grunf napisao:a svejedno se kuhaju svi skupa u kutiji ,lampa (i ostali elementi veće disipacije) će zagrijati zrak u kutiji i nakon nekog vremena temperatura unutar će biti konstantna i sigurno neće biti sobne temperature već možda i 40-50C ,oko lampi se još više sve zagrije pa ako uzmemo u obzir da su "audio" kondezatori deklarirani na 1000 do max 2000 radnih sati pri 85C ispada da to i nije puno ,nažalost malo koji proizvođač daje graf radnih sati u zavisnosti od radne temperature pa recimo i da ima 4000 radnih sati na 50C i da uređaj radi tri sata dnevno(kod mene je bar 5h minimum) to ispada da će za 4 godine kondezator početi gubiti svojstva
pinco napisao:grunf napisao:a svejedno se kuhaju svi skupa u kutiji ,lampa (i ostali elementi veće disipacije) će zagrijati zrak u kutiji i nakon nekog vremena temperatura unutar će biti konstantna i sigurno neće biti sobne temperature već možda i 40-50C ,oko lampi se još više sve zagrije pa ako uzmemo u obzir da su "audio" kondezatori deklarirani na 1000 do max 2000 radnih sati pri 85C ispada da to i nije puno ,nažalost malo koji proizvođač daje graf radnih sati u zavisnosti od radne temperature pa recimo i da ima 4000 radnih sati na 50C i da uređaj radi tri sata dnevno(kod mene je bar 5h minimum) to ispada da će za 4 godine kondezator početi gubiti svojstva
Pa nije baš tako, broj sati rada je ovisan o temperaturi i ripple struji.
Ako je kond deklariran npr. 85°C i 2000h, to je na njegovoj max ripple struji iz datasheta, ako je struja manja automatski je radni vijek veći.
Svakih 10°C manje od max. trajnost je duplo veća. Ako je deklarirano na 85°C 2000h, onda je na 55 16000h, još ako se koristu adekvatno, pa je struja manja od max...
Edison napisao:Grunfe, to su slabe cijevi. Ne grije to puno... nece kondenzatorima biti nista.
Ali te male zelene su mogli malo i odmaknuti od cijevi...
grunf napisao:hm, evo malo prije mjereno ,van kutije , temperatura unutar balona,sam balon je na nekih 15-30C niže , podnožje oko 60C u oba slučaja, toplija je ECC88 ,hladnija 6S4P
Edison napisao:grunf napisao:hm, evo malo prije mjereno ,van kutije , temperatura unutar balona,sam balon je na nekih 15-30C niže , podnožje oko 60C u oba slučaja, toplija je ECC88 ,hladnija 6S4P
Grunfe, 12AY7 je puno slabija cijev od ECC88, a pogotovo od 6S4P. Jedna 12AY7 za grijanje i obje triode potrosi manje od 3W, a ipak ima neki volumen. Te isto griju, ali slabo...
Ovo je i tako montirao Tom. Za 4-5 godina moze opet Tom, ili netko drugi, promijeniti kondenzatore... Nes ti muke i posla...
grunf napisao:jeli lampa sad 2,6 , 3 ili 3,5W je nebitno, bitno je da će svaka grijati i da će za neko vrijeme t zagrijati okolinu
Edison napisao:grunf napisao:jeli lampa sad 2,6 , 3 ili 3,5W je nebitno, bitno je da će svaka grijati i da će za neko vrijeme t zagrijati okolinu
Pa je, ali recimo da netko slusa najvise 3-4 sata dnevno. A onda ugasi pretpojacalo, i ono s lampama koje manje trose ce biti nesto manje zagrijano od onog u kojem su one koje trosi vise.
Jaka pojacala u A-klasi, uglavnom sviraju jako dobro. No to se placa grijanjem elemenata u pojacalu i racunom za struju. Dobar zvuk moras platiti, ovako ili onako...
grunf napisao:a sad ćemo i šteditipa nećemo opet ugrađivati brojač i za koliko ćemo slušati dnevno i gasiti uređaje, u pravilu svaki uređaj mora biti dimenzioniran da može odraditi 24 sata u komadu ,napravia san ko mulac 100W pojačalo s nekim skupim MJ u TO3 ,ali kako je jednu noć osta upaljen došlo je do bijega u A klasu jer nisam dobro dimenzionira hladnjake , ujutro su me dočekali rastoplljeni izolatori na TO3 i svi izlazni u kratkom spoju, to mi je bila škola i od tad itekako vodim računa i o samoj termodinamici u elektronici
ja sam na A klasi već skoro 20tak godina i da budem iskren nikakva greška ili kvar se nisu desili bez obzira na veće termičko opterećenje svih elemenata ,a znaju raditi i do 18 sati koji put u komadu, da je nešto veći račun za struju nisam primjetio
inače radim za jednu njemačku firmu koja striktno traži da njezin proizvod mora odraditi 10 godina bez ikakvog kvara , sami proizvode većinu elemnata , a za ono šta ne proizvode traže od dobavljača striktno napismeno da će njihov dio odraditi 10godina , zato ako mogu njemci zašto ne bi mogli i mi
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 4 gostiju