Breeze II pretpojačalo - prerada

Breeze II pretpojačalo - prerada

PostPostao/la Edison » Pon ožu 08, 2021 11:43 pm

Radi se o pretpojacalu naseg zikija. To je pretpojacalo koje je svojedobno izradio nas harkonen, tj. proizvod je HAD audiolaba. Ziki me pitao da li bih ga mogao malo pogledati, ili ako ne mogu, znam li koga da ga posalje na pregled. Pretpojacalo nije bilo stabilno, stabilizatorke nisu svijetlile, a bilo je problema i s potenciometrom. Buduci da sam s harkonenom bio jako dobar, i on njega sam puno naucio, a i ziki je ljudina, rekao sam da cu pokusati srediti to pretpojacalo. No prvo smo ga htjeli srediti kod zikija, ako je ikako moguce. Posto stabilizatorke OC3 za 105V nisu svijetlile, odlucio sam prvo pokusati s tim. Narucio sam kod Nika dvije, i platio ih Khadgaru, koji je za Nika nesto radio, pa smo prebili... forumska posla. ;)

Nove stabilizatorke su zasvijetlile samo jednom, i nisu htjele vise, pa je ziki spakovao pretpojacalo i poslao mi ga. Kad sam ga dobio pogledao sam vec prilicno poznatu unutrasnjost. Vec sam vidio neka njegova pojacala pa sam znao da ce i ovo biti slicno. Harkonen je to slozio, buzirao dvostrukim buzirom i polijepio kao da se nikad nece servisirati. Evo kako je to izgledalo.

Briz-6120.jpg


Briz-6123.jpg


Upalio sam pretpojacalo, ali stabilizatorke nisu svijetlile. OK, idem to pokusati srediti. Prvo sam pretrazio forum i nasao da su Khadgar i Tom radli na Breeze pretpojacalu. Nazvao sam ih da vidim imaju li shemu, ali obojica su radili na prvoj verziji koja je radila s cijevima tipa 27. Ovo je Breeze II i koristi 12B4A cijevi. Za tu verziju nisam pronasao da je netko radio. Zbog smjestaja elemenata i buziranja, prilicno je tesko bilo pratiti shemu po elementima i mjeriti po pretpojacalu. No nasao sam otpornik prije stabilizatorki koji je odgovoran za njihovo paljenje. Sastojao se od nekih 5 otpornika povezanih u seriju, sto znaci da je harkonen tu eksperimentirao i podesavao. Poceo sam izbacivati otpornike i mjeriti napone, pa neke izmjene otpornika, i stabilizatorke su proradile. Dvije OC3 su bile spojene u seriju i stabilizirale na 210V, a 12B4A su imale anodni napon od oko 200V. I pretpojacalo je radilo. Izmjerio sam pojacanje i ono se moglo birati izmedju 4x i 1,5x. Vidio sam i da je potenciometar na izlazu iz pretpojacala. Stavio sam pretpojacalo u pogon, da tjera Aleph 5 koji ima ulaznu impedanciju od 10k. I sviralo je, bez problema. Pustio sam da svira cijeli dan i nisam primjetio nikakav problem. Palio sam i gasio, i stabilizatorke bi se uvijek upalile. Znaci, sredjeno je. :) Nije bilo nikakvih problema ni s potenciometrom. Javio sam zikiju, i reko da cu ga ostaviti u probnom radu jos 4-5 dana. I radilo je to tako bez ikakvih problema.

U medjuvremenu sam se cuo i s davorinom, i saznao da je on sredjivao tri takva pretpojacala. Isto je napomenuo probleme s potenciometrom i povremenim radom stabilizatorki. Ni njemu ni meni se nije svidjalo sto je pot na izlazu, a ne na ulazu, kako je uobicajeno. Davorin je predlozio da kompletno rekonstruiram to pretpojacalo kao sto je i on napravio s ona tri koja je sredjivao. To bi znacilo nabavku i ugradnju boljeg potenciometra na ulaz, nabavku OD3 stabilizatorki od 150V (svaka za svoj kanal) i time promjenu radne tocke 12B4A cijevi. Osim stabilizatorki i potenciometra ne ide puno drugih dijelova, i svi su jeftini, jedino, bit ce puno posla. Predlozio sam zikiju rekonstrukciju pretpojacala i on je odmah prihvatio.

Dogovor je bio kupiti potenciometar, nabaviti OD3 stabilizatorke i vezne kondenzatore, a sve dijelove koje ja nadjem po ladicama i moj rad su besplatni. Davorin je u medjuvremenu posalo shemu po kojoj je on preradjivao takva pretpojacala, a Schultz se pohvalio da su mu bas stigli neki plavi Alps potenciometri. Odmah sam mu zaplijenio jedan, da ne gubim vrijeme na narucivanju i dok to ne stigne. Ziki je kontaktirao pamooka za OD3 stabilzatorke, a ja davorina. Obojica su se ponudila poslati stabilzatorke i vezne kondenzatore besplatno :clap: , ali je pamook bio brzi (valjda zato sto je mladji :lol:). Ja sam pretrazio ladice i pronasao dosta toga, a tek manji dio je trebalo kupiti, srecom lokalno. I mogla je poceti rekonstrukcija...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5274
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: Breeze II pretpojačalo - prerada

PostPostao/la Edison » Uto ožu 09, 2021 12:36 am

Prvo je trebalo povaditi skoro sve iz originalnog pretpojacala. To sam obavio i ocistio lemne letvice. Bilo je dosta posla dok se uredilo novo "igraliste"...

Briz-6132.jpg

Trafo i ulaznu plocicu u tijesnom prostoru, za sad nisam dirao.

Briz-6135.jpg

Na ulaznom dijelu ispravljaca...

Briz-6140.jpg

... tek izmjena poliesterskog kondenzatora polipropilenom i izmjena bleedera.

Briz-6142.jpg

I sad je doslo ono najteze... smisljanje kako nanovo najbolje sloziti sklop. Zelja mi je bila da sve bude pregledno i da sve ima pristup mjernim sondama. Svaki dan bih slozio nekoliko probnih kombinacija i odustao... razmisljao u medjuvremenu o vodjenju masa. Pa ponovo slagao, i razmisljao... i tako je proslo nekih 5-6 dana. Sve dok mi se u mislima nije slozila kombinacija kojom sam bio zadovoljan. Nazalost, na taj nacin ne mogu vizualizirati bas 100% sklopa, ali mogu 85-90%, a ostatak "rijesavam" u radu. I krenulo je...

Briz-6145.jpg


Briz-6150.jpg

I kad sam slozio ovo, vidio sam da za vezne kondenzatore mogu koristiti i Wima blokove (Bepo ce biti odusevljen... :lol:). Mislio sam da cu morati ici na aksijalne valjkaste vezne kondenzatore, ali ispalo je da mogu stati i Wime koje mogu nabaviti lokalno... i evo ih montirane.

Briz-6155.jpg

Za sad je prilicno uredno, ali treba doci ozicenje i ono uvijek malo "uneredi" cijelu situaciju. Evo i ozicenja...

Briz-6164.jpg

Sredjena je ulazna plocica i izlazni cinchevi. Izbacen je ulazni atteunator koji je prije smanjivao pojacanje. Sad se to bira preklapanjem katodnog kondenzatora.

Briz-6168.jpg

Obavljena su mjerenja i svi naponi su prema proracunu unutar par postotaka. Stabilizatorke svijetle, i moze se birati pojacanje od 4,9x i 2,6x. Prema proracunu je trebalo biti 4,9x i 2,5x sto znaci da sam dobro racunao... ;) Osnovna mjerenja su prosla odlicno, i trebalo je poslusati pretpojacalo. Natrag s njim u sistem...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5274
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: Breeze II pretpojačalo - prerada

PostPostao/la Edison » Uto ožu 09, 2021 1:00 am

Pretpojacalo je radilo kako treba, malo "tvrdo", ali skoro sve je novo osim 12B4A cijevi. Proslo je dan-dva i tvrdoca je pomalo nestajala. No djelovalo mi je da nedostaje malo "energije" i kao da je malo shumnije nego prije prerade. Opet s njim na radni stol, i povecao sam kondenzator na anodnom otporniku, sto je znacajno popravilo dinamiku, sad je pretpojacalo pokazalo misice.

Kablaza je ostala od oiginalnog pretpojacala, a signalni kabeli prelaze preko toroida i prigusnice napajanja, takav je raspored u kucistu. A i potenciometar je prije bio na izlazu. Odlucio sam napraviti novo ozicenje. Ufrkao sam parice, kako i inace radim, ali sam ih i obukao zastitnom pletenicom, sto inace ne radim. Izvukao sam pletenicu iz nekog kabela i obukao moje zice. Zastitnu pletenicu sam spojio samo na jednom kraju. Evo tih kabela...

Briz-6182.jpg

A evo ih i montiranih u pretpojacalo...

Briz-6190.jpg

A evo i poginulih i ranjenika...

Briz-6206.jpg

Nakon ovih izmjena, pretpojacalo je ponovo islo u sistem na slusanje. Odlicno, dinamika i energija su visoki, shum je nestao, svakim danom svira sve bolje. i sviralo je cijeli tjedan. Zvukom sam zadovoljan. Trebalo je jos fotografirati pretpojacalo i napraviti kompletna mjerenja.

Briz-6197.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5274
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: Breeze II pretpojačalo - prerada

PostPostao/la Edison » Uto ožu 09, 2021 1:06 am

Evo nove sheme pretpojacala

Briz-sh-6212.jpg


i napajanja...

Briz-PS-6216.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5274
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: Breeze II pretpojačalo - prerada

PostPostao/la Bepone » Uto ožu 09, 2021 1:19 am

12b4a je odlicna lampadina, i more se napravit preamp sa par elemenata samo.. prije su vezni bili oni rusi, sad su wime, mores nam rec razliku edison :mrgreen:
Bepone
 
Postovi: 3868
Pridružen: Ned tra 02, 2017 3:22 pm

Re: Breeze II pretpojačalo - prerada

PostPostao/la Edison » Uto ožu 09, 2021 1:32 am

Pretpojacalo prekrasno izgleda u mraku. Grijaci 12B4A svijetle, a ljubicaste stabilizatorke su nesto bas posebno.

Usviravanje od tjedan dana je proslo, nikakvih problema nije bilo. Svaki dan svira sve bolje.

Obavio sam zavrsna mjerenja pretpojacala. Prakticno su ista kao i kad je napravljena rekonstrukcija. Moze se birati pojacanje od 4,9x i 2,6x. Stabilizatorke rade na 152V. Kroz cijevi tece 14mA, a kroz stablizatorku 18mA, ukupno 32mA po kanalu. Ispravljacica moze dati 70mA pa je i to OK. Grijanje je podignuto na 29V, a katode su na oko 7,6V. Mjerio sam i frekventnu karakteristiku. Sve je ravno od 30Hz do 21kHz tj. tu su odstupanja +0/-0,13dB. Na 75kHz je pad od 0,5dB, a na 140kHz pad od 0,9dB, Odlicno!

Pretpojacalo je skoro pa i usvirano, mozda ce nakon jos malo rada biti jos bolje. Stabilno je i nikakvih problema nije bilo u radu.

Dok sam ja mjerio, dosao mi prijatelj na kavu na terasi pa mu se svidjele cijevi i odlucio to snimiti malo na "umjetnicki" nacin. I evo njegovih fotografija...

Briz-em-1.jpg


Briz-em-2.jpg


Pretpojacalo se vratilo vlasniku i sad on moze komentirati dalje. Zadovoljan sam sto sam ovo obavio, prvenstveno zbog harkonena, a i zikija. Hvala davorinu na shemi i podrsci. Hvala Schultzu sto je uletio s potenciometrom. Rad su skoro u realnom vremenu pratili ziki, davorin i fixxxer. Shema je objavljena s namjerom da pomogne nekom tko ima ovakvo pretpojacalo, ili tko bi zelio sloziti slicno od nule. No kuciste kakvo je napravio harkonen tesko je kopirati.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5274
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: Breeze II pretpojačalo - prerada

PostPostao/la Edison » Uto ožu 09, 2021 1:44 am

Bepone napisao:12b4a je odlicna lampadina, i more se napravit preamp sa par elemenata samo.. prije su vezni bili oni rusi, sad su wime, mores nam rec razliku edison :mrgreen:


Pa i je samo par elemenata oko cijevi... :)

Prije su bili ruski PIO od ukupno 0,8uF. Sad su Wime MKP10 od 1,5uF. Razlika u karakteru zvuka nije velika. Kad su proradile stare stabilizatorke, pretpojacalo je meni sviralo dobro 4-5dana. Sad po novom, takodjer radi dobro. Rekao bih da je malo bolje nego prije, ima vise "energije" i dinamike. No, karakter zvuka je vrlo slican prijasnjem. Kao da ta promjena kondenzatora nije unijela previse izmjena u zvuku. Izlazni otpor cijevi je nizak pa moguce da i to pridonosi tome da izbor izlaznog kondenzatora nije toliko kritican.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5274
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: Breeze II pretpojačalo - prerada

PostPostao/la grunf » Uto ožu 09, 2021 2:21 am

Edison napisao:A evo i poginulih i ranjenika...jel se to meni čini da su izvađene Elne Silmic :(
tko nisko leti još niže pada
Avatar korisnika
grunf
 
Postovi: 1144
Pridružen: Čet ožu 21, 2013 8:01 pm
Lokacija: Šibenik

Re: Breeze II pretpojačalo - prerada

PostPostao/la grunf » Uto ožu 09, 2021 2:26 am

svaka čast na servisu :handgestures-thumbupleft:
tko nisko leti još niže pada
Avatar korisnika
grunf
 
Postovi: 1144
Pridružen: Čet ožu 21, 2013 8:01 pm
Lokacija: Šibenik

Re: Breeze II pretpojačalo - prerada

PostPostao/la Edison » Uto ožu 09, 2021 2:53 am

grunf napisao:jel se to meni čini da su izvađene Elne Silmic :(


Mozda i jesu? Nisam bas previse gledao, to su bili katodni kondenzatori od 560uF. Dovoljan je kondenzator i od 68uF pa sam stavio isto Elne, od 100uF, ali nisu Silmic, neke plave. Malo se sad drugacije preklapa oko tog kondenzatora. I moze se slusati bez tog kondenzatora ili s njim, razlicito je pojacanje. Nisam primjetio neku razliku u zvuku kad sam preklapao. Samo se pojacanje promijeni.

Sve sam ranjenike, osim onih zelenih ruskih, vratio zikiju, pa ako misli da su te Elne OK, ili bolje, moze ih vratiti nazad... ;) Salim se, naravno. Bez obzira na te kondenzatore, sada svira malo bolje nego je bilo prije.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5274
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Sljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 7 gostiju