Ništa to nije čudno.
Ima jedna druga stvar u svemu ovome.
Na što se često svodi DIY ???
Je li to sklapanje nekakvih jeftinih ( pri tome ne mislim da jeftino mora biti loše) sklopova na što se sve više svodimo, ili konstruiranje "from scratch".
Razumijem da je konstruiranje i eksperimentiranje skup i zametan posao, često je potrebno pomučiti se da se dođe do rezultata.
S druge strane, kupiš u kitu (ili već sklopljeno) pojačalo kakvo poželiš za par dolara ( plus free shipping ), DAC za 20 dolara, pretpojačalo za 10. sve to treba samo skutijati.
Međutim, pitam se postoji li ikakvo zadovoljstvo već iza prvog takvog "projekta".
Istina je da će pločice biti krasne, s natpisima, plave, crvene i što ti ja znam kakve i teško je tome odoljeti.
Istina je i to da sve to skupa neće loše raditi.
Pitanje je hoće li biti onakvo kakvo si umišljamo da će biti i je li moguće za 30 dolara "nadsvirati" nešto što košta 1000 ili više ?
Uvijek si postavljam pitanje zašto ljudi kažu da su kineski uređaji FUJ, gnjusni jeftilen, bez duše i sl., a kada sami koristimo kineske elemente i sklopove onda je to kraj svijeta?
Ja si radije umišljam da će moj uređaj napravljen "from scratch", često od bezveznih komponenti biti "bolji" i draže (barem meni) od "jeftinog i lijepog kineskog smeća"

Svjestan sam pragmatičnosti koja govori da se za (u ovom slučaju) 6 dolara dobije skockani sklop, i da je "bedasto" potrošiti duplo više (ako se sve kupuje) za isti to.
Međutim, to nije to.
Kada polotamo kupljeni kit, onda očekujemo da će on "praviti malu djecu" i nerijetko se iznenadimo da to nije baš tako, da sve to ne radi onako kako smo zamišljali i budemo razočarani.
Kao rezultat svega font kojim se piše fraza "kinesko ćesme" biva sve veći.
Pri svemu tome je najvažnije to da izostaje čar istraživanja, otkrivanja zašto nešto radi kako radi, može li bolje, može li onako kako želimo.
Izostaje bit onoga što zovemo DIY duh (barem ja tako mislim).
Zato su svake hvale vrijedni (rijetki) projekti na ovim stranicama koji možda sporo napreduju, ali mogu svima biti jasni i prihvatljivi, a na kraju se ustanovi da i ne koštaju više od kineskih. Najvažnije je to da imamo utjecaj na njihovu evoluciju i možemo ugraditi svoje specifičnosti (npr. "projekt" soft start koji je al pari ovdje involviranom).
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......