Techno

Re: Techno

PostPostao/la Edison » Pet pro 26, 2014 10:11 pm

Painamplifier napisao:Može jedno pitanje za graditelja ovog pojačala (edison):

Inace postavio sam isto pitanje na starom forumu, pa mi rekose da su se svi preselili na ovaj, a odnosilo se ustvari na pojacalo STUDIO SE, ali nema veze

Kako si rješio masu od wellemanove zaštite, gdje si je spojio, ako koristiš dva napajanja (dual mono), jer u prvom postu si napisao da je jedino zajedničko oba kanala strujna utičnica i prekidač, pa me zanima gdje si spojio onu zajedničku masu od wellemanove zaštite, priložio sam sliku i označio crvenim taj izvod. Pitam iz razloga jer i sam želim napraviti takvo pojačalo sa istom zaštitom za zvučnike?

Već sam pronašao jednu raspravu u svezi ovoga na starom forumu, ali nije se došlo do konkretnijih rjesenja osim da se stave dvije zastite (dva welleman kita)

Hvala na odgovoru.

Moze pitanje... :)

Za stereo pojacalo je dovoljna jedna Velleman zastita jer ona ima dva kanala. Masa zastite spaja se na centarlnu tocku mase pojacala. To je ukratko.

Potrazio sam fotografije koje sam snimao dok sam radio Studio SE. Tamo je to bolje snimljeno, iako je na ovom Technu ista situacija. Uz malo muke trazenja, evo fotografije:

Stud_2199.jpg

U sredini se vidi (izolirani) vijak na kojem su spojene neke crne zice. To je centralna tocka mase ovog pojacala. U tu tocku idu zice mase lijevog i desnog napajanja (dual mono ustroj), tu ide i masa zastite, i thermistor CL-60 od 10R da "odvoji" masu od kucista. Taj thermistor drugim krajem se spaja na kuciste i uzemljenje mreze. Negativni vod prikljucaka za zvucnike je spojen na masu pojedinoog napajanja. Ako malo razmislis, sve je u principu spojeno kao na shemi koju si prilozio.

Dual mono bi trebalo spajati tako da svaki kanal ima svoj thermistor prema kucistu. No bas zbog ove zastite, koja negdje mora uzeti referencu na masu, sve je spojeno zajedno. Radi bez problema...

Ako ovo nije jasno, pitaj, pokusat cu jos objasniti.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Painamplifier » Pet pro 26, 2014 10:27 pm

OK, puno hvala na brzom odgovoru,

Manje vise sve je jasno, ali samo da potvrdimo nesto ako sam dobro skuzio,

OK znaci u tu tocku (sa fotografije) idu tri crne zice, masa zastite, masa lijevog i desnog kanala, e sad te mase lijevog i desnog kanala, jesu to znaci mase sto idu sa "zvjezdista" od svakog pojedinog kanala, znaci one tocke gdje je spojena masa od pojacala (PCB-a), srednji izvod trafa, negativna zica zvucnika jedan kraj kondenzatora itd...

nadam se da ne gnjavim...
Painamplifier

PostPostao/la Edison » Pet pro 26, 2014 10:33 pm

Dobro si shvatio. Zvjezdista oba kanala su spojena u tu tocku, i tu ide i masa zastite.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Painamplifier » Pet pro 26, 2014 10:35 pm

OK, puno hvala jos jedanput.
Painamplifier

PostPostao/la deleted user » Pet pro 26, 2014 11:22 pm

Painamplifier napisao:OK, puno hvala jos jedanput.

Iskreno se nadam da ovo nece biti tvoj posljednji post na ovom forumu.

Prethodni

Vrati se na: Tranzistorska tehnika