

Tu se uvijek ponavlja u audiofiskim raspravama pitanje dostatnosti tog jednog wata snage, kao dovoljne glasnoće za normalno slušanje u našim prosječnim sobama. U mojem slučaju s SE PL504 se to pokazalo više nego dovoljno. Inače, Klokan, ako se odlučiš na gradnju malog SE-a sa PL504, bit češ vrlo zadovoljan zvukom, pogotovo u triodnom spoju, a bogme i subjektivnim dojmom snage, koji one daju. Ja sam ih probao i u pentodnom spoju, ali zvučna slika je lošija, te sam ostao na triodnom. Povratnu vezu (NFB) nisam s njima probao. Na fiksni bias nisam išao zbog sigurnosti, jer u mojem kvartu je dosta veliko variranje mrežnog napona i dosta su česti nestanci struje, pa bi to moglo biti kobno za izlazne lampe. Cijenu ampa će ti najviše diktirati cijena izlaznih trafoa, odnosno njihova snaga i kvaliteta. Meni ih je Kolarek napravio jeftino, impedansa je 6,55 ohma/1K, za struju do 185mA. Imaju samo jedan sendvič (primar-sekundar-primar), ali imaju dosta veliku induktivnost i rađeni su s dosta tankim limovima, tako da korektno prenose cijeli audio frekventni opseg. Standardni mrežni trafo od 230-260V, ti neće biti problem za nabaviti i neće biti skup. Davorin će ti proračunati optimalne radne točke, kako bi izvukao dosta više snage od mojeg ampa, jer je meni snagu diktirao mali mrežni trafo od 132V iz starog radia. Driverica neka ti bude neka od niskoimpedantnih lampi (ECC88 ili sl.), jer s njima PL504 zbog svoje niske impedanse jednostavno bolje radi, ima širi frekventni opseg, više tranzijenata i dr.
midruzin

Prethodni

Vrati se na: Kompletni projekti