Kondo M-77 klon

Re: Kondo M-77 klon

PostPostao/la SasaKC83 » Uto ožu 30, 2021 7:31 am

baš dobra slika, odmah je sve jasno :)
SasaKC83

PostPostao/la pinco » Uto ožu 30, 2021 12:06 pm

grunf napisao:a svejedno se kuhaju svi skupa u kutiji ,lampa (i ostali elementi veće disipacije) će zagrijati zrak u kutiji i nakon nekog vremena temperatura unutar će biti konstantna i sigurno neće biti sobne temperature već možda i 40-50C ,oko lampi se još više sve zagrije pa ako uzmemo u obzir da su "audio" kondezatori deklarirani na 1000 do max 2000 radnih sati pri 85C ispada da to i nije puno ,nažalost malo koji proizvođač daje graf radnih sati u zavisnosti od radne temperature pa recimo i da ima 4000 radnih sati na 50C i da uređaj radi tri sata dnevno(kod mene je bar 5h minimum) to ispada da će za 4 godine kondezator početi gubiti svojstva

Pa nije baš tako, broj sati rada je ovisan o temperaturi i ripple struji.
Ako je kond deklariran npr. 85°C i 2000h, to je na njegovoj max ripple struji iz datasheta, ako je struja manja automatski je radni vijek veći.
Svakih 10°C manje od max. trajnost je duplo veća. Ako je deklarirano na 85°C 2000h, onda je na 55 16000h, još ako se koristu adekvatno, pa je struja manja od max...
pinco

PostPostao/la grunf » Uto ožu 30, 2021 9:28 pm

pinco napisao:
grunf napisao:a svejedno se kuhaju svi skupa u kutiji ,lampa (i ostali elementi veće disipacije) će zagrijati zrak u kutiji i nakon nekog vremena temperatura unutar će biti konstantna i sigurno neće biti sobne temperature već možda i 40-50C ,oko lampi se još više sve zagrije pa ako uzmemo u obzir da su "audio" kondezatori deklarirani na 1000 do max 2000 radnih sati pri 85C ispada da to i nije puno ,nažalost malo koji proizvođač daje graf radnih sati u zavisnosti od radne temperature pa recimo i da ima 4000 radnih sati na 50C i da uređaj radi tri sata dnevno(kod mene je bar 5h minimum) to ispada da će za 4 godine kondezator početi gubiti svojstva

Pa nije baš tako, broj sati rada je ovisan o temperaturi i ripple struji.
Ako je kond deklariran npr. 85°C i 2000h, to je na njegovoj max ripple struji iz datasheta, ako je struja manja automatski je radni vijek veći.
Svakih 10°C manje od max. trajnost je duplo veća. Ako je deklarirano na 85°C 2000h, onda je na 55 16000h, još ako se koristu adekvatno, pa je struja manja od max...

istina , zaboravia san na ripple struju , evo tablice za vishay 150RMI koji imaju radni vijek 4000 do 10000h na 105C, a života će ga stajati ili visoka temp. ili ripple struja ili još gore oboje :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la grunf » Uto ožu 30, 2021 9:50 pm

Edison napisao:Grunfe, to su slabe cijevi. Ne grije to puno... nece kondenzatorima biti nista.
Ali te male zelene su mogli malo i odmaknuti od cijevi... ;)

hm, evo malo prije mjereno ,van kutije , temperatura unutar balona,sam balon je na nekih 15-30C niže , podnožje oko 60C u oba slučaja, toplija je ECC88 ,hladnija 6S4P
vidi se i kako je pločica oko podnožja isto ugrijana na nešto nižu temperaturu nego podnožje i to sve otvoreno, sad zamislite ako je to sve u kutiji s lošom ventilacijom sama pločica bi isto sigurno bila 60C
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
grunf

PostPostao/la tom_hifi » Uto ožu 30, 2021 9:55 pm

A sve to su, ustvari, male lampe. :)

Što se tiče Muse kondova, ostaju ovako kako jesu. ;) Hvala na sugestijama.
tom_hifi

PostPostao/la Edison » Uto ožu 30, 2021 10:21 pm

grunf napisao:hm, evo malo prije mjereno ,van kutije , temperatura unutar balona,sam balon je na nekih 15-30C niže , podnožje oko 60C u oba slučaja, toplija je ECC88 ,hladnija 6S4P

Grunfe, 12AY7 je puno slabija cijev od ECC88, a pogotovo od 6S4P. Jedna 12AY7 za grijanje i obje triode potrosi manje od 3W, a ipak ima neki volumen. Te isto griju, ali slabo...

Ovo je i tako montirao Tom. Za 4-5 godina moze opet Tom, ili netko drugi, promijeniti kondenzatore... Nes ti muke i posla... ;)
Edison

PostPostao/la grunf » Sri ožu 31, 2021 8:50 pm

Edison napisao:
grunf napisao:hm, evo malo prije mjereno ,van kutije , temperatura unutar balona,sam balon je na nekih 15-30C niže , podnožje oko 60C u oba slučaja, toplija je ECC88 ,hladnija 6S4P

Grunfe, 12AY7 je puno slabija cijev od ECC88, a pogotovo od 6S4P. Jedna 12AY7 za grijanje i obje triode potrosi manje od 3W, a ipak ima neki volumen. Te isto griju, ali slabo...

Ovo je i tako montirao Tom. Za 4-5 godina moze opet Tom, ili netko drugi, promijeniti kondenzatore... Nes ti muke i posla... ;)

edisone ,nije u tome kvaka , u termodinamici je svejedno kolike je snage grijač jer će recimo kuhalo od 200W ili 2000W isto zakuhati vodu ali za različito vrijeme t

jeli lampa sad 2,6 , 3 ili 3,5W je nebitno, bitno je da će svaka grijati i da će za neko vrijeme t zagrijati okolinu , na nama je sad da elemntima okolo damo zraka da se hlade i omogućimo dug život, a ne da gledamo na brojač kad će kondezatori početi kuhati i puštati elektrolit, danas s izborom elektrolita i do 150C radne temperature to više nije problem

ECC88 je inače jača od 6S4P jer su u njoj dvije triode pa ako imaš kao u mom slučaju 90V po 12mA to ispada 2W bez grijanja , a 6S4P na 130V 12mA je 1,56W bez grijanja ,zato ECC88 ima veću temperaturu
grunf

PostPostao/la Edison » Sri ožu 31, 2021 10:11 pm

grunf napisao:jeli lampa sad 2,6 , 3 ili 3,5W je nebitno, bitno je da će svaka grijati i da će za neko vrijeme t zagrijati okolinu

Pa je, ali recimo da netko slusa najvise 3-4 sata dnevno. A onda ugasi pretpojacalo, i ono s lampama koje manje trose ce biti nesto manje zagrijano od onog u kojem su one koje trosi vise.

Jaka pojacala u A-klasi, uglavnom sviraju jako dobro. No to se placa grijanjem elemenata u pojacalu i racunom za struju. Dobar zvuk moras platiti, ovako ili onako... ;)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la grunf » Sri ožu 31, 2021 10:42 pm

Edison napisao:
grunf napisao:jeli lampa sad 2,6 , 3 ili 3,5W je nebitno, bitno je da će svaka grijati i da će za neko vrijeme t zagrijati okolinu

Pa je, ali recimo da netko slusa najvise 3-4 sata dnevno. A onda ugasi pretpojacalo, i ono s lampama koje manje trose ce biti nesto manje zagrijano od onog u kojem su one koje trosi vise.

Jaka pojacala u A-klasi, uglavnom sviraju jako dobro. No to se placa grijanjem elemenata u pojacalu i racunom za struju. Dobar zvuk moras platiti, ovako ili onako... ;)

a sad ćemo i štediti :D pa nećemo opet ugrađivati brojač i za koliko ćemo slušati dnevno i gasiti uređaje, u pravilu svaki uređaj mora biti dimenzioniran da može odraditi 24 sata u komadu ,napravia san ko mulac 100W pojačalo s nekim skupim MJ u TO3 ,ali kako je jednu noć osta upaljen došlo je do bijega u A klasu jer nisam dobro dimenzionira hladnjake , ujutro su me dočekali rastoplljeni izolatori na TO3 i svi izlazni u kratkom spoju, to mi je bila škola i od tad itekako vodim računa i o samoj termodinamici u elektronici

ja sam na A klasi već skoro 20tak godina i da budem iskren nikakva greška ili kvar se nisu desili bez obzira na veće termičko opterećenje svih elemenata ,a znaju raditi i do 18 sati koji put u komadu, da je nešto veći račun za struju nisam primjetio

inače radim za jednu njemačku firmu koja striktno traži da njezin proizvod mora odraditi 10 godina bez ikakvog kvara , sami proizvode većinu elemnata , a za ono šta ne proizvode traže od dobavljača striktno napismeno da će njihov dio odraditi 10godina , zato ako mogu njemci zašto ne bi mogli i mi ;)
grunf

PostPostao/la Edison » Sri ožu 31, 2021 11:30 pm

grunf napisao:a sad ćemo i štediti :D pa nećemo opet ugrađivati brojač i za koliko ćemo slušati dnevno i gasiti uređaje, u pravilu svaki uređaj mora biti dimenzioniran da može odraditi 24 sata u komadu ,napravia san ko mulac 100W pojačalo s nekim skupim MJ u TO3 ,ali kako je jednu noć osta upaljen došlo je do bijega u A klasu jer nisam dobro dimenzionira hladnjake , ujutro su me dočekali rastoplljeni izolatori na TO3 i svi izlazni u kratkom spoju, to mi je bila škola i od tad itekako vodim računa i o samoj termodinamici u elektronici

ja sam na A klasi već skoro 20tak godina i da budem iskren nikakva greška ili kvar se nisu desili bez obzira na veće termičko opterećenje svih elemenata ,a znaju raditi i do 18 sati koji put u komadu, da je nešto veći račun za struju nisam primjetio

inače radim za jednu njemačku firmu koja striktno traži da njezin proizvod mora odraditi 10 godina bez ikakvog kvara , sami proizvode većinu elemnata , a za ono šta ne proizvode traže od dobavljača striktno napismeno da će njihov dio odraditi 10godina , zato ako mogu njemci zašto ne bi mogli i mi ;)

Neki si jednostavno ne mogu dnevno odvojiti vise od dva sata za slusanje. A dva sata ozbiljnog slusanja nije uopce malo. Kod mene svira 15 sati dnevno, ali uglavnom radio, jer tko bi toliko CD-ova isao mijenjati...

Pojacalo tipa Aleph, koje bi radilo 12 sati svaki dan, jednostavno ne moze izdrzati 10 godina takvog rada. Otici ce kondenzatori, sigurno, i mozda jos sto... I to se mora primjetiti na racunu za struju. 100kWh mjesecno je prilicna potrosnja.
Edison

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika